Helal sana Hamza

Güncelleme Tarihi:

Helal sana Hamza
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Minderde tarih yazdı

Sydney 2000'de grekoromende üstüste 2. olimpiyat şampiyonluğunu kazandı...

Dünya ve Avrupa şampiyonu bir çok güreşçimizin sapır sapır döküldüğü minderde, o kükredi. 85 kilo finalinde Macar'ı yenen Hamza Yerlikaya altın madalya ile Mustafa Dağıstanlı ve Mithat Bayrak'tan sonra üstüste iki olimpiyatta şampiyonluk yaşayan 3. güreşçimiz oldu.

ROMA'dan Sydney'e... Asrın güreşçisi Hamza Yerlikaya, 40 yıl aradan sonra üstüste 2 kez olimpiyat şampiyonluğu kazanan 3. güreşçimiz oldu. Öylesine mutluyuz ki... Grekoromen minderinde hiç de iyi başlamamıştık olimpiyata. Talihsiz maçlar, minderden boynumuzu bükük ayırmıştı. Hayal kırıklığına uğramıştık. Tek güreşçimiz kalmıştı minderde; Hamza Yerlikaya.

MİNDERDE FIRTINA

İşte o asrın güreşçisi minderde yine efsaneleşti ve olimpiyat finalinde Macar'ı yenip, Atlanta'dan sonra Sydney'de de olimpiyat şampiyonluğu kürsüsüne çıktı. Güreşçimiz, çeyrek finalde Kübalı Luis Enrique Mendez'in altından yağdan kıl çekercesine sıyrılıp, bir de çırpma attı ve minderden 3-0 galip indi. Yarı finalde Gürcü Mukhran Vakhtangadze'yi aynı şekilde bastırdı, çırptı, onu da supleksledi 3-0 yendi. Gürcü güreşçi, müsabakada güreşçimize kafa attı.

ZORLU FİNAL

Hamza finalde Macar Istvan Sandor Bardosi ile zorlu bir olimpiyat finali yaptı. Güreşçimiz parterden kalkarken, Macar atak yaptı, boyunduruktan köprüye düşürdü. Hamza'nın sırtının yere yapışmasına santimler kalmıştı ki, inanılmaz bir şekilde döndü ve bu pozisyondan 3 puan vererek kurtuldu. Devre bu skorla bitti. İkinci devrede Hamza, Macar'ı ayakta tempoyla bitirdi. Hakem pasivite cezası verdi. Bu kez belinden girdi, supleksi attı. Bunun değeri 3+1 puandı. Orta hakem 3 puanı verince durum eşitlendi. Maç uzatmaya gitti. Uzatma bölümünde de Hamza sürekli ataktı. Puan çıkmayınca, güreşçimiz 3'e 1 pasivite fazlalığıyla minderden şampiyon indi.

ÜÇÜNCÜ ALTINIMIZ

Hamza bu şampiyonluğuyla, 1956-Melbourne ve 1960-Roma'da güreşte üst üste 2 olimpiyat altın madalyası alan Mustafa Dağıstanlı ve Mithat Bayrak'tan sonra bu başarıya ulaşan 3. Türk güreşçisi unvanını da aldı. Hamza Sydney'de de ülkemize 3. altın madalyayı kazandırmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!