GeriSeyahat Hollyvood’un kılıçları Toledo’dan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hollyvood’un kılıçları Toledo’dan

Hollyvood’un kılıçları Toledo’dan

Burası Madrid’in 70 kilometre güneyinde, 500 yıl öncesine değin İspanya Krallığı’na başkentlik yapmış bir müze kent. Madrid’den karayolunun dışında Atocha istasyonundan kalkan tren ile 1.5 saatlik bir yolculuktan sonra ulaşabiliyorsunuz Toledo’ya. Varır varmaz da kendinizi adeta bir film setinde buluyorsunuz. Tam bir ortaçağ kenti olan Toledo’da herşey tarih kokuyor.

UNESCO, 1987’de ilk kez tüm bir şehri, Toledo’yu açık hava müzesi olarak kabul etti. Burası aynı zamanda bir dinler mozaiği. Müslümanlığın, Hıristiyanlığın ve Museviliğin bir arada yaşadığı bir kültür mirası, turizm cenneti.

Tajo Nehri’nin hemen yamacında başlayan surların ardında dar sokaklar, güneş girmeyen taş evler, sizi ortaçağın derinliklerine götürüyor. Midye tatlısı dedikleri, bizim badem ezmesine benzer şekerlemeler, Toledo’ya özel bir lezzet.

Diktatör Franco’ya karşı direnişcilere evsahipliği yapan Toledo cezaevi ise bir kartal yuvası gibi tüm haşmeti ile ayakta.

Dağ yamacına kurulu Toledo’ya Don Kişot’un kenti de deniliyor. Hemen hemen her mağazasında kılıç, bıçak, hançer ve zırhlı elbiselerin satıldığı bu tarihi kente, Don Kişot maketleri ayrı bir görüntü veriyor.

Toledo’nun arka sokaklarında kılıç, hançer ve zırh yapan bir iki atölye var. Bu atölyelerde üretilen ortaçağ savaş malzemelerinin en büyük pazarı Hollywood. O dönemde geçen savaş filmlerinde kullanılan zırhlı elbiseler, kılıç ve şövalye mızrakları hep Toledo’daki bu atölyelerde yapılıyor.

Bizans ve Osmanlı kılıçlarının büyük rağbet gördüğü atölyelerde, bu ürünlerin yapılışını izleyebiliyorsunuz. 60 yıllık kılıç başustası, 78 yaşındaki Jose Balleseteros, bir kılıcı 15 günde yaptığını söylüyor. Tamamen çelikten yapılan kılıçların Hollywood’a gidenleri, herhangi bir kazaya neden olmasın diye kesici özellik taşımıyor. ABD’den sonra gelen Belçika, Güney Amerika ülkeleri ve Arap ülkeleri diğer büyük alıcılar.

Atölyede Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıçlarının kopyalarının yanı sıra İspanya Kralı 5. Carlos ile İspanya’yı fetheden komutanların kılıçlarını da bulmak mümkün. Elbette kopyalarını. Belleseteros, turistlerin en çok Osmanlı kılıçlarına ilgi gösterdiğini belirterek, "Bunların içinde en çok beğendikleri de Yavuz Sultan Selim’in kılıcı" diyor. Kılıç fiyatları 28 Euro’dan başlıyor 250 Euro’ya kadar çıkıyor. Zırhlı elbiseler 3 bin-30 bin Euro arasında.
False