Herşey yanlıştı

Güncelleme Tarihi:

Herşey yanlıştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2007 00:00

1- Maçın sezon sonuna denk gelmesi nedeniyle futbolcular oyuna konsantre olamadı. Akılları transferde ya da tatildeydi.

2- Aylardır sahalardan uzak olan kaleci Rüştü ile formsuz Hakan Şükür ve hazır olmayan Arda’nın oynatılması büyük hataydı.

2008 Avrupa Şampiyonası Elemeleri C Grubu’nda yer alan A Milli Futbol Takımımız, lider gittiği Bosna Hersek deplasmanında 3-2 yenilerek, zirveyi Yunanistan’a kaptırdı. Kaybedilen 3 puan ve koltuğun yanı sıra, Norveç ve Bosna Hersek’in "grupta ilk 2’ye girme" yarışına ortak edilmesi, ay yıldızlı ekibimizin İsviçre ve Avusturya’da yapılacak finallere katılma şansını tehlikeye soktu.

Tüm Türkiye’nin tartıştığı Bosna Hersek yenilgisinin nedenlerini otoritelere sorduk. Hepsi değişik görüşler savundu, ama şu iki noktada hemfikir oldular:

1-) Maçın zamanı bize tersti. Sezon sonuna denk gelmesi nedeniyle futbolcuların kafası karışıktı. Hiçbiri oyuna yeterince konsantre olamadı. Akılları ya transferde ya da tatildeydi.

2-) Teknik direktör Fatih Terim oyuncu seçimlerinde önemli hatalar yaptı. Sakatlığı nedeniyle 199 gün hiçbir resmi maçta forma giymeyen kaleci Rüştü ile, yine 16 Mart’ta sakatlandığı Konyaspor karşılaşmasından sonra sadece 19 Mayıs’taki Fenerbahçe derbisinde 37 dakika görev yapabilen Arda’nın oynatılması yanlıştı. Ayrıca, eski formundan çok uzak olan Hakan Şükür’e şans verilmesi de hataydı.

Togay BAYATLI

Maç iptal edilmeliydi

KAYBETMEMİZİN üç nedeni var. Birincisi, Fatih Terim’in 6 ayı aşkın süredir sahalardan uzak olan Rüştü’yü oynatması. Rüştü’nün iki golde de yüzde 100 hatası vardı. İkincisi, Arda’nın oyunu bir kenara bırakıp, rakiple ve hakemle uğraşmasıydı. Üçüncüsü, hakem faktörü. Hakem, Bosnalılar’ın yaptığı kasti faullere genelde sessiz kaldı. En büyük yanlışı ise Bosnalı seyircilerin oyunu soğutmak amacıyla sahaya iki kez meşale atıp maçı durdurmasına seyirci kalmasıydı. Bence bu olay tek başına maçın iptaline neden olacak özelliktedir; Futbol Federasyonumuz’un da bu konuda UEFA’ya başvurması gerekir.

Ercan SAATÇİ

Rehavet kurbanı olduk

BU
maçta en büyük handikapımız, ligin sonuna denk gelmesiydi. Futbolcuların çoğunun aklı transferde ya da tatilde idi. Hiçbiri maça motive olamamıştı. Takımda belirgin bir rehavet vardı. Bunun yanı sıra Fatih Terim’in oyuncu seçimleri de tartışılabilir. Mesela aylardır forma giymeyen Rüştü’nün oynatılması gibi. Rüştü’nün son golde büyük hatası vardı. Ama, günlerdir o oyuncularla beraber olan kişinin Terim olduğunu unutmayalım. Hangileri hazır, hangileri oynayamaz en iyi Terim bilir.

Korkut GÖZE

Sayfiye takımı gibi

MİLLİLERDE,
birlikte savaşma hırsı, yardımlaşma, kazanma isteği ve o imrenilen ulusal ruh havası kaybolmuştu. Sanki, birbirini hiç tanımayan ve ilk kez yan yana oynayan bir sayfiye takımını andırıyorlardı. Belli ki, sezon sonu mahmurluğu her birini etkilemişti. Bir takım deplasmanda 2 gol atıp, oradan puansız dönüyorsa, bu, işi hafife almanın bir cezasıdır. Bir de bireysel hatalar birbirini kovalayınca ağır bir fatura ödedik.

Altan TANRIKULU

Futbolcuların kafası karışıktı

YENİLGİNİN en büyük nedeni sezon sonunun gelmiş olması ve birçok kilit oyuncunun kafasında transfer görüşmelerinin şekillenmesi. Tuncay, Rüştü, Gökdeniz, Arda hatta Hüseyin, Hakan Şükür, bunların ilk akla gelenleri. Bu kadar kafası karışık oyunculardan kurulu bir takımın, oyunu bu kadar domine ederek oynamaması gerekirdi. Özellikle 2-2’den sonra biraz daha rakibi beklemeli, hata yapmalarına zemin hazırlamalıydık. Oysa bekleyen ve hata yapmamızı sağlayan taraf onlar oldu.

