Hoşgeldiniz valiler

İÇİŞLERİ Bakanlığı'nda görevli dostumuz diyor ki; ‘‘Sen şimdi yeni valiler kimdir diye araştırırsın; ama ben sana bazı bilgiler aktarayım’’ dedi.

İçişleri Bakanı Aksu'nun tam anlamıyla tayinlere damgasını vuramadığı anlaşılıyor. Bunda da Cumhurbaşkanı'nın, özellikle de eski Amasya ve İzmir Valiliği'nde bulunan Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu'nun etkisi olduğundan bazı valiler yerinde kalmış. Tarikatçı valiler de varmış listede.

Vali olan İstanbul'dan bir kaymakam da, rakı içerek kutlamış valiliğini...

İstanbul Valiliği'ne atanan Muammer Güler sevildiği kadar çok da çalışkan bir valiymiş... Dostumuz ‘‘Senin köşende ismi birkaç kez yer aldı; o zaman üzüldüğünü biliyorum’’ dedi.

PARAŞÜT OPERASYONU

Gaziantep'
te 6 yıl süreyle görev yapan Güler, 'Paraşüt Operasyonu'nun başaktörü Yasin Altınbaş'ın yakalanıp tutuklanmasından önce, kendisine 'devlet üstün hizmet madalyası' verilmesi için Demirel'e öneride bulunmuştu. ‘‘Gaziantep ve Kilis'teki hayali ihracat organizasyonundan gümrüğün, polisin, jandarmanın nasıl haberi yok?’’ diye yazmıştık o zaman... 2000 yılının başlarında Paraşüt Operasyonu patlak verdikten sonra bu konu üzerindeki iddialardan rahatsızlık duyan Güler, soruşturma için açığa alınmasını istemişti. Ancak dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan bunu kabul etmeyerek kendisini Samsun'da görevlendirmişti. Güler'in, Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan'ın da çok sevdiği bir isim olduğu biliniyor.

Yeni atanan valiler arasında, 28 Şubat'tan sonra 'laikliğe' dönen 'gizli tarikatçı' isimler de varmış... Hepsi de o tarihten beri göreve gelen iktidarlara ve bakanlara göre mevzi tutmuşlar. Bazı valilerin eşleri türbanlı diye söylendi bize...

ATTAN İNİP...

Valiler bulundukları illerden daha küçük illere atanır mı?

Geçmişte Kenan Evren'e yakınlığı ile bilinen Nevzat Ayaz İstanbul Valiliği'nden merkeze alınamayınca İzmir'e gönderilmişti. Son kararnamede buna benzer üç atama var. İzmir Valisi Alaattin Yüksel'in Antalya'ya; Bursa Valisi Ali Fuat Güven'in Uşak'a, Hatay Valisi Zeki Şanal'ın da Sinop'a atanmaları dikkat çekiyor.

Merkezden Kilis'
e atanan Tevfik Başakar, 12 Eylül döneminde kaymakamlıktan alınmış; ‘‘Eskiden 'takunyalı' diye bilinirdi. Dürüsttür, titizdir, ancak hep kendiyle kavgalıdır’’ dedi dostumuz...

‘‘Aksu eskiden de İçişleri Bakanlığı yaptı; kendisine yakın olan isimler kimdir?’’ dedik.

Anlattıkları şöyle:

