Helikopter Ebeveynlerin 5 Özelliği

Küçük bir çocuk annesini tanımlarken şunu söylemiş "Annem, tıpkı bir helikopter gib sürekli başım etrafında dönmekte"...

Haberin Devamı


Helikopter ebeveyn, 1969 yılında Psikolog Haim Ginott' un, psikoloji literatürüne kazandırdığı bir kavram.

Danışanlarından küçük bir çocuk annesini tanımlarken helikoptere benzetmesi nedeniyle literatüde yerini helikopter ebeveyn olarak almış. Buradan helikopter ebeveynlerin çocuklarına çok yakın olduğu, hatta gereğinden fazla yakın olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Helikopter ebeveynlerin, 5 tane belirgin özelliği var.

1. Çocuklarının üzerinden ayrıl(a)mazlar.

Helikopter ebeveynler, çocuğunu kesinlikle yalnız bırakamazlar. 7/24 çocuğundan bahsederler. Parkta, sokakta, alışverişte adeta güvenlik görevlisi veya yakın koruma gibi tetiktedir. Her türlü aksaklık düşünerek önlem alır

2. Helikopter ebeveynler çocuklarının yapabileceği sorumlulukları, kendisi gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Örneğin ilkokula hatta ortaokula giden çocuklarının odasını toplamaları düşünülemez bir durumdur. Kendisi toplar. Örneğin okul çağındaki çocuğun giysilerini annesi-babası giydirir. Çocuğun, kendini gerçekleştirmesine izin vermeyecek kadar çok endişeli ve kaygılıdır.


KARNIMIZ AĞRIYOR

Bu tip ebeveynler çocuğunun kendisinden ayrı bir varlık olarak görmekte ve sağlıklı ayrışıma konusunda desteğe ihtiyaç duymaktadır. Çocuğun karnı ağrıdığında "karnımız ağrıyor" der, çocuğunun yarın sınav varsa "sınavımız var" der. Oysa ki, karın ağrısı sadece ve sadece çocuğa aittir. Özellikle anne baba fark edemez.

3. Çocuğuna aşırı odaklıdır. Örneğin, parkta sadece onu takip ederken, yanındaki hiç kimseyle konuşamaz, sohbet edemez. Çünkü çocuğunun başına birşey gelme ihtimalinden çok kaygılanmaktadır. Sürekli tetikte ve gergindir. Çocuğunun ödevi, çocuğun piyano kursu, çocuğunun okul etkinlikleri herşeyden çok öncedir ve ailenin başka bir şey yapmasını, hatta sosyalleşmesini engeller.

4. Sürekli çocuklarını düşünüp kaygılanırlar. Çocuklarıyla ilgili bir soru sorulduğunda veya konu açıldığında mutlu ifadesi yerine kaygılı bir ifade taşırlar. Gelecek kaygısı yaşarlar ve çocuklarının ekonomik anlamda güçlü olacaklarını düşünürler. işsizlik korkusu taşırlar ve ilkokul çağından itibaren çocuklarının işsiz kalabileceğini, düşünürler. başarısızlık korkusu yaşarlar. Çocuğunun düşük not alması, satranç turnuvasında derece alamaması, resminin panoya asılamaması helikopter ebeveyni çok korkutur. Kendi çocukluk geçmişiyle çocukların şimdiki zamanlı kıyaslar. Bu daha çok telafi çabası gibidir. Ben okuyamadım o okusun. Ben takıma seçilemedim o seçilsin. Ben başarılı olamadım o derece yapsın... gibi

5. Aşırı koruyucu ve kontrolcüdürler.

Çocuğunun parkta oyun oynamasını kısıtlarlar. çocuğunun odasında özgürce oyun oynamasını kendi düzeni kurmasını engellerler çocuğun günlük rutinini kırması ve korumasına yardımcı olamazlar. aşırı yoğun programları nedeniyle spontane yaşayamazlar. çocuklarının mutsuz olmasını acı çekmesini de öfke duymasını veya yoksunluk yaşamasını asla ve asla kabul edemezler. Mutsuz olmamaları için yalan söyleyebilirler. Acı çekmemeleri için gerçekleri değiştirmeye çalışırlar. Okuldan, onları aldığında, ama tartışmasız şekilde suçlu okuldur. arkadaşıyla tartıştığını da, ama mutlaka arkadaşı bir hata yapmıştır ki kavga etmişlerdir. Bu inançtan dolayı helikopter ebeveynler, kişilerle ve kurumlarla çatışmaya girmekten geri durmazlar. çocuğunun kusurlu hatalı davranabileceğini kabul edemezler. Okulla ilgili her türlü detay'dan haberleri vardır. detayların tamamını çocuğu için düşünür ve planlarlar.

Haberin Devamı

"Senden ayrılamıyorum çocuğum" isimli pozumuz :)

Yukarıda saydığım özelliklerin çoğu sizde bulunuyorsa, helikopter ebeveyn olma ihtimaliniz yüksek demektir Çocuğun kişilik gelişimine katkısından çok zararı olan bu ebeveynlik türünün aile terapisiyle birlikte, olumsuz yanlarının en aza indirgenmesi mümkün.

Duygularını yaşayamayan ve yönetemeyen çocuklarınızın olmasını istemiyorsanız, daha az kontrolcü, yoğun programı hafifletilmiş,aşırı rekabetçi duygulardan uzak, spontane ve çocuğunuza sorumluluklar vererek daha sağlıklı bir yapıya kavuşmak mümkün.


Aylin Çalışkan
Psikolojik Danışman - Anne

Twitter: @aylinanne

Yazarın Tüm Yazıları