Her hafta yeni bir Türk filmi

Bir hafta öncesinin seyirci sayılarına bakıyorum. En çok izlenen filmlerin ilk dört sırasında yerli filmler var.

Sıralama Hababam Sınıfı 3.5, Organize İşler, Keloğlan Kara Prense Karşı, Babam ve Oğlum şeklinde. Dünyanın pek çok yerinde liste başı olan Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap, Türk filmlerinin ardından ancak beşinci olabilmiş.
Açıkça ortada, halkımız yerli yapımları seviyor ve de ilgi gösteriyor.

Türk filmi sevenlere haberler iyi. Şubat ayı boyunca her hafta bir, bazen de iki yeni yerli film vizyona girecek.

Sırayla gidelim. 3 Şubat büyük gün. Kurtlar Vadisi dizisinin beyazperde uzantısı olan Kurtlar Vadisi Irak; Billy Zane, Gary Busey gibi Hollywood yıldızlarıyla zenginleştirilmiş kadrosuyla vizyonda olacak. Serdar Akar yönetiminde yüksek bir bütçeyle çekilen filmin, dizinin hayranlarını memnun edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

10 Şubat, geçen yıldan devrolan korku filmi Dabbe’nin günü. Kurandaki bir ayetten yola çıkarak kıyamet gününü anlatan filmin yönetmeni Hasan Karacadağ’ın, Uzakdoğu korku sinemasını yakından takip eden başarılı bir isim olduğunu hatırlatalım.

17 Şubat’a denk gelen iki yapım var: Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? ve Dün Gece Bir Rüya Gördüm. Hacivat Karagöz filmi, bekleneni veremeyen Keloğlan’ın ardından insanı korkutmuyor değil. Ama burada Ezel Akay faktörünü unutmamak gerek; başrollerinde Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün olduğu Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, komik olduğu kadar derinliği de olan incelikli bir film olabilir.

Ulaş Ak’ın yönettiği, başrollerini Emre Kınay ve Pelin Batu’nun paylaştığı Dün Gece Bir Rüya Gördüm’de uyuşturucu bağımlısı kızla bir bilgisayar mühendisi arasındaki aşk hikayesi var. Aşkın gücünü anlatan filmin 14 Şubat Sevgililer Günü’nün hemen ardından vizyona girmesi, tabii ki bir tesadüf değil.

Şubatın son haftasında Türk sinemasında bir seri katil hikayesi izleyeceğiz. Mustafa Altıoklar’ın yönettiği Beyza’nın Kadınları’nda Tamer Karadağlı bir polisi, Demet Evgar ise kişilik bölünmesi yaşayan bir kadını canlandıracak.

Gördüğünüz gibi Şubat ayında vizyonda olacak Türk filmlerinde komedi, aşk, cinayet, dram, korku, macera, kısacası her şey var.

Bir de kalite olursa, değmeyin keyfimize?

Kendi filmini çekmek isteyenlere

25 yıldır düzenlediği Senaryo ve Film Atölyesi ile piyasaya pek çok yönetmen kazandırmış olan Hilmi Etikan’ın atölyesinde yeni dönem bu cumartesi başlıyor.

Katılımcılar önce senaryo yazım tekniği, kameraların tanınması, objektiflerin kompozisyon üzerindeki etkileri, ışığın estetik yapısı gibi konularda eğitiliyorlar. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra; profesyonel kamera, ışık, ses ve şaryo elemanları kullanılarak film çekiliyor.

İşin mutfağını merak ediyor, öğrenmek ve kendi filminizi çekme yolunda mesafe kat etmek istiyorsanız; Hilmi Etikan Atölyesi’ne (0212) 588 36 77 veya (0533) 321 90 65 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Yeni Bond sinemalarda

Öldürme yetkisini Pierce Brosnan’dan devralan ve yeni James Bond olarak karşımıza çıkmaya hazırlanan Daniel Craig’in son filmlerini (bkz. Azap Yolu, Sylvia, Bir Dilim Suç) izlemediyseniz; kim olduğunu, kamera önünde nasıl durduğunu, oyunculuğunu merak ediyorsanız, size bu cuma vizyona girecek olan Münih’i görmenizi öneriyorum.

Sarışın Bond’umuz, 1972 Münih Olimpiyatları’ndaki terör olaylarından sonra yaşananları anlatan bu Steven Spielberg filminde Mossad ajanlarından birini canlandırıyor.

Özel hayatında silahlardan nefret ettiğini söyleyen Craig, Bond olmadan önce öldürme yetkisini Münih’te de sık sık kullanıyor.

Daniel Craig, 21. Bond filmi Casino Royale’in çekimlerine bu ay sonunda başlayacak.

Başvuru için son hafta

Bu yıl 25. yaşını kutlayacak olan Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, Ulusal Yarışma’ya katılacak filmler için verilen süre daralıyor. Tam bir hafta sonra da dolmuş olacak.

1-16 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek festivalde yarışmak isteyen Türk filmlerinin, 31 Ocak Salı akşamına kadar Festival Merkezi’ne (İKSV İstiklal Caddesi No: 146 Beyoğlu) başvurmaları gerek.

Yarışma demişken, bu yılki jüriyi de hatırlatalım. Zuhal Olcay’ın başkanlığını üstlendiği Ulusal Yarışma Jürisi, yönetmen Reis Çelik, yazar ve öğretim üyesi Leyla Özalp, film eleştirmeni Daniela Sannwald ve Venedik Film Festivali Le Giornate degli Autori-Venice Days Bölümü Direktörü Giorgio Gossetti’den oluşuyor.

Bunu biliyor muydunuz?

3 Şubat Cuma günü vizyona girecek olan Kurtlar Vadisi Irak filminin biletleri şimdiden satışa sunuldu.
Yazarın Tüm Yazıları