HDP'li Başaran'a duruşmaya gelmemesi halinde 'Zorla getirilme' tebligatı

Güncelleme Tarihi:

HDPli Başarana duruşmaya gelmemesi halinde Zorla getirilme tebligatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 14:33

HDP'li Başaran'a duruşmaya gelmemesi halinde 'Zorla getirilme' tebligatı

Haberin Devamı

Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR,(DHA)- BATMAN'da, 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi,  milletvekili olması nedeniyle ifadesi alınamadığı için dosyası tefrik edilen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a, mahkemeye gelmemesi halinde 'zorla getirilme' çağrı kağıdı gönderdi. HDP'li Başaran, partisinin aldığı karar gereği mahkemeye gitmeyeceğini söyledi.
Batman'da, 15 Şubat 2014 yılında Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi yıldönümü için düzenlenen ve olayların çıktığı yürüyüş için, aralarında o dönem BDP il yöneticisi olan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın da bulunduğu 55 kişi hakkında, 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçundan Batman 5'inci Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Dava açılma sürecinde Milletvekili olduğu için Başaran'ın dosyayı ayrıldı. Mahkeme diğer 54 kişi hakkında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma suçundan kavuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verdi.
İfadesinin alınması için HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a duruşmaya katılma çağrısı gönderen Batman 5'nci Asliye Ceza Mahkemesi çağrı kağıdında, "Mazeretiniz olmadığı halde duruşmaya gelmediğinizde CMK 176/2 maddesi uyarınca zorla getirileceğiniz CMK 206/1 madde uyarınca delillerin ortaya konulmasında başlanacağı; CMK 98/3 maddesi gereğince hakkınızda yakalama emri düzenlenebileceği ihtar olunur" denildi.
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, gelen ve gitmediği taktirde içerisinde "zorla getirilme" uyarısı da bulunan çağrı kağıdına partisinin aldığı karar gereğince uymayacağını ve mahkemeye gitmeyeceğini söyledi.
Milletvekilleri dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra ifade vermeye gitmeyen milletvekillerinin zorla getirilmesinin 1990'lardaki gibi bir görüntü oluşturacağı belirtilerek, gönderilen ifade çağrısında bir değişikliğin yapıldığı açıklanmıştı. Çağrıya uyulmazsa "zorla getirme" tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kâğıtlarından çıkarılmıştı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!