HKÜ'den patent atağı

Güncelleme Tarihi:

HKÜden patent atağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 15:52

- TPE Bilgi Doküman Birimi'ni faaliyete geçiren HKÜ'de akademisyenler tarafından patent başvuruları gerçekleştiriliyor

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - Akademik bilginin fikri mülkiyete dönüştürülmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsü (TPE) - Bilgi Doküman Birimi'ni faaliyete geçiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) akademisyenler tarafından patent başvuruları gerçekleştiriliyor.

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yenilikçiliği teşvik etmek, sınai mülkiyet bilincini artırmak ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla akademisyen ve öğrencileri, çalışmalarını patent alımıyla sonuçlandırmaya teşvik ettiklerini belirtti.

Üniversitelerde gerçekleştirilen ve patentle korunmayan bilimsel araştırmalar arşivlerde beklerken, etkin bir üniversite-sanayi işbirliği ve Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Yılmaz, gelişmiş sanayi-ticaret altyapısıyla dikkat çeken Gaziantep'te alınan patent ve patent başvurusu sayısının yetersiz olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz, TPE kayıtlarına göre 2013'te patent başvurularında 73 başvuruyla 10. sırada yer alan Gaziantep'in 1995'ten itibaren yapılan patent başvuru sıralamasında ise 14. sırada olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Ülkemizde en fazla üretim ve ihracat yapılan iller arasında yeralan Gaziantep'in patent başvuru sayısında da ilk beşin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla Kalyoncu İnovasyon Teknoloji ve Tasarım Ofisi (KALİTTO) bünyesinde TPE Bilgi Doküman Birimi'ni faaliyete geçirmiştir. Akademisyen ve öğrencilerimizin yanı sıra özel sektör firmalarına fikri - sınai mülkiyet hakları danışmanlığı, süreç takibi ve patentlerin ticarileştirilmesi hizmetlerinin verildiği birimin danışmanlığında üniversitemiz akademisyenleri tarafından 5 patent dosyası hazırlanarak başvurusu gerçekleştirilmiştir. Halen patent dosyalarını hazırlamakta olan akademisyen ve öğrencilerimizin çalışmalarını tamamlamaları ile birlikte bu sayının daha da artması beklenmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!