Her yerde oynayan kaplan

Güncelleme Tarihi:

Her yerde oynayan kaplan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2011 00:00

Fildişili yıldız, Terim’in de söylediği gibi, savunmanın ve orta sahanın her bölgesinde görev yapabiliyor. Saha kenarında da dikkat çekmekten hoşlanan Eboue’nin, ısınırken yaptığı hareketler ve gol sevinçleri Youtube’un en çok izlenen görüntülerinden.

Haberin Devamı

BUNDAN beş yıl önce, Arsenal oyuncuları Gilberto Silva’nın evindeki bir Noel partisinde bir aradaydı. O gün partide herkesin dikkatini çeken isim ise ne takımın yıldızları Fabregas ve Adebayor, ne ev sahibi Gilberto’ydu. Partiye bir kaplan kostümüyle gelen Emmanuel Eboue gecenin yıldızı olmuştu. Üstelik bir kostüm partisi bile değildi bu!

Bu olay, hala Eboue dendiğinde İngiliz futbolseverlerin ve Arsenal taraftarlarının aklına gelen ilk şey. Adebayor’un, “Gördüğünüz en komik mizahçıdan bile daha komik bir adamdır” demesine sebep olan Eboue tam anlamıyla takımın maskotuydu. Kaplan vakası da bunun göstergesiydi. Ama Fildişi Sahilli İngiltere kariyerindeki tek dönüm noktası bu değil. 2008 yılında Wigan’la oynanan bir maçta oyuna Nasri’nin yerine sonradan girdi Eboue. Ne var ki o gün sahada hayalet gibi dolaştı. Üst üste hatalar yaptı, hatta bir tanesinde takım arkadaşı Toure’den adeta zorla aldığı bir topu doğruca bir rakibe teslim etti ve Wigan’a pozisyon verdi. Menajer Arsene Wenger maçın bitmesini bile beklemeden, 89. dakikada Eboue’yi kenara alırken Premier Lig’de çok nadiren görülen bir şekilde binlerce kişi tarafından yuhalandı.

Haberin Devamı


Arsenal 1-0 kazandı ama herkes onu konuştu

O gün Arsenal maçı 1-0 kazandı ama günün konusu Eboue’ydi. Kimileri Wenger’i sakatlıktan yeni çıkmış bir oyuncuyu, hem de alışık olmadığı bir mevkii olan sol kanatta kullandığı için eleştirdi, kimileri ise daha önce de pozisyon ve pas hataları yapan, hakemleri aldatma konusunda sabıkası bulunan Eboue’nin bunu hak ettiğini söyledi. Maç çıkışında kimseyle konuşmadan evine gitti ve 24 saat boyunca da çıkmadı. Antrenmana gitmedi, telefonlarına bakmadı ve Arsenal’den ayrılmayı düşündü. Toure, Song ve Adebayor evine gelip onu ikna edinceye kadar da fikrinden vazgeçmedi. Bu iki olay, Eboue’nin Arsenal’deki yıllarını en iyi özetleyen anılar.

Sempatiktir ve takımın moralini yükseltir

Saha içindeki enerjik ve çok yönlü performansının yanında saha dışında takımın moralini yükselten bir oyuncu Eboue. Geldiğinden bu yana Arsenal’de bir tane kupa bile göremediyse bile, Şampiyonlar Ligi finaline yükseldikleri 2005-2006 sezonundan bu yana Almunia ve Van Persie ile birlikte takımın en eski oyuncularından birisi oldu. Pozisyon hataları yüzünden eleştirildi ama Sagna’nın gelişinden sonra sağ bekten orta sahanın sağına kaydırıldı ve takımdaki yerini kaybetmedi.

Kaka’dan daha iyi!

Haberin Devamı

Sempatik hareketleri ve sahada elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmasıyla Wigan maçından sonra Arsenal taraftarının kalbini yeniden kazandı. Öyle ki, Emirates Stadyumu’nda Eboue için yazılmış bir tezahürat söyle diyordu: “Gelmiş Afrika’dan / Daha iyidir Kaka’dan.”

GS’li taraftarlar onu çok sevecek

Emmanuel Eboue’nin eşi Belçikalı ve üç çocuğu var.
Medya ve taraftarlarla ilişkileri genelde iyidir.
Sahada değilse bile kenardayken bile dikkati çekmekten hoşlanıyor. Gol sevinçlerindeki figürler ya da kenarda ısınırken yaptığı ilginç hareketler YouTube’da çok izlenmişti.

Emmanuel Eboue kimdir ?


Doğum Tarihi / Yeri: 4 Haziran 1983 / Abidjan (Fildişi Sahili)
Boyu: 1.75 Kilo: 72
Kariyeri: 2001-2002 Mimosas Abidjan 25 maç, 3 gol;
2002-2005 Beveren 70 maç 4 gol;
2005-2011 Arsenal 214 maç 10 gol, 25 asist.
Milli maçlar: 61 maç, 2 gol

Haberin Devamı

Derbilerden önce Zokora’nın telefonlarına çıkmıyormuş

Trabzonporlu Didier Zokora ile yakın arkadaş. İki oyuncu, Zokora’nın Tottenham’da oynadığı dönemde de Londra’da birçok kez bir araya gelmişti. Ama Emmanuel Eboue, Arsenal-Tottenham derbileri öncesinde Zokora aradığında telefonunu açmazmış.

Artıları

1 Atletik yetenekleri üst düzey. Çok hızlı ve kondisyonu yüksek.
2 Çok yönlü. Savunmanın ve orta sahanın her iki kanadında ve ortasında oynadı.
3 Savunmada oynasa da hücuma katkısı çok fazla.
4 Tam bir takım oyuncusu. Arkadaşlarıyla iyi geçinir ve takımın neşe kaynağıdır.

Eksileri

1 Pozisyon hataları yaptığı için eleştirildi.
2 Morali düştüğünde performansı da etkileniyor.
3 Hakemi aldatmaya yönelik hareketleri var. 2006 Şampiyonlar Ligi finalinde Arsenal’in attığı golde kendisine yapılan faul tartışılmıştı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!