Erman TOROĞLU

Terim’in takıntısı sorgulanmalı

ERSUN Yanal’la beraber milli takım bir değişime girmişti. Öyle veya böyle sistem yeniden oturmaya başlamıştı. Terim’le tekrar eskiye döndük. Fatih Hoca’nın bir takıntısı var, kesinlikle sorgulanması gerekir. Fatih Hoca ligdeki bazı teknik direktörlerle, milli takım hocası olarak mücadele etmeye kalkıyor. Buna hakkı yok. Şu ana kadar bir tek Tümer’de bunu tutturdu, diğerlerinde o da kaybetti, milli takım olarak biz de kaybettik. Yunanistan maçında da, Norveç maçında da rakip kaleciler bizim takımdan oynamışlardı. Onu farkedemedik, bulutların üstüne çıktık, türbülansa girdik; bizim yavru takım Bosna bizim boyumuzun kaç santim olduğunu gösterdi.

Can BARTU

Zamanı çok tersti

YENİLMEMİZİN birçok nedeni var. Bir kere maçı bize hep ters gelen bir zamanda oynadık. Milli takımdaki çoğu oyuncunun transfer sorunu var. Bunun yanı sıra kadro seçiminde çok büyük yanlışlar yapıldı. Mesela Gökhan Zan ve Servet’in birlikte oynatılıp, İbrahim Toraman’ın kadro dışı bırakılması gibi. Gökhan Zan ve Servet tek tek iyi oyuncular ama birbirlerini tamamlamıyorlar. İkisi de uzun boylu ve ağır. İbrahim Toraman, bu ikisinin eksiklerini kapatabilecek bir oyuncuydu. Aylardır sahalardan uzak olan Rüştü ve Arda’nın oynatılması ve topa istediğimiz gibi yön veremeyişimiz, yenilginin diğer nedenleriydi.

İlhan SÖYLER

Gereksiz ısrar

ESKİLERE rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı. Fatih Terim’in daha önceleri güvendiği kişiler uzun zamandır sahnede yok. Ama Terim ısrarcı bir şekilde bazı isimlere umut bağlıyor. Örneğin Rüştü. Geçmişte yaptıkları ortada. Ama şimdi hem sakat hem idmansız. Takım yan toplarda felaket açık veriyor. Orta alanda oyunu yönlendirecek lider yok. Üstelik oynadığımız takım Bosna Hersek. Fatih Terim’in bugüne kadar milli takımı yenilemesi lazımdı. Ama yapmadı. O da kendi düşüncesi.

İlker YASİN

Mevsim sonu bıkkınlığı ve teknik hatalar

FUTBOL mevsiminin kapanmış olmasının tüm futbolcular üstünde yarattığı bıkkınlık ve konsantrasyon eksikliği yenilgide birinci neden. Fatih Terim’in, Rüştü’yü Fenerbahçe’nin 3. kalecisi ilan eden Zico’ya tepki vererek, bu oyuncuyu ilk 11’de oynatması; keza sakatlığı nedeniyle aylarca forma giyemeyen bir başka oyuncu Arda’ya şans verilmesi ve bence futbol kariyerini büyük başarıyla noktalamış olan Hakan Şükür’le maça başlanmasını teknik hata olarak değerlendiriyorum. Ama ne olursa olsun Avrupa Şampiyonası biletinin yüzde 90 alınacağı bu karşılaşmada milli takımın, kendisinden daha zayıf Bosna önünde mutlak kazanması gerekirdi.

Kanat ATKAYA

En önemli neden konsantrasyon

MİLLİ takımın niye yenildiğini Fatih Hoca’dan iyi kimse bilemez. Herkesin kafasında farklı bir kadro olabilir. Rüştü ve hazır olmayan Arda hariç diğer seçimlerinde bence problem yoktu. Terim’in vurgu yaptığı konsantrasyon eksikliği sanırım yenilgiyi getiren en önemli sebepti. Kazanılan avantajı kaybetmenin futbolcularda soğuk duş etkisi yaratmasını ummaktan ve beklemekten başka çare yok.

İsmail ER

’Vefa’ kaybettirdi

ÖNCE kadro seçimi, ardından sezon bitiminin getirdiği rehavet Bosna Hersek önünde milli takımımızın sonunu hazırladı. Bugüne dek oynanan 6 maçın 5’inde futbol değil skor konuşuldu. Fatih Hoca, çalışan, mücadele eden değil, inandığı oyunculara görev verdi. Futbol üç bilinmeyenli denklem değildir; klasik oynandığında hem başarı hem de gol üretimi yükselir. Terim, Amerika’yı yeniden keşfetmeye kalktı, beceremedi. Vefa üzerine yoğunlaşınca kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!