Heykel tartışması ve Nâzım heykeli üzerine

‘HEYKELİ SEVMİYORUZ’ başlıklı yazım üzerine bazı okurlarımdan e-postalar aldım.

Haberin Devamı

Onlardan bir bölümünü size ileteceğim. Dr. Umut Erhan’ın postası ile başlıyorum:
“Kent heykelleri üzerine size 6 yıl önce mail attığımı hatırladım. Ben de o ilk mail’den sonra projemi büyütüp online hale taşıdım ve ‘www.kentheykelleri.com’ adresinden kendi gezdiğim ya da arkadaşlarımın bulunduğu yerlerdeki heykellerin fotoğraflarını eklemeye başladım. Hâlâ elimde ekleyemediğim yüzlerce fotoğraf var. Projemin tüm Türkiye’de sizin de üzerinde durduğunuz hassasiyeti canlandırması ve gelecek nesillere güzel bir katalog oluşturmasını istiyorum. Bu konudaki çağrımı gazetenizde duyurmanızı rica ederim.”
Dr. Umut Erhan’ın ‘Kent Heykelleri’ projesi sanırım meraklısı, ilgilisi için önemli bir site.
Türkiye’de ve dünyadaki önemli heykellerin fotoğrafını da aşağıda adını vereceğim sitede bulabilirsiniz.
Sitenin önemli bölümlerden biri, İstanbul’da yapılan heykellerin akıbeti, durumu, onların bugün ne halde oldukları.
Adı bende saklı bir öğretim üyesi de heykel üzerine görüşlerini iletmiş.
Aynen aktarıyorum: “10 Ocak tarihli köşe yazınıza ufak bir katkıda bulunmak için yazıyorum. Ülkemizde, sanata ve de plastik sanat yapıtlarına gereken değerin verilmemesi nedeniyle, kent mekânlarında yer alan heykellerin giderek bakımsız kaldıkları ve hatta tahrip edildikleri durumlar yaşanmaktadır. Toplumda sanata olan duyarlılığın oluşması ve gelişmesi, salt eğitim ile sınırlı olmayan bir kültürel birikimi gerektirmektedir. Bu konuda, her kesime düşen görevler olduğu kadar, yerel yöneticiler ve de devlet yönetimindeki kişilerin çok daha duyarlı, hassas ve kültürlü olmaları gerekiyor. Nitekim, gelişmiş toplumlarda, özellikle ABD ve Kanada’da, kent mekânlarındaki büyük boyutlu her kamusal yatırımda, toplam yatırımın en az yüzde biri oranında bir bedel ‘kentsel plastik’ (heykel) yapımına ayrılıyor. Sonuçta, ortaya çıkan ilginç tasarım ürünleri ve yapıtlar söz konusu yapıtların kimliğine, toplum bireylerinin ve de üretilen nitelikli plastik ürünlerin gelişmesine katkıda bulunuyor. Ülkemiz kentlerinde de sanatın ve başarılı sanat yapıtlarının yaygınlaştığını görebilmek dilekleriyle.”

* * *

HEYKEL konusundaki olumsuz haberlerden sonra gelelim beni mutlu eden bir gelişmeye. Ünlü heykelci Mehmet Aksoy’un yaptığı yeni bir Nâzım Hikmet anıtı, şairin 112. doğum yıldönümünde açılacak. Aksoy’un 70 tonluk Afyon grisi mermerden bir buçuk yılda tamamladığı anıt, ‘İki Yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ etkinliği kapsamında bugün saat 13.00’de Akatlar’daki Sanatçılar Parkı’nda açılacak.
Heykeli Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yaptırdı. Mehmet Aksoy, çağrı mektubunda heykelin niteliğini şöyle tanımlıyor:
“Onu heykelle anmak ve Nâzım’ı İstanbul’la, memleketiyle, Boğaz’la, denizle, martılarla buluşturmak istiyoruz.”
Heykelin açılış konuşmasını Yaşar Kemal yapacak. Akşam da 19.30’da Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde (Akatlar) şiirleri okunacak, konser verilecek.

* * *

Haberin Devamı

YALNIZ İstanbul’un değil bütün Türkiye’nin uygar bir görünüm kazanması için heykele ihtiyacı var.

Yazarın Tüm Yazıları