Hayvanlara akıllı pasaport

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlara akıllı pasaport
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 11:26

Hayvanlara akıllı pasaport

Haberin Devamı

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğretim üyeleri, NFC Özellikli Hayvan Küpesi ve NFC Tabanlı Hayvan Pasaportu buluşlarının patentini aldı.

Büyükbaş hayvanlara NFC (yakın alan iletişimi) etiketli pasaport geliyor. Böylece hayvanların sağlık durumu, geldiği bölgeyi içeren bilgiler, NFC etiketi kullanılarak saklanacak. İEÜ öğretim üyeleri, NFC Özellikli Hayvan Küpesi ve NFC Tabanlı Hayvan Pasaportu buluşlarının patentini aldı. İki buluşla birlikte, hayvancılıkta yaşanan bilgi karmaşası son bulacak, kontrol işlemleri hızlanacak.

İEÜ Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çelikkan, Yrd. Doç. Dr. Kaan Kurtel, Yazılım Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Burak Yanığlı ile Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ertan Demirkan'ın, NFC Tabanlı Hayvan Pasaportu buluşuyla, büyükbaş hayvana ait bütün bilgiler bu etikete yüklenecek. Bilgiler NFC teknoloji özelliğine sahip mobil cihazlar aracılığıyla izlenebilecek, değişiklikler anında yapılabilecek.

Yrd. Doç. Dr. Çelikkan, Yrd. Doç. Dr. Kurtel, Dr. Demirkan ve Burak Yanığlı ikinci buluşunda ise, NFC Özellikli Hayvan Küpesi'nde yeni ve kullanışlı bir tasarım geliştirdi. Kulak küpesinde hayvana ilişkin bilgilerin yer aldığı NFC etiketi kolaylıkla saklanabilecek. İki buluş da, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Buluşlar hakkında bilgi veren İEÜ Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çelikkan, hayvanlarda kullanılan küpelerde akıllı bir sistem tasarladıklarını belirterek, "Özellikle büyükbaş hayvanların bilgilerinin, sağlık durumunun kontrolü zaman alıyordu. Geliştirdiğimiz bu sistemle hayvana ait bilgiler NFC etiketine aktarılıyor. Bakıcı ya da sahibi, hayvana ilişkin bilgilere, NFC teknoloji özelliğine sahip mobil cihazlar aracılığı ile ulaşabiliyor. Merkezi veri tabanındaki hayvana ait sağlık ve diğer bilgilere mobil bir uygulama aracılığı ile erişip hayvanın izlenmesini sağlıyoruz. Hayvanın izlenmesi, nakli, menşei veya veteriner hekim tarafından doldurulan bilgiler bu etikette yer alıyor ve yeni bilgiler anında aktarılıyor" dedi.

HAYVANLAR ARTIK KAYBOLMAYACAK

Diğer buluşun da takılıp çıkarılabilen ve elektronik NFC etiketi içeren büyükbaş hayvan küpesi olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Çelikkan, şunları söyledi:

"Yaygın kullanımda sadece hayvana ait numara küpeye basılmış bir şekilde yer alıyordu. Buluşumuzla hayvanın güncel bilgilerini toplayan NFC etiketini de barındıran küpeyi ürettik. Küpedeki NFC yongası yeni gelişen etiketlerle de değiştirilebilir. Bu da küpeyi, kullanımda olanlardan oldukça farklı kılıyor. Bu küpe aynı zamanda küçükbaş, evcil ve hayvanat bahçesinde bulunan NFC etiketi takmaya uygun özelliklerdeki hayvanlar için de uygulanabilir. Hayvanat bahçelerindeki hayvanların sağlık, beslenme ve bakımlarında kullanılmasını da ön görüyoruz. Hayvan kaybolduğunda, NFC özellikli akıllı cihazlarla hayvana ait bilgilere ulaşıyorsunuz ve böylelikle sahibine hayvanını teslim edebiliyorsunuz. Özellikle Kurban bayramlarında ve karantina koşullarında her iki buluşun da besicilere sağlayacağı önemli işlevsel katkılar bulunuyor."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!