Her futbolcu aldığı ilaçtan sorumludur

Güncelleme Tarihi:

Her futbolcu aldığı ilaçtan sorumludur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:52

İTALYAN savcı Antonio Di Pietro, ‘‘Temiz Eller’’ operasyonu ile dünyaca ünlü olmuş, dürüstlük adına verdiği mücadeleyle ülkemizde de takdir toplamıştı.

Şimdi onu örnek alan ve futbolda dopinge karşı savaş açan bir savcı daha var ve bir kaç ay içinde Türk spor medyası da ‘‘Raffaelle Guariniello’’ ismini sıkça duymaya başlayacak.

Onun için herşey, 98 ‘‘Tour De France’’ doping skandalı sonrası dönemin Roma teknik direktörü Zdenek Zeman'ın ‘‘L'Expresso’’ dergisine verdiği demeçle başladı. Zeman, çizmede dopingin çok yaygın olduğunu açık bir dille anlatmış, özellikle Juventus kulübünü suçlayarak Del Piero ve Vialli gibi isimlerin steroid sayesinde olağandışı bir fiziksel gelişim gösterdiklerini iddia etmişti.

Torino savcısı olan Guariniello da bu sözleri ihbar kabul edip konuyla ilgili bir soruşturma başlattı.

JUVENTUS'A GÖNDERDİ

Başarılı savcı ilk iş olarak müfettişlerini Juventus tesislerine gönderdi. Görevliler, tesislerde buldukları ve küçük bir hastaneye yetecek sayıdaki ilaçlara el koydu. 2 yıl içinde kulüple ilişkisi olan yaklaşık 100 kişi sorgulandı. Asıl önemli olan, Profesör Gianmartina Benzi'nin konuyla ilgili hazırladığı 225 sayfalık rapor şu cümleyle sona ermesiydi:

‘‘ Juventus, 1994-98 yılları arasında son derece kapsamlı bir doping programı uygulamış.’’

Juventus kulübü doktoru Ricardo Agricola futbolculara öyle ilaçlar vermiş ki Benzi raporunda şaşkınlığını gizleyemiyor...

Ağır depresyon geçiren hastaların kullandığı ‘‘Samyr’’, beyin rahatsızlıklarında kullanılan ‘‘Liposom Forte’’ ve kalp hastalarına verilen ‘‘Neoton’’ adlı ilaçları Juve'li futbolcular düzenli olarak kullanmış. Agricola, devre arasında bile ‘‘Neoton’’ enjekte ediyormuş. Herhalde 2. yarı kalp krizi geçirmesinler diye veriyordu!

VERİLENİ ALDIK

Futbolcular da herşeyi kabul ediyor ve ‘‘Biz ne olduğunu bilmiyorduk, sadece verileni aldık’’diyorlar...

Zaten Guariniello'nun kulüp aleyhine açtığı dava kapsamında da futbolcular değil yönetici Giraudo, Agricola ve ilaçları temin eden eczacı Giovanni Rossano suçlanıyor. Dopingle ilgili birçok suçtan yargılanacak olan Juventus kulübünün davasında ilk duruşma tarihi 31 Ocak 2002...

Belgeler net biçimde gösteriyor, Juve 94-98 yılları arasında iki scudetto ve bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu doping yardımı ile kazanmış.

Şimdi sormak istiyorum; kendilerini en üst düzeyde ispatlamış, oynadığı sürece milyon dolarlar kazanan şöhretli ve tecrübeli futbolcular doping yapar mı?

11 DOPİNGLİ ÇIKTI

Davids, De Boer, Couto, Stam ve Guardiola. Bir Barcelona-Hollanda milli takımı bağlantısı kafaları karıştırıyor ama bence onlar suçsuz.

Son 12 ayda dopingli çıkan 11. Serie A yıldızı olan Guardiola'ya Avrupa'nın dört bir yanından destek yağıyor. Geçen hafta açıklanan isim Okan ya da Emre olsa biz de tepkisiz kalmaz, ‘‘Olamaz, bizim oyuncumuz yapmaz’’ diye ortalığı ayağa kaldırırdık; haklı olarak. Şimdi ne farkı var?

Bir sorumsuz yöneticinin veya mesleğine ihanet eden bir doktorun cezasının futbolcu çekmemeli. Ama maalesef birçok konuda olduğu gibi doping alanında da çarpık bir düzen yürürlükte. Kural koymuşlar, ‘‘ Her futbolcu aldığı ilaçtan sorumludur’’ diye...

Sebebi çok basit. Sporcuya ceza kesmek kolay, kulübe verebiliyor musun cezayı?

YOLA DEVAM EDECEK

Di Pietro nasıl baskı altında kalıp istifa ettiyse, Guariniello'nun davası da düşecek, Juventus ‘‘yoluna devam edecektir’’ Bana göre bir Bosman daha çıkıp kendi kulübünü mahkemeye vermediği sürece düzen değişmeyecek.

Peki bunları niye yazıyorum...

Ankara'daki Doping Kontrol Merkezi'ne onay verildi. Kontroller sıklaşabilir. Bugüne kadar soru sormayan ve ‘‘güvenen’’ her futbolcu dikkatli olmalı; çünkü günü geldiğinde ki inşallah gelmez; ceza hakedene değil onlara kesilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!