Hayri Çetinkaya: Piyasada siyasi istikrar ve yükselen not keyfi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Beş parti liderinin Köşk adayı için anlaşması ve ardından S&P'nin Türkiye’nin notunu yükseltmesi, dün para piyasalarını canlandırdı.

İMKB Endeksi dün % 3.4'lük artışla 18 bin 582 puana yükseldi. Borsada hisse senetlerinin iki günlük artışı % 9.3'ü buldu.

Gün içinde 19 bin puanı aşan borsada iki seansta toplam 1.2 katrilyon liralık (yaklaşık 2 milyar dolar) işlem gerçekleşti.

PİYASALARDA peş peşe gelen güzel haberlerle bahar havası yaşanmaya başladı. Borsa iki günde 1580 puan veya diğer bir ifadeyle yaklaşık yüzde 9.3 oranında artarak, dün 18 bin 582 puana yükseldi. Bono faizleri de yüzde yüzde 30'a geriledi.

Önceki gün 17 bin 955 puandan kapanan borsa endeksi, dün 626 puan artarken, hisseler ortalama yüzde 3.49 prim yaptı. Borsa endeksindeki yükselişin yanısıra işlem hacmindeki artışta dikkat çekici büyüklükteydi. Keza borsada dün toplam 1 katrilyon 218 milyar lira (2 milyar dolar) işlem hacmi gerçekleşti.

İşlem hacminde dün sadece birinci seansta 677.4 trilyon liralık hacimle, seans içi yeni rekor yakalandı. Kár satışlarının ön plana çıktığı ikinci seansta ise işlem hacmi biraz gerileyerek, 541 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. İşlem hacmindeki patlama, paranın borsaya yöneldiğinin de açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor. İki seansta 1.2 katrilyon liralık (yaklaşık 2 milyar dolar) işlem gerçekleşmiş oldu.

HIZLI BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı konusunda beş parti liderinin tek aday üzerinde uzlaşması ve uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart and Pooor's'un Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmiş olamasının yarattığı iyimser havayla borsa güne hızlı alımlarla başladı.

18 bin 541 puandan açılan endeks ilk dakikalarda gelen alımlarla hızla 18 bin 925 puana yükseldi. Daha sonra gelen kár satışlarıyla endeks biraz geriledi, sonra tekrar yükseliş trendine girdi. Borsa endeksi, seansın ilk yarısını 19 bin 110 puandan geçti.

Seansın ikinci yarısında ise 19 bin puan seviyelerinde dalgalı hareket eden endeks, son yarım saatte gelen alımlarla 19 bin 235 puana kadar yükseldi. Ardından gelen kar realizsayonlarıyla bir miktar gerileyerek sabah seansını 18 bin 986 puandan kapattı. Birinci seansta hisseler, tam yüzde 5.7 oranında prim yaptı.

KÁR SATIŞLARI

İlk seanstaki 1030 puanlık artışın ardından borsa, ikinci seansta kár satışları ile açıldı. İlk seansta hızlı yükselmiş olması nedeniyle ikinci seansta bir miktar kár satışı geldi.

18 bin 998 puan seviyesinden başlayan endeks, kár satışlarıyla birlikte ilk dakikalarda 18 bin 692 puana geriledi. Öğleden sonraki seansın ilk yarısını 18 764 puandan geçen endeks, ikinci yarıda dalgalı hareketlerle gerilemeye başladı. Birara 18 bin 338 puana kadar inen endeks, daha sonra biraz toparlanarak 18 bin 582 puandan kapandı. Çarşamba günü olması nedeniyle kredili satışlar da ikinci seansta endeksteki dalgalanmada rol oynadı. Tüpraş, Yapı Kredi Bankası, Ereğli Demir Çelik, İş (C) ve Sabancı Holding her iki seansta da en yoğun işlem gören hisseler oldu.

Bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı birinci tur oylamasından alınacak sonuçlar borsanın seyrinde etkili olacak.

Yabancılar döviz

satıp borsaya girdi

İyimser hava

faizleri düşürdü

PİYASANIN iyimser gelişmeleri satın almasıyla bono faizleri de inişe geçti. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Meclis'te sağlanan tarihi uzlaşmanın yanısıra S&P'nin notumuzu artırmasının ardından bono faizleri önceki güne göre bir puan kadar geriledi.

Piyasada en fazla işlem gören 20 Haziran 2001 vadeli tahvilin ortalama bileşik faizi, yüzde 31'in de altına geriledi ve yüzde 30.8 düzeyine kadar indi. Ancak öğleden sonra kár satışları ile bono faizleri de biraz artarak yüzde 30.91 düzeyine yükseldi. Önceki gün aynı kağıdın faizi, yüzde 31.40 düzeyindeydi.

Türk Lirası para piyasasında da gecelik faizler, kapanışta önceki güne göre 4 puan geriyelerek yüzde 29.68'e indi. Sabah saatlerinde yüzde 27.25 puana kadar gerileyen gecelik faizler, öğleden sonra da birara yüzde 35 seviyesini de gördü. Gecelik repo oranları ise önceki güne göre 6 puan gerileyerek yüzde 29.19 düzeyine indi.

Faizler yüzde

25'e inebilir

AKBANK Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, ‘‘Faiz oranlarında düşüş devam edecek. Yaz aylarında bonoda yüzde 25-27'yi görebiliriz. Bana göre, dövizde kalmanın da bir yararı yoktur. Repo cazibesini yitirdi. Fonların cazibesi artacak’ dedi.

Endeksin yeni

hedefi 21 bin

GEDİK Yatırım Ortaklığı Müdürü Uğur Yılmaz, liderlerin tarihi uzlaşması ve GSM ihalesi haberinin piyasaları ateşlediğini belirtti. Yılmaz, ‘‘Yüksel Yalova'nın Erdemir açıklaması borsanın hızını kesti. Endekste yeni hedef 21 bin olur’ diye konuştu.

Yatırım fonları

cazip olacak

ATA Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Metin Ayışık, dünden itibaren mevduat ve döviz yatırımcılarının İMKB'ye girmeye başladığını belirterek ‘‘Yabancı yatırımcıların küçük alımları da vardı. Yatırımcılar için yatırım fonlarının cazibesi artacak’’ dedi.

Yeni arzlar

kazandıracak

BUMERANG Menkul Değerler Genel Müdürü Emin Özer, ‘‘Standard and Poor's'dan sonra Moody's'in de notumuzu yükseltmesi gