Hayri Çetinkaya: Yılmaz'ın sarstığı piyasayı Ecevit ve Bahçeli düzeltti

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Önce DSP Lideri Ecevit, ardından MHP Lideri Bahçeli'den gelen hükümetin kurulmasına ilişkin olumlu mesajlar, ANAP Lideri'nin dağıttığı piyasaların tekrar toparlanmasını sağladı. Borsa dün 250 puan birden artarak 5 bin 656 puana yükseldi. Hisseler yüzde 4.6 oranında prim yaptı. Faizler de düştü.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın sözleri ile sarsılan piyasalar, DSP Lideri Bülent Ecevit ve özellikle MHP Lideri Devlet Bahçeli'den dün peş peşe gelen olumlu açıklamalarla kendine gelebildi.

İyimser mesajlar önce DSP Lideri Bülent Ecevit'ten geldi. Başbakan Ecevit, sabah saatlerinde yaptığı açıklamalarla hükümetin kuruluşunun zor olacağı yolundaki olumsuz havayı dağıtmayı başardı. Ecevit'in dün Ankara'da, hükümet kurmanın basit birşey olmadığını hatırlatarak, yeni hükümetin kuruluşunun muhtemelen önümüzdeki hafta tamamlanmış olacağı yolundaki sözlerinin piyasalarda duyulması gecikmedi. Ecevit'in sabah saatlerinde sarfettiği bu sözlerin ardından, borsa ve bono piyasalarında alım başladı.

BAHÇELİ’nin MESAJI

Fakat piyasalarda asıl olumlu gelişme MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından sonra yaşandı. Bahçeli'nin, ‘‘Ecevit'in hükümet protokolü olumlu, anlaşılabilir. Türban, hükümete girmek için ön şartımız değil’’ yolundaki sözleri, ANAP Lideri Yılmaz'ın ortaya attığı hükümetin kurulamama riskini de azaltıyordu.

Bahçeli'nin açıklamalarından sonra faizlerde düşüş hızlanırken, borsa yükselişe geçti ve son iki günde kaybettiklerinin yarısından fazlasını yerine koydu.

İlk seansta DSP Lideri'nin açıklamaları belirleyici olurken piyasalarda öğleden sonraki gelişmelerde MHP Lideri Bahçeli'nin açıklamaları damgasını vurdu. Bahçeli'nin hükümetin kurulmasını için henüz ikinci tur görüşme yapılmamasına karşın son açıklamaları ile verdiği olumlu mesajlar, piyasalarda siyasi iyice tedirginliği azalttı.

UMUTLAR ARTINCA

Borsa ilk seansa, bundan önceki iki işlem günündeki düşüşlere tepki niteliğinde alımlarla başladı. Sınırlı düzeyde seyreden alımlarla borsa ilk seansı, yüzde 1'lik primle 5 bin 464 puandan tamamladı. İlk seansta işlem hacmi de 72.3 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Hükümetin beklentiler doğrultusunda kurulma olasılığının yeniden arttığını gören yatırımcıların İMKB'deki alımları ile endeks ikinci seansta tekrar tırmanışa geçti. Seans sonuna doğru gelecek haftaya dönük olumlu beklentilerin de etkisiyle, artan alımlarla İMKB endeksi günü 250 puanlık artışla 5 bin 656 puandan tamamladı. Hisseler gün sonunda ortalama yüzde 4.6 oranında prim yaptı. İkinci seansta gelen alımlarla günlük işlem hacmi de toplam 169 trilyon lirayı buldu.

Ecevit ve Bahçeli'nin olumlu mesajları faiz cephesini de hareketlendirdi. Bonoda gelen alımlarla oranlar çeşitli vadelerde 1-2 puan gerileyerek yüzde 95 düzeyine indi.

Son günlerde siyasi cephedeki gelişmeleri değerlendiren özel bir bankanın üst düzey yöneticisinin sözleri oldukça ilginç. Bankacının sözleri şöyle:

‘‘Yılmaz, yaptığı çıkışlarla bizi şaşırtıyor. Ne yazık ki, son sözleri ile yapıcı olduğunu söylemek imkansız. Aksine piyasaları karıştırmıştır. MHP Lideri ise hiç beklenilmeyen düzeyde, olumlu ve yapıcı yaklaşıyor.’’



Yazarın Tüm Yazıları