Hürriyet ekonominin zirvesini buluşturdu

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet ekonominin zirvesini buluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Hürriyet Gazetesi, düzenlediği “Ankara’dan Türkiye Ekonomisine Bakış” konulu panelde, Ankara ve Anadolu ekonomisinin nabzını tuttu.

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği, “Ankara’dan Türkiye Ekonomisine Bakış” paneli, ekonominin önde gelen isimlerini bir araya getirdi. JW Marriot Otel’de düzenlenen ve moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in yaptığı panele Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın,
Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, İdari Mali İşler Grup Başkanı Dursun Ali Yılmaz, Reklam Grup Başkan Yardımcısı Gönül Birkiye, Hürriyet Gazetesi yazarları Vahap Munyar ve Erdal Sağlam, Ekonomi Müdürü Sefer Levent, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Doğan Burda Dergi Grubu Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen, Bölge Koordinatörü Yaşar Sökmensüer, Ankara Temsilci Yardımcısı Uğur Ergan, Reklam Bölgeler Koordinatörü İris Cıngı ile Ankaralı işadamları, sanayiciler ve STK temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Başarıda Hürriyet farkı

Ankara Sanayi Odası Başkanlığı döneminde sanayiciler olarak problemlerinin, taleplerinin Hürriyet Gazetesi tarafından yazılmasının Ankara sanayisine başarı kattığını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan şunları söyledi:
“Ankara’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olması sebebiyle lojistik anlamda çok büyük imkanları vardır. ‘Ankara’ya denizi getiremeyiz ama Ankara’yı denize götürebiliriz’ dedik. Bir ay önce Sincan OSB’de 33 katarlık bir treni Ankara’dan Mersin’e yolladık, Mersin’den de Cezayir’e ihraç ettik.

Büyük lokomotif oldu

Ankara önemli özelliklerini bir bir ortaya çıkarttı. Ankara ekonomisi ve sanayisi ile ilgili çok konuşulacak şey var. Ankara Türkiye sanayisinin ekonomisinin gelişmesinde büyük lokomotif oldu. Ankara’ya Çankırı yolunun kavşağı, havaalanının hemen yanında, 5. Bölge Teşvik kapsamında bir fuar merkezi yapılacak. Türk sanayi ve ihraç ürünlerinin dünyada en iyi sergilendiği bir alan olacak burası.

Haberin Devamı

6.7 milyar dolar ihracat

Ankara bugün ihracatta da son derece önemli. Bugün Ankara gümrüğünden çıkış rakamlarına göre 6.7 milyar dolar ihracat yapılmış. Ankara ayrıca hizmet ihracatçısı, dünyanın 17. büyük hizmet ihracatçısıyız. Türk müteahhitlik sektörünün anavatanıdır Ankara. İş makinaları sektöründe de önemli başarılar elde etmiştir. Ankara, bu özellikleriyle hizmet sektörü unsuru haline geldi. Geçmişte Ankarayı yönetenler ‘Ankara’nın bir sanayi şehri olmasına izin vermeyeceğiz’ demişlerdi. Fakat Ankara bugün ticaret, turizm, sanayi, hizmet şehri.”

Platonun adresi Ankara

Uzun zamandır üzerinde durduğu Hollywood ve Bollywood tarzı yerli film stüdyosu için şehirleri rekabete çağıran Çağlayan şöyle konuştu, “Bir film platosu kuracaksanız, bunu Özel Ekonomik Bölge konseptinde değerlendirip büyük tevşikler alacaksınız. Ankara’ya hedef koyuyorum, görev veriyorum” Amerika’nın Hollywood’u Hindistan’ın Bollywood’u varsa bizim niye olmasın? Bunu gelin Ankara’ya yapalım. Eskişehirse Eskişehir, İstanbulsa İstanbul her neresiyse... Ben Ankara’nın yoğun bir çabayla bu işin öncüsü olacağını ifade ediyorum.”

Haberin Devamı

Dünü unuttuk yeni şeyler konuşacağız

Başkent'in farkedilmeyi arzu eden, dünyayla yarışmayı kafasına koymuş, rekabet avantajlarını elinde tutmaya çalışan şehirlerden bir tanesi olduğunu kaydeden Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, şunları söyledi:
“Ankara, dinamik nüfusu, tarihi, çağdaş üniversiteleri, kaliteli okulları, teknoparkları, kümeleşme kabiliyetini gördüğümüz organize sanayi bölgeleri, hızlı ve konforlu hava-kara-demir yolu ulaşımlarıyla entelektüel dünya şehridir. Biz Ankarada dün konuşulan şeylere takılıp onların peşinde koşmaya devam etmeyeceğiz, yeni şeyler konuşacağız. Dün dünde kaldı cancağızım, Ankara’da artık yeni şeyler konuşmak lazım.”

Haberin Devamı

Sanayinin de başkenti olacağız

Sanayileşmenin Anadolu’ya kayması gerektiğini belirten ASO Başkanı Nurettin Özdebir, şöyle konuştu:
 “Ankara, bu konuda en iyi adresi oluşturmaktadır. Ankara sanayisinin ülkemizin sanayisinin de başkenti olacağına inanıyoruz. Türkiye’nin en planlı ve modern Organize Sanayi Bölgeleri Ankara’da yeralmaktadır. Ankara’nın gücü, onun bilgi ve teknoloji üretme kapasitesinden kaynaklanmaktadır. Ankara, savunma ve havacılık sanayii, yazılım sektörü, makina sanayii, tibbi cihaz sektörü, motorlu araçlar yansanayii, hazır giyim ve mobilyada öne çıkan bir şehirdirdir. Ankara, yakınındaki Eskişehir ve Konya illeri ile birlikte savunma ve havacılık ve demiryolu taşıtları üretiminde büyük bir atılımın eşiğindedir.”

Haberin Devamı

İhracatcı ve üreticinin yönünü tayin etti

Ankaralı işadamının yıllardan beri kaynaklanan sıkıntılara ve zorluklara azimle karşılık verdiğini belirten TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, şu bilgileri verdi:
 “Ankaralı iş adamı her zaman farklılığını belli etti. Ankara bütün Anadolu’nun küçük bir örneği. Tüm sorunları burada beraber yaşıyoruz. Ankara’nın azmiyle birlikte başka bir ödevi daha var. Geçmişten gelen sosyal ve ekonomik yapısıyla Türkiye’nin geleceğinin de bir habercisi oldu. Ankara’daki ihracatçısı ve üreticisi, çizdiği ufukla bütün üreticilere yön tayin etti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!