GeriSeyahat Hobbit turistleri Yeni Zelanda yolcusu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hobbit turistleri Yeni Zelanda yolcusu

Hobbit turistleri Yeni Zelanda yolcusu

Kasımda yazı yaşamaya başlayan Yeni Zelanda turizm sezonuna elinde güçlü bir kozla girdi.

Üç yeni Hobbit filminden ilkinin prömiyeri 28 Kasım’da Wellington’da yapıldı, 14 Aralık’ta tüm dünyada vizyona girdi. Filmin çekildiği mekânları turizme açan, tanıtımına yılda 50 milyon dolar harcayan ülke bu ay 100 bin Hobbit turisti ağırlayacak.

266 bin ziyaretçi 595 milyon dolar gelir Â

J.R. Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesini Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson 2001-2004 arasında sinemaya uyarlamış, filmler 11 Oscar kazanmış, yaklaşık 2.9 milyar dolar hasılat elde etmişti. Üç film Yeni Zelanda turizmi için de can simidi oldu. Sadece dizinin son filmi 2004’te adalara yaklaşık 50 bin kişi çekti. Bu turizm dalgası sayesinde Hobbit turizmi odaklı 17 firma kuruldu. Zamanla filmlerin popülerliği azalsa da bugüne kadar sadece film mekânlarını görmek için Yeni Zelanda’ya gidenlerin sayısı 266 bin kişiye ulaştı. Üç filmin ülke ekonomisine toplam getirisi 595 milyon doları (1 milyar TL) buldu. Şimdi ikinci Hobbit dalgası geliyor. ‘Hobbit: Beklenmeyen Yolculuk’ başlıklı üçlemenin ilki 28 Kasım’da Wellington’daki gösterimle vizyona girdi. 14 Aralık’ta tüm dünyada vizyona girdiğinde ise sadece o hafta sonunda toplam 138 milyon dolar hasılat elde etti. ABD’de toplam hasılatın 300 milyon dolara ulaşması bekleniyor. 2014’e kadar tamamlanacak üçleme, Yeni Zelanda’daki Hobbit turizminde de patlama yaratacak. Bu amaçla ağustosta dünya çapında ‘Yüzde 100 Orta Dünya, Yüzde 100 Saf Yeni Zelanda’ kampanyası başlatıldı. Ülkenin sadece film turizminden yıllık geliri 3 milyar dolar...

1600 kilometrelik rotada 70 farklı mekân

Filmler Yeni Zelanda’nın kuzey ve güney adalarındaki 70 ayrı noktada çekildi. Tümünü tek seferde görmeniz imkânsız. Çünkü Hobbitlerin sığındığı, istediği anda ayıya dönüşen adamın mekânı Güney Ada’nın en altında. Hayali Weathertop Kalesi’nin bulunduğu Waikato Limanı ise Kuzey Ada’da. Aralarındaki mesafe 1600 kilometre. En akılcı çözüm, birbirine yakın mekânlardan kendinize rota oluşturmak.
 Bir hafta zamanınız varsa Güney Ada’da etkileyici manzaralarla dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Önce Rangitata Vadisi’ne uğrayın. Buradaki Sunday Dağı, filmlerde Rohan olarak yer almıştı. Sinemacıların uğrak yeri Queenstown yakınlarındaki Remarkables Sıradağları, isimleri gibi soluk kesici güzellikte. Yönetmen Jackson üç filminin pek çok sahnesinde bu dağların zirvelerinden görüntüleri kullanmıştı.
 Eğer dört gün zamanınız varsa, dağ yürüyüşünü seviyorsanız Kuzey Ada’da şu rotayı deneyebilirsiniz: Auckland’dan otomobil kiralayın. Hobbiton’a uğradıktan sonra, iki saatlik otomobil yolculuğuyla güneydeki Tongariro Ulusal Parkı’na ulaşın. Yılda bir milyon kişinin gezdiği parktaki üç volkan hâlâ faaliyette. Filmde geçen efsanevi Mordor da bu parkta. Tabelaları izleyerek ya da Brodie’nin rehberinde yer alan GPS kodlarını kullanarak sekiz saatlik bir dağ yürüyüşüyle turkuvaz renkli göllere, şelalelere ulaşacaksınız. Ardından karşınıza filmin çekildiği alan çıkacak. Ruapehu’da, film ekibinin de konakladığı tarihi Chateau Tongariro ya da The Shining otelinde kalabilirsiniz. Mordor’dan sonra Wellington’a yönelin. Adanın güney ucundaki San Francisco’yu çağrıştıran kente karayoluyla dört saatte ulaşabilirsiniz. Kentte film mekânlarına turlar düzenleyen pek çok firma var.

Gerçeküstü Hobbiton

‘Yüzüklerin Efendisi’ filmlerinin merkez platosu Hobbiton, Yeni Zelanda’nın kuzeyinde, 6 bin nüfuslu Matamata kasabası yakınında. Auckland’dan karayoluyla iki saatte ulaşılan film seti 1998’de inşa edildi. Russell Alexander’ın 10 bin koyun otlattığı 48 dekarlık çiftliği, vadinin kuytusundaki alana serpiştirilen Hobbit mağaraları, masalsı bacalı kulübeler, yeldeğirmeniyle yeni bir görünüm kazandı. 2004’e kadar korunan alan Hobbit turlarının ana istasyonuydu. Sonrasında yönetmen Jackson köyün yarısını buldozerle yıktı. Kalanı da çürümeye terk edildi. Yine de yılda 20 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hobbit serisinin yeni filmleri gündeme geldiğinde, geçmişten ders alan Alexander ve Jackson ortak bir şirket kurdu. Hobbiton’u yeni Hobbit evleri, hediyelik eşya mağazasıyla donattılar.

14 gecelik tur 5300 dolar

 Filmin çekildiği Hobbiton platoları kendi turlarını düzenliyor. Matamata’dan saat 15.45’te hareket eden turun fiyatı 54 dolar (97 TL). Kişile özel tur 278 dolar (500 TL) köyde konaklama 221 dolar (400TL) (www.hobbitontours.com)
 Hobbit turizminin öncüsü Nomad Safaris, altı kişilik özel arazi araçlarıyla Queenstown çıkışlı iki ayrı rotada gezi düzenliyor. Yılda yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı turların fiyatı 134 dolar (240 TL). Firma şimdi de kostümlü turlara hazırlanıyor.
(www.nomadsafaris.co.nz)
 Auckland’daki Red Carpet Tours, sekiz gece konaklamalı Hobbit turları için 3400 dolar (6100 TL), 14 gece konaklamalı klasik Hobbit turları için 5300 dolar (9500 TL) talep ediyor. Programda film mekânlarının yanı sıra eğlence parkları da yer alıyor.
 (www.redcarpet-tours.com)   Â

500 bin baskı yolda

Filmin çekildiÄŸi mekânları Ian Brodie’nin yazdığı ‘Lord of the Rings Location’ adlı rehberde bulabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde üç yeni filmin mekânları açıklandığında bunlar da yeni baskılara eklenecek. Â

 

False