Her 4 kadından birinin kâbusu

Güncelleme Tarihi:

Her 4 kadından birinin kâbusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 14:16

Kadınlar arasında idrar kaçırma probleminin tahmin edilenden fazla olduğunu ve Türkiye’de her dört kadından birinin bu sıkıntıyı yaşadığını dile getiren uzmanlar, hastalığın tedavi edilmezse cinsel isteksizlik ve depresyona yol açabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de her dört kadından birinin hayatının bir döneminde idrar kaçırma sorunu yaşadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Can Beyazlı, idrar kaçırma sorunu olan hastaların genellikle doktora başvurmaya çekindiklerini söyledi. İdrar kaçırmanın hayatı tehdit etmese de yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Beyazlı, şunları söyledi:
“Hastalar genellikle, vajinal muayene çekincesi, muayene sırasında bile idrar kaçıracağı endişesi ve ameliyat olma korkusu gibi sebeplerle doktora başvurmaya çekiniyor. Oysa ki idrar kaçırma zamanla kadınların sosyal hayatlarını, iş hayatlarını ve cinsel hayatlarını etkilemeye başlar. Ayrıca genital hijyen bozukluğuna bağlı olarak vajinal enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonu ve kaşıntı, dış genital bölgede kızarıklıklar tahrişler ve cinsel isteksizlik yaşarlar. Bütün bunların sonucu mutsuzluk, kendisine saygısını yitirme ve depresyon olabilir.” 

Haberin Devamı

CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR

Tedavi süreciyle ilgili de bilgi veren Beyazlı, şöyle devam etti: “Her hasta için yaşı, ek hastalıkları, şikayetinin şekli ve düzeyi, muayene bulguları, yapılmışsa ürodinamisi değerlendirilip en uygun tedavıye karar verilir. Uygun hastalarda idrar torbasının istemsiz kasılmasını önleyen ilaçlardan yararlanırız, uygun hastalarda cerrahi tedaviyi tercih ederiz. Cerrahi tedavin, özellikle stres tipi idrar kaçıranlarda sonuçları başarılıdır. Ameliyat süresi yaklaşık yarım saat civarıdır, hastanede kalış 1-2 gündür, müdahale vajinal yoldan yapıldığı için iyileşme süreci hızlıdır. Fizik tedavi, botoks uygulamaları ise henüz yaygınlaşmamışsa da yeni tedavi seçenekleri arasındadır.”

BAKMADAN GEÇME!