Hükümet seçimi TÜSİAD geleceği düşünüyor

TÜSİAD’ın önceki günkü Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalar, işaleminin mevcut krize ve kriz karşısındaki hükümetin tavrına ilişkin ne düşündüğünü çok açık ortaya koydu. Özetle; işalemi ABD başkanlığındaki değişim de dahil, küresel ekonomi ve küresel siyasi sistemde köklü değişikliklerini arefesinde olduğumuzu, Türkiye’nin bu yeni sistemde nasıl rol alacağının belirlenmesi gerekirken, hükümetin bırakın böyle bir vizyonu, küresel krizi bile anlayamadığını ve iyi yönetemediğini söylemeye çalışıyor.

Tabi ki bu açıklıkla söylemiyorlar ama işalemi Türkiye’nin geleceğinin çizilmesi herkesin mutabakat içinde hareket etmesi gereken bir ortamda, hükümetin sadece önündeki yerel seçimi düşünerek hareket edip, gergin bir genel seçim havası yarattığı görüşünde.

Bilinmezlik ve gelecekten duyulan endişenin ekonomiyi durma noktasına getirdiğini hatırlatan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, çarkların yeniden döndürülmesi gerektiğini belirtti. Bunun için yurtiçi talebin uyarılması ve reel sektörün krediye erişiminin sağlanmasını isteyen Yalçındağ, "Ancak bir konu var ki, ikisinden de daha önemli ve sonuçları itibariyle belirleyici: Beklenti yönetiminin doğru yapılması ve güvenin sağlanması. Beklentiler iyi yönetilemediğinde, iç tüketim daha da hızla daralacak, firmalar kontrolsüz bir küçülme sürecine girecek ve işsizlik artmaya devam edecektir. Bu fasit dairenin kırılması için, öncelikle ekonomik durumun mümkün olduğunca gerçekçi bir analizinin yapılması gerektiği kanısındayız" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 21. yüzyılın dünyasında yeni siyasi yapılanmanın mimarları arasına gireceğini, bu yükümlülüğün bizi her konuda hazırlıklı olmaya, sorunlarımızı çözmek üzere güçlü bir siyasi irade üretmeye, sosyal mutabakat sağlamada daha fazla beceriye zorladığını belirten Yalçındağ, "Toplum olarak kendimize hedefler belirlemeli, ülkeyi tüketen kutuplaşmaları, çatışmaları sona erdirecek ortak vizyonun şekillenmesi için çabalarımızı artırmalıyız" dedi.

Türkiye’nin dünyanın gittiği daha özgürlükçü, daha eşitlikçi, bireysel haklara saygılı yönde gitmek zorunda olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, "Bunu da sosyal adalet yönü giderek önplana çıkarılmış bir piyasa ekonomisi bağlamında gerçekleştirecektir" şeklinde konuştu.

İYİ LİDERLİK YAPILMALI

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, yeni ABD başkanının gündemindeki konuların, ülke olarak bizim de, en azından ana başlıklar olarak, karşı karşıya olduğumuz konular olduğunu belirterek, "Bizim de, krizin etkilerini bertaraf ederken, ekonominin geleceğini inşa etmeye, kronikleşmiş ve bizi hem içeriden, hem dışarıdan sıkıştıran sorunlarla baş etmeye, kendi gündemimizle küresel gündem arasında bir uyum oluşmasını sağlamaya, geleceğe ilişkin önümüze belirgin hedefler koyup birlik ve beraberlik içinde bu hedeflere yürümeye, bütün bunların üstesinden gelip küresel planda başarılarımızla anılmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Mustafa Koç, karmaşık sorunların aşılması için basit ama çok temel bazı gereklerin yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu belirtti ve bu gereklerin bazılarını, "toplumun önüne kısa ve uzun vadeli hedefler koymak, iyi bir liderlikle toplumu birlik içinde bu hedeflere sevk etmek, sorunları çözmek için uzmanlığa önem vermek, çözümleri ilgili kesimlerle birlikte oluşturmak" şeklinde sıraladı.

"Kasım ayında sanayi üretimi çift haneli eksiyi gördüğü halde bir türlü krize odaklanam adığımızı, çünkü gündemimizde yerel seçimler olduğunu" kaydeden Koç, demokrasinin bu temel gereklerinden birini, kendi önemi çerçevesinde yerine getirmek yerine, "ülke nin en gergin biçimde, bir genel seçim havasına sokulduğu"nun altını çizdi.

Evet, dünya değişiyor, Türkiye’nin bu değişime ayak uydurması için hep birlikte kafa yorulması gerekiyor ama kutuplaşma artırılıp, seçimden başka bir şey düşünülmüyor.
Yazarın Tüm Yazıları