Hayri Çetinkaya: Yeni beklenti dönemi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Seçimlerin üzerinden bir ay geçti. Fakat hálá ortada bir hükümet yok. Bir aydır, Merve Kavakçı'nın türbanına kilitlenen Türkiye'de hükümet kurulması yönünde ilk somut adımlar, bugün muhtemelen atılacak.

Muhtemelen diyoruz. Çünkü hafta sonunda DSP Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in MHP'ye ilişkin açıklamaları, planlı görüşmeleri belki biraz geciktirebilir. Ama bir şekilde yapılacaktır.

Piyasalar seçimlerden sonraki hükümetsiz geçen bir aylık süreyi başarılı bir şekilde atlattı. Şimdi gelin bir ay öncesine, yani seçimlerden hemen önceki 16 Nisan 1999 gününe dönelim.

Borsa seçime 4 bin 582 puanla girdi. Hafta sonu İMKB endeksi'nin 5 bin 656 puandan kapattığı dikkate alındığında, borsa bir aylık sürede tam 1074 puan artış kaydetti. Bir başka ifadeyle, borsa hükümetsiz geçen bir aylık dönemde, tam yüzde 23.4 oranında prim yaptı.

Seçim öncesinde oldukça hareketli günler yaşanan döviz piyasında dolar, yine seçimlerden hemen önce 384 bin liraydı. Dolar, serbest piyasada geçen hafta en son 395 bin 700 liradan işlem gördü. Bu rakamlar, doların son bir aylık süreçte, sadece yüzde 3'lük bir artış kaydettiğini gösteriyor. Alman Markı da aynı dönemde, yüzde 2.8'lik bir artış kaydetti.

Seçimlerden önce yüzde 100'ün altına inerek, iki haneli rakamlara gerileyen bono faizleri, hálá yüzde 95 seviyesinde seyrediyor. Gecelik faizlerde de son bir aylık dönemde, çok büyük değişiklik olduğu söylenemez. Daha çok nakit sıkıntısına bağlı seyreden gecelik oranlar da, son bir ayda yüzde 75-85 bandında işlem gördü.

SOMUT GELİŞMELER

Bugünden itibaren piyasalarda yeni bir dönemin başladığı söylenebilir. Keza son bir aydır seçimlerden çıkan tabloya göre kurulacak hükümet beklentisi üzerine oynayan piyasalar, bundan sonra daha somut gelişmelere göre yönünü belirlemek durumda olacak.

DSP Lideri Bülent Ecevit, sürpriz bir gelişme olmazsa, bugün koalisyon hükümetini kurmak için MHP ve ANAP liderlerine somut teklifler götürecek. DSP'nin ortaklara sunulmak üzere hazırladığı hükümet protokölünden MHP ve ANAP liderleri, basın yoluyla önceden bilgi sahibi oldukları için Ecevit'in aslında işinin biraz daha kolaylaştığı söylenebilir. Bakarsınız, liderler, bugünkü temaslarda biraz daha ayrıntılı görüşmelere, pazarlıklara girme fırsatı bile yakalayabilirler.

Piyasalar, Ecevit'in bugünkü temasları ile siyasette başlayacak yeni dönemi, bir anlamda beklentilerin de sonu olarak değerlendirilebilir. Hükümetin kurulmasına ilişkin günlerdir tartışılan beklentiler bittiği için, gerçeklerle yüz yüze kalan piyasalarda hayal kırıklığının yaşanabileceğini düşünenler olabilir.

Fakat hükümetin kurulması, özellikle istikrarlı bir hükümetin kurulması, sadece piyasalarda değil, tüm ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Bu yüzden de, kurulacak bir icraat hükümetiyle, yeni beklentilerin başladığından sözedebiliriz.

Piyasalar bugüne kadar, sadece hükümetin kurulmasına ilişkin beklentileri satın aldı. Kurulacak hükümetin icraatı, reformların hayata geçirilmesi, IMF ile anlaşmalara ilişkin beklentiler ise bundan sonra satın alınabilecek.

Bu yüzden son günlerde piyasalardan ‘‘artık uzatmayın, kurun şu hükümeti..’’ sesleri yükselmeye başladı.

Piyasaların gözü, bugünden itibaren de Ankara'da Ecevit'in MHP ve ANAP liderleri ile yapacağı ikinci tur hükümet görüşmelerinde olacak. Haydi hayırlısı...



Yazarın Tüm Yazıları