Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Her ilçeye otomatik meteoroloji istasyonu

Bazen vizyon sahibi politikacıların küçük bir uygulaması tüm dünyada yankı yapabiliyor.

Örneğin, 1991 yılında Almanya’nın Baden Wuerttemberg Eyaleti’nin Tarım Bakanı Dr. Gerhard Weiser üzüm bağına kendi otomatik tarımsal meteoroloji istasyonunu kuracak olan çiftçilere maddi destek vaat edince ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’ndeki üzüm bağları da bir anda benzer meteoroloji istasyonlarıyla donatıldı.

Baden Wuerttemberg’de de kısa bir süre içinde 100 tane üzüm bağı sahibi dünyanın en iyi şarabını üretebilmek için kendi otomatik tarımsal meteoroloji istasyonunu kurdu. Çünkü bu istasyonlar sıcaklık, nem, yağış miktarı, yaprak nemi, rüzgár, vb. ölçebiliyor. Bu istasyonlar aynı zamanda elmalarda görülen karaleke (applescab) riskini ve üzüm mildiyösü (grape downy mildew), vb. gibi riskleri de hesaplayabiliyor. Diğer bir deyişle, dünyadaki birçok çiftçi yaşadığı ilin herhangi bir noktasındakini değil, kendi bağındaki meteorolojik koşulları ve hastalık risklerini otomatik tarımsal meteoroloji istasyonu vasıtasıyla evindeki bir bilgisayarın ekranından kolayca takip edilebiliyor.

*

Böylece artık dünyanın birçok yerindeki çilek tarlaları ve üzüm bağlarındaki bu tahmin ve erken uyarı sistemine göre tarla, bahçe ve bağlarda bazı hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici önlemler zamanında alınabiliyor. Bu otomatik istasyonlara yapılan cüzi miktardaki yatırım doğru zamanda sulama ve ilaçlamayla kısa zamanda kendini amorte edebiliyor. Bu nedenle örneğin Macaristan 1996 yılında tanınmış meteoroloji aletleri üreten Avrupalı bir firmayla Macaristan’da otomatik tarımsal meteoroloji istasyonları üretimine geçti. Böylece Macar çiftçiler, üzüm, elma, patates ve kırmızı biber üretimini geliştirebilmek için 150 otomatik tarımsal meteoroloji istasyonunu birden 1998 yılında devreye soktu.

Şehrin içinde ve şehrin dışında, deniz kıyısında ve dağın tepesinde, dağın öteki yüzünde, nehrin karşı tarafında, köyün başında veya sonunda, çok kısa mesafelerde bile meteorolojik parametreler önemli değişiklikler gösterebilir. Örneğin, Antalya, Trabzon, Rize’nin sahilindeki meteoroloji istasyonları Antalya, Trabzon, Rize’nin vadilerini, ovalarını, dağlarını veya yaylalarını asla temsil edemez.

Hálbuki tarımsal uygulamalarda koruyucu ve tedavi edici önlemlerin tam zamanında ve doğru bir şekilde alınması kritik öneme sahiptir. Bu da tarla, üzüm bağı veya meyve bahçesindeki mikro iklimin bilinmesine bağlıdır.

Modern dünyada artık çiftçilerin özel olarak bağlarında veya bahçelerinde kurdukları meteoroloji istasyonları ve devletin işlettiği meteoroloji istasyonları internette bir araya getiriliyor. Tüm ülkedeki otomatik meteoroloji istasyonlarındaki ölçümleri, internetten anlık olarak herkes görebilirken bir yandan da tartışma gruplarında çiftçiler istedikleri profesyonel tavsiyeleri alabiliyor.

*

Görüldüğü gibi dünyada artık havadan sudan işler de şansa bırakılmıyor ve bu hizmetler tümüyle devletten beklenmiyor. Türkiye’deki gibi devlet de meteorolojik hizmetleri kendi tekelinde tutmuyor. Türkiye’de de artık özel meteoroloji istasyonları serbest bırakılmalı ve devletin işlettiği az sayıdaki meteoroloji istasyonlarına ait anlık ölçümleri de internetten isteyen herkes takip edip bahçesini sulamada, ilaçlamada, vb.de kullanabilmelidir...

Özetle biz de havadan-sudan işlerde halkımıza güvenelim ve meteorolojik gözlemleri artık halkımıza açalım lütfen! Küçük bir adım, üstü açık bir fabrika olan tarım gibi sektörlerimiz için bir dönüm noktası olabilir...
Yazarın Tüm Yazıları