Hikmet Şimşek'i saygıyla anacağız

ORKESTRA şefi Hikmet Şimşek, ölümünün birinci yıldönümünde Mamak Belediyesi'ne devredilen eski Ankara Devlet Konservatuvarı binasında 12 Ekim'de verilecek bir konserle anılacak.

Rengim Gökmen'in yöneteceği Devlet Opera ve Balesi Orkestrası tanınmış Türk ve dünya bestecilerinin eserlerini seslendirecek.

Şimdi Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan eski Ankara Devlet Konservatuvarı, bugünün önemli, seçkin bestecilerinin, icracılarının, müzik adamlarının yıllar önce öğrenim gördüğü birçok önemli, tarihi değeri olan bir binadır.

Aydın Doğan Vakfı Ödülü de geçen yıl, seçiciler kurulunda bulunan müzik dünyasının ünlü adlarının oy birliğiyle Ankara Devlet Konservatuvarı'na verilmişti.

Birçok kişi, eski konservatuvar binasının belediyeden alınıp yeniden eski işlevine dönmesi için kampanya düzenledi.

Ödül töreninde, o binayla oradan mezun olanların duygusal bağı, bütün duyarlığıyla konuşmalara yansımıştı.

İlhan Usmanbaş, Filiz Ali, Ersin Onay ve konservatuvarın şimdi başında bulunan çellist Ali Doğan anılar denizinde bana güzel saatler yaşatmışlardı.

* * *

HİKMET ŞİMŞEK'in ressam eşi Nihal Şimşek, eşinin vasiyetini yerine getirmek için hayatı pahasına da olsa bu çabadan vazgeçmeyeceğini söylemiş:

‘‘Ömrümün sonuna kadar, konservatuvarın kültürün hizmetine yeniden girmesi için ne gerekiyorsa yapacağım. Bir eş olmanın ötesinde, bir Türk çocuğu olarak, yorulacağım ama bu yorgunlukla hastaneye kaldırılsam da razıyım.’’

Hikmet Şimşek
sağken bu konu üzerine eğilmişti.

Hikmet Şimşek birçok Türk bestecisinin eserini; gerek yabancı orkestraları gerek Türk orkestralarını yöneterek seslendirmişti. Türk bestecilerinin plak ve CD kayıtları, yurtdışında tanınması onun başarılı işleri arasında daima anılmalıdır.

TRT'de yaptığı açıklamalı müzik programlarıyla da birçok kişiye klasik Batı müziğini sevdirmiştir.

Konservatuvar binasını geri isteyenler orada bir müzik müzesi açılmasını tasarlıyorlar. Ölüm yıldönümünde ayrıca ‘‘Konservatuvarımı İstiyorum’’ adlı bir sergi açılacak bu binada.

Yıldönümlerinin önemli bir işlevi vardır. Çünkü bizim sanata, edebiyata, müziğe emek verenleri unutmadığımızı gösterir.

* * *

ANILARIN kutsal binası eski Ankara Devlet Konservatuvarı'nın müzikçilere iade edilmesini destekliyorum.

Sanatçıların, sanat kurumlarının da bu kampanyayı destekleyeceklerini umuyorum.
Yazarın Tüm Yazıları