Her yol yeni Gar'a çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Her yol yeni Gara çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 01:42

Yüzde 23’lük kısmı tamamlanan ‘uzay üssü’ görünümlü yeni YHT Ankara Garı’nı 2016’nın temmuz ayında tamamlanacağını söyleyen Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, “Yeni gar, Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve havaalanı metrolarıyla bağlantılı olacak. Ankara raylı sisteminin merkezi olacak” dedi.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, çalışmaları devam eden yeni YHT Ankara Garı’nın son durumu hakkında bilgi verdi.
Bakan Bilgin, şöyle konuştu:
“Kademeli olarak YHT hatlarının hizmete girmesiyle Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde inşa edilen mevcut Ankara Garı, mekansal kapasite ve büyüklük olarak ihtiyacı karşılamadığından YHT Ankara Garı'nın yapılmasına karar verildi.
3 bin 500 kilometre yüksek hızlı ve 8 bin 500 kilometre Ankara merkezli hızlı tren ağlarıyla donatılmasının hedeflendiği ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak 2014'te, Ankara Garı'nın güneyinde YHT garının inşasına başlandı. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen YHT Ankara Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek.

Haberin Devamı

TARİHİ DOKUYA UYGUN

YHT Ankara Garı inşa edilirken, mevcut gar binası ve etrafındaki tesisler tarihe duyarlı planlama yaklaşımıyla korundu. Yeni bir cazibe merkezi olarak fonksiyonel bir planlamayla yeniden yapılandırılarak Ankara Gar'ının kültürdeki yeri de korundu. Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı.

RAYLI SİSTEMİNİN MERKEZİ

YHT Ankara Garı için günümüz mimari anlayışını yansıtan, şehrin dinamizmini simgeleyen bir proje geliştirildi. Yer altından iki, yer üstünden bir geçişle bağlantı yapılacak yeni garın Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve havaalanı metrolarıyla bağlantılı olacak. Ankara raylı sisteminin merkezi olacak.

19 YIL YÜKLENİCİ FİRMA İŞLETECEK

YHT Ankara Garı'nın teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Bilgin, 30 metre yüksekliğinde, 178 bin metrekare kapalı alan ve bodrum katlar dahil toplam sekiz kattan oluşacak garda, 3 peron ile 6 hızlı tren hattının olacağını söyledi. Bilgin, ulaştırmada modernleşmenin somut ifadesi olacak şekilde otel, ofis, alışveriş merkezi, restoranlar, kapalı ve açık otoparklar gibi yolcuların tüm ihtiyaçlarının karşılanabildiği donatılara sahip olacak garın, en son teknoloji kullanarak engellilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

TCDD’YE DEVREDİLECEK

Bugüne kadar yüzde 23'lük ilerleme sağlanan garın, temmuz 2016'da tamamlanacağını ifade eden Bilgin, "Gar, 19 yıl 7 ay süreyle yüklenici firma tarafından işletilecek, yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesi, TCDD tarafından yürütülecek. İşletme süresi sonunda TCDD'ye devredilecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!