Hollywood tasarımcısı

New York’ta mobilya tasarım markası Hudson Furniture’ı kuran Türk tasarımcı Barlas Baylar’ın ürünleri artık Kuruçeşme Nicol’de de satılıyor. Koleksiyonda masif ahşap, bronz ve nikel yemek masaları, sehpalar, kanape ve ışıklandırma tasarımları var. Beyonce, Jennifer Aniston ve Jude Law gibi isimlerin de tasarımlarını kullandığı Baylar’ın hikâyesini ABD’den dinledik

Haberin Devamı

İstanbul doğumluyum. Çocukluğum babamın yanında, mobilya fabrikaları ve atölyelerde geçti. Tasarımlarla da böyle tanıştım. Profesyonel tasarım işine de film setlerinde set dizaynı yaparak başladık. 16 yaşında lise eğitimimi tamamlamak için Brezilya’ya, üniversite eğitimi için de Londra’ya gittim. Yüksek lisansımı 2000 yılında New York’ta yaptım. O zamandan beri bana ilham veren çok sevdiğim bu şehirde yaşıyorum. Açıkçası bilinçli bir şekilde kalsam mı dönsem mi diye, sorgulamadım. Şehir bana çok iyi davrandı, ilham verdi ve en önemlisi kendimi ait hissettirdi.
Sonrasında 2004’te Hudson Furniture’i kurdum. Az bulunan, nadir materyallerle çalışmayı tercih ettim. Metalden ahşaba kadar, kullandığım bütün hammaddeler benim markam için özel üretildi. Bu sayede ürünlerimin taklit edilmesi imkânsız hale geldi. Şimdi Hudson Furniture’da modacılar gibi senede dört-beş koleksiyon sunuluyor.

Haberin Devamı

AHŞAP UTANGAÇ VE YALIN BRONZ DELİDOLU TARAFIM

Tasarımlarımı fonksiyonel sanat ürünleri olarak tanımlamak mümkün. Bir başka özelliği de kalıcı, daha doğru tanımıyla ölümsüz olmaları. Bulundukları mekânlar, bu tasarımların etrafında dekore ediliyor. Bir heykel gibiler. Kullandığım malzemeler de beni yansıtıyor. Ahşap kişiliğimin doğaya yakın, yalın, alçakgönüllü, utangaç tarafını temsil ederken, bronz daha dışadönük, deli dolutarafım. Renk olarak da gri. Sade ama bir o kadar da güçlü bir renk. Bir mekânı ya da giysiyi bambaşka yapıyor. Değiştiriyor.


MÜKEMMELİYETÇİ OLMAM STARLARI BANA ÇEKİYOR

Birçok star evleri için benden farklı farklı ürünler aldı. Ne de olsa tarzları farklı. Ortak noktaları en iyiyi, en kaliteliyi istemeleri. Kimi Malibu’daki plaj evi, kimi New York’taki dairesi, kimi de Montana’daki çiftliği için mobilya alıyor.
Bence beni tercih etmelerinin nedeni mükemmeliyetçi olmam ve çok çalışmam. Çok detaycıyım. Yaptıklarımı devamlı sorguluyorum ve kendimi eleştirmek konusunda oldukça acımasızım. Atölyemde çok vakit geçiriyorum, haftanın yedi günü çalışıyorum. Çok sosyal biri değilim, sosyal bağlantılarım yüzünden iş almışlığım çok nadirdir.


DEKO-ÖNERİ

Haberin Devamı

Bu soğuk günlerde evinizde küçük değişikliklerle enerji tasarrufu yapabilir, ısı maliyetlerini düşürebilirsiniz. Bunu için en önemli nokta binaların uygun yalıtımlara sahip olması. Yazın uygun çatı ve pencere yalıtımları yapabilirsiniz kışın pencere ve balkon kapılarınızın boşluklarını süngerle kaplayabilirsiniz. Kalorifer peteklerini kapatmamak ve ısının her yere dağılmasını sağlamak da gerekiyor.

 

DEKORASYONDA MODA YOK

Artık sevdiğiniz, birlikte yaşamaktan mutluluk duyacağınız parçalar tercih ediliyor. Ev dekorasyonunda moda olduğuna inanmıyorum, en azından olmaması gerektiğine inanıyorum. Tabii ki teknolojinin, yaşam tarzlarının değişmesiyle eşyalar ve mekânlar da değişiyor. Ama bu veriler içinde yapılan seçimler tamamıyla kişiliğe bağlı olmalı. Aynı kıyafetler gibi... Mekânlar ve eşyalar insanları mutlu etmeli ve zamanla içinde yaşanarak dekore edilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları