Hukuktan üstün kürek...

Bekir COŞKUN
Haberin Devamı

Bir gün önce mahkemenin iptal ettiği ruhsatın temelini atan, bir gün sonra da ‘‘Hukukun üstünlüğü prensibinden’’ söz eden Demirel'i eleştiren dünkü yazıma, atılan temelin sahibi Cavit Çağlar açıklama gönderdi, şöyle:

‘‘9 Eylül 1997 tarihli yazınızı üzülerek okudum. Olayın içyüzünü incelemeden bir takım şahsi hesaplar peşinde koşan insanların çağrıları ile isim vermeseniz de doğrudan beni ilgilendiren ve dolayısıyla hayatı boyunca demokrasi mücadelesi vermiş, hukuka her zaman saygılı olmuş ve destek vermiş Sayın Cumhurbaşkanımızı eleştirmenizi yadırgadım.

Siz ki daima doğruları yazarsınız, beni de çok iyi tanıdığınızı zannederim. Hayatım boyunca boyun eğmedim. Hep doğruları söyledim. Hukuka ve adalete saygılı oldum. Bu ülkede yaşayan her insan gibi siz de, ben de, diğer vatandaşlar da, haklarını hukuk ve adalette arayacaklardır.

Size işin özetini aktarmak istiyorum, belki aydınlanmak isteyebilirsiniz. Evet, böyle bir dava var danıştayda. Neticesi belli olmadan insanları suçlamak yanlış. Kaldı ki bu dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, sonucunun temel atmayla hiç alakası kalmamıştır. Şöyle ki, ilgili belediye 1996 yılında bizim temelini attığımız bölgenin de içinde bulunduğu geniş bir alanın yeniden imar planını değiştirmiş olup, biz de bu yeni imar planına göre ekte göreceğiniz yapı ruhsatını alarak, 07.09.1997 tarihinde hukuka ve yasalara saygılı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın iştiraki ile yirmibirinci yüzyılın dev projesinin temelini attık. Bursa'mız ve Türkiye'miz için hayırlı olmasını temenni ederim.

Bu açıklamayı size göndermeye mecbur kaldım. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızı siyaseten beğenip-beğenmemeniz doğal ama, ona karşı yapılan bir haksızlığa neden olduğum için size doğruları söylemek durumunda kaldım.’’

*

Bir defa Cumhurbaşkanımızın yaptığı haklı ve iyi işleri beğenmediğim doğru değil... Ayrıca böyle büyük bir projeye temel atması hoş bir şey, hayırlı olsun...

Anlayamadığım; sonucu etkilemeyecekse, şimdi Danıştay neyin nesine baktığı...

O zaman ‘‘Hukukun üstünlüğü prensibi’’ yerine, ‘‘Süleyman Bey'in küreğinin üstünlüğü prensibi’’ mi var?.. Mahkemeden önce kararı Süleyman Bey'in küreği veriyorsa?..

Kaldı ki Demirel'in küreği kaptığı gibi hukuka indirmesi ilk değil:

Burdur Gölü kıyısındaki İsparta Sanayi Bölgesi temelini, Çatalca özel serbest bölgesinin temelini, Koç Üniversitesi'nin ormanlık alandaki tesis temelini, ‘‘Patates tarlasında otomobil üretmekle övünülmelidir...’’ diyerek Toyotasa'nın temelini böyle attı...

Tümü, çevreci kuruluşların itirazlarıyla yargı aşamasındayken...

Demek ki benim kavrayamadığım; mahkemelerin neye yaradığı?..

Yok eğer Cumhurbaşkanı'nın küreği hukuktan üstünse...

Gömün hukuku gitsin...

Yazarın Tüm Yazıları