AKSU'NUN YAKINLARI

‘‘Adana'dan Bursa'ya atanan Oğuz Kaan Köksal ilk kez Aksu döneminde vali olmuştu. Ayrıca Giresun'a verilen bakanlık Personel Genel Müdürü Mustafa Kara, Mersin'e verilen merkez valisi Atilla Osman Çelebioğlu, Diyarbakır'a verilen Merkez Valisi Nusret Miroğlu, Gümüşhane'ye verilen Menderes Kaymakamı Hasan Basri Güzel, Kırıkkale'ye verilen Merkez Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Aksu'ya yakın isimlerdir. Merkezden Trabzon Valisi yapılan Aslan Yıldırım ise Erbakan'a yakın bir isim olarak bilinir. Ayrıca Aksu, eşi tarafından akrabası olan Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu'yu beklendiği gibi İzmir Valisi yaptı... Sosyal yanı ağır basan Göksu, gazetecileri çok sever. Ecevit'in eski koruması Mümtaz Karaduman'ın Emniyet Müdürlüğü yaptığı Denizli'ye, eski Aydın ve Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun verilmesi de ilginç sayılabilir. Yazıcıoğlu, Özel İdare kanalıyla Pamukkale'de çok şeylere imza atabilir.

ATİLLA KOÇ'UN GÜCÜ

Aydın Valiliği'ne Muharrem Göktayoğlu'nun 2.5 yıl aradan sonra yeniden atanması nedendir?

- Nedenini değil ama AKP Aydın Milletvekili Atilla Koç'un eski emniyetçi olduğunu biliyoruz. Tarikatçı yanı tartışma konusu olan Koç, Ege'de Bayındırlık Kaymakamlığı'ndan iyi bilinir. Muhakkak ki, Göktayoğlu'nun atanmasında ısrarcı olmuştur arkadaşı Aksu'dan... Bu bürokraside pek alışılmış bir olay değildir.

Diyarbakır'dan ilk kez bir vali merkeze alınıyor.

- Evet, Cumhurbaşkanı Sezer, 'protokol valisi' olarak tanımlanan Ankara Valisi Yahya Gür'e sahip çıktığı kadar Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı'ya da sahip çıkması gerekiyordu. Belki de Aksu, Serhadlı'Mehmet Ağar'a yakın olduğu için görevden almış olabilir. Adı üzerinde birçok belge ve bilgi bulunan Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, ne yerinden alınabildi, ne de ne de bir başka 'iyi' yere atanabildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in durumu ne olacak?

- Bakanlıkta yeniden vali olacağı konuşuluyordu. Ancak adı yer almayınca emniyet müdürleri tayinlerinde durumu belli olacak... Sanıyorum en çok üzülen isimdir.

Yaş sınırı...

- 61 yaş sınırı çıkınca bazıları emekli olacaktır.

AKP hani memur kıyımı yapmayacaktı


AKP iktidarı binlerce kişiyi görevden almaya başladı; memurlar arasında büyük tedirginlik yaşanıyor. Adı bizde saklı bir memur bunu açıkça anlatıyor:

‘‘Bir devlet dairesinde idareci olarak görev yapmaktayım. İdareci olduğum günden itibaren her yıl mülki amirlerimden takdirname aldım. Bulunduğum kurumu genel olarak en iyi şekilde her yerde temsil ettim ve Türkiye çapında ödüller de aldık. Ancak eski siyasi dönemde idareci olmam nedeniyle, bulunduğum yerdeki AKP teşkilatı üyelerince görevden alınmam için baskılar başladı (Bulunduğum yer teşkilat başkanı hariç). Gerek seçim öncesi gerekse seçim sonrası AKP yöneticilerinin açıklamalarında 'çalışkan, dürüst ve başarılı idarecilere kıyım yapılmayacağı' beyan edildiği halde bizlerle uğraşmaya başladılar.

Biliyor musunuz?


'NAYLONCU' Orhan Aslıtürk-Muharrem Ciğer'in ASCOR firmasının koordinatörü olan ve 2000 yılından beri Almanya'da kaçak olarak yaşayan Mehmet Argun Kızılırmak'ın, Bonn Badgodesberg'da Ren kıyısındaki muhteşem manzaralı kiralık villasında 'vergi affı'nın çıkmasını heyecanla beklediğini ve bu durumda konuşmaktan vazgeçip önce Türkiye'ye döneceğini ve Kemer Country'deki villasında oturmayı düşlediğini...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları