GeriSeyahat Hem keşifçiler hem yan gelip yatmak isteyenler için
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hem keşifçiler hem yan gelip yatmak isteyenler için

Hem keşifçiler hem yan gelip yatmak isteyenler için

Zaman zaman aynı kişiyle tekrar tekrar röportaj yaptığım oluyor ama bu hafta durum biraz farklı... Bu sefer, aynı kişiyi ikinci defa sorguya çekmek yerine, aynı ailenin fertlerinin peşine düştüm. Birkaç ay önce röportaj yaptığım turizmci Meltem İskit’in kız kardeşi Ebru Can Sargin’in karşısındayım bu sefer. Sebep, Meltem İskit’le sohbetimiz sırasında bahsettikleri ve ağzımın sularının akmasına sebep olan Seyşeller seyahati...

Ebru Can Sargin, genç kızken seyahat edebilmek için folklor grubuna girmiş, sonra yıllarca Amerika’da yaşamış. Gün gelmiş, o da ablası gibi turizm uğruna sektör değiştirmiş. Bayram sonrası yapılır mı bu röportaj demeyin; önümüzde çok bayramlar var!

Seyşeller, birçok tropik destinasyon gibi sadece bizim kış aylarında gitmek için mi uygun?

- Hayır, Seyşeller’in iyi yanı, 12 ay boyunca gidilebilmesi. Sadece gideceğiniz tarafı belirlemeniz gerek. Rüzgarların yönü mevsime göre değiştiği için, kuzey rüzgarlarında güneye, güney rüzgarlarında kuzeye gitmeniz gerek. Ama en güzel aylar, nisan ve ekim.

Farklı bölgelerine gittiğinizde diğer taraftaki kötü havadan korunmak için yeterli büyüklüğe sahip mi bu adalar?

- Kesinlikle, toplam 115 adadan oluşuyor Seyşeller. Ama bütün adaları göreyim diye bir koşturmaca içine girmenize gerek yok. Sadece 16’sında yerleşim var, onların da yarısını görseniz yeterli.
/images/100/0x0/55eb1694f018fbb8f8aa4249

CENNET BAHÇESİ VE YASAK MEYVE

Siz hangi adalara gittiniz?

- Bütün uçuşlar Mahe adasına yapılıyor. Mahe’ye ayak basmak zorundasınız. Uçaklar çok erken saatte vardığı için o gün istediğiniz yere devam edebilirsiniz. Biz Mahe’yi sona bırakıp, Praslin adasına geçtik hemen. Praslin, Seyşeller’deki ikinci büyük ada.

Adalar arasında ulaşım neyle yapılıyor?

- Hızlı tekne, katamaran ve pervaneli uçaklarla gidiliyor. Tekneyle giderseniz, Mahe-Praslin arası birbuçuk saat. Biz yolu uçakla gittik, 15 dakika sürüyor. Uçağın içinde misiniz, dışında mı belli değil, o kadar ufak. Ama kalkmasıyla inmesi bir olduğu için korkulmuyor.

Praslin adasında neler görülmeli?

- Vallee de Mai ve Anse Lazio tabii ki. Vallee de Mai, UNESCO koruması altında, çok büyük palmiye ağaçlarından oluşan bir orman. Çok büyük, hindistancevizi gibi bir meyvesi var bu ağaçların. Yurtdışına çıkarmak yasak, bayağı yüksek cezası var. Komik de bir meyve, popo şeklinde. Ağaçlar çok yüksek ve çok sık, cangıl gibi. Bir inanışa göre, Vallee de Mai, aslında cennetin bahçesi ve bu da yasak meyve. Bu ormanda iki saate yakın bir yürüyüş yapabilirsiniz. Şansınız varsa sadece bu adalarda yaşayan siyah papağanları da görebilirsiniz.

Anse Lazio’nun özelliği ne?

- Anse Lazio dünyaca ünlü bir plaj. Ününü hak ediyor, gördüğüm en güzel plajlardan biriydi. Hani şu meşhur fotoğraf vardır ya, bembeyaz bir kumsalın sonunda devasa kayalar ve turkuvaz rengi bir deniz; işte orası Anse Lazio. Plajda iki tane küçük balık lokantası var. Kreol mutfağının balık spesiyalitelerini yiyebilirsiniz.

Adaların coğrafyası birbirine benziyor mu?

- Genelde benziyor. Hemen hepsinde büyük granit kayalar ve bembeyaz plajlar var. Plajın kenarına kadar çok sık orman var, o bir anda bitiyor ve kumsal başlıyor. Mahe biraz daha dağlık bir yapıya sahip. Küçücük adalarda kayaları fazla görmedik.

Başka nereleri gördünüz?
/images/100/0x0/55eb1694f018fbb8f8aa424b

- La Digue çok hoşuma gitti. Oraya da tekneyle gidiliyor. La Digue’de çok meşhur bir plaj var, Anse Source d’Argent. Dünyanın en çok film ve reklam çekimi yapılan plajı burası. Tom Hanks’in Cast Away filmi, Pirates, Bacardi ve Bounty reklamları burada çekilmiş mesela. Çok baktım, Bacardi reklamındaki George Clooney şu köşeden çıkar mı diye ama nafile... La Digue’in en güzel yanlarından biri, adada hiç motorlu taşıt olmaması. Kağnılarla yapılıyor ulaşım. İlkel hayatı görmek isterseniz buraya mutlaka gidin. Adayı, bisiklet kiralayarak da gezebilirsiniz. Boş sahillerde dev kaplumbağaları görüyorsunuz.

SIRT ÇANTALI TURİZME UYGUN DEĞİL

Mahe adasında ne yapmayı önerirsiniz?

- Başkent Victoria’yı görün. 27 bin kişiyle dünyanın en küçük başkentlerinden biri. Çok ahım şahım bir yer değil ama adanın ruhunu anlamak için görülmeli. Koloniyal tarzda binalar var, herkes İngilizce ve Fransızca konuşuyor. Belli günlerde açık olan bir pazarı var, ona gidin. Mahe adası çok iniş çıkışlı. En güzeli, otomobil kiralayıp dolaşmak. Ama deponuzun dolu olmasına dikat edin, benzinciler az sayıda ve birbirinden uzakta. Köyleri ve yerel hayatı görebilirsiniz yolda. Çok güzel evler var. Devlet, bahçelerin güzel olması için yarışmalar düzenliyormuş. Paket ada turlarından da alabilirsiniz. Hem karada gezdirenler hem de adanın çevresinde tekneyle dolaşabileceğiniz turlar var. Biz görmedik ama üç adalar denilen bir ada grubu var, ona da tur alabilirsiniz: Cousin Island, Cruise Island ve Sister Island.

Seyşeller hangi gezginler için daha uygun? Keşif rotası mı yoksa yan gelip yatma yeri mi?

- Bence iki tür turiste de uygun. Önce keşfedip, bol bol ada gezip, sonra da bir otelde serilmek mümkün. İsteyen sadece birini de yapabilir tabii! Ama Seyşeller’e kim kesinlikle gitmesin derseniz; gece hayatı ve bol eğlence arayanlar gitmesin. Doğayı, denizi, sakinliği ve biraz gelişmemişliği sevenler için ideal. Ama sırt çantası turizmine pek uygun değil. Planlı gitmekte fayda var. Hükümet yüzbinlerce turist gelsin istemiyor, "az gelsin ama kaliteli olsun" diyorlar. O yüzden uçuş sayısı kısıtlı. Oteller de pek ucuz değil.

Oteller nasıl?

- Çok şık oteller de var, pansiyon gibi yerler de. Adaların çoğunda birkaç otel var ama Frigate ve North Island gibi birkaç adada, Maldivler’deki gibi "bir ada-bir otel" konsepti var. Onlar gerçekten çok pahalı. Fiyatlar 500 ile 2000 Euro arasında.

Dalgıçlar için ekipman kiralayan tesisler var mı peki?

- Evet. Padi dalgıç okullarında her şeyi kiralayabilirsiniz. Bu şirketler resiflere dalış turları da düzenliyor.

Bu seyahatte iki yaşındaki kızınız Lal de sizinleydi. Çocuklar için uygun mu Seyşeller?

- Evet. Kızım gördüklerine çok şaşırdı, çok da hoşuna gitti. Hatta Vallee de Mai ormanına girdiğimiz gün bizi çok güldürdü. Ormana girdiğimizde uyuyordu, uyandığında şöyle bir etrafa baktı ve "Anne, Bambi nerede" dedi. Lal, 20 günlük olduğundan beri bizimle seyahat ediyor. Gezmeyi çok seviyor ve mutlu oluyor.

NEREDE, NASIL GİDİLİR

Afrika kıtasının doğusunda, Hint Okyanusu’nda bir adalar grubu. Madagaskar’ın kuzeyinde, Tanzanya ve Kenya’nın doğusunda. Emirates ile Dubai üzerinden uçuluyor. Bir de Qatar Airways ile ulaşım var ama Emirates bağlantısı çok uygun. Dubai’de iki saat bekliyorsunuz sadece.

En sevdiği 5 yer

New York Bali Phi Phi Adası Jamaika Koh Samui

seyahatte ne okuyor

Gezi rehberi ve roman okuyor.

ne yiyor, ne içiyor

Yerel mutfaklara meraklı, her şeyi deniyor. Ama eşi kadar cesaretli değil. Kızına mutlaka balık yediriyor.

ne giyiyor

Ütüye gerek kalmadan giyilebilen, hafif ve fazla yer kaplamayan, şık kıyafetler ve düz ayakkabı giyiyor.

neyle seyahat ediyor

Uçakla.

nerede kalıyor

Küçük ve yerel tarzı yansıtan otelleri seviyor. Eşi mimar olduğu için tasarıma meraklılar, dizayn ve hip otelleri de deniyorlar.

kimle seyahat ediyor

Eşi ve kızıyla.

oradan ne alıyor

Oraya ait hediyelik eşya ve dekoratif objeler alıyor.

çantasının olmazsa olmazları

Rehber kitap, notları, fotoğraf makinesi, cep telefonu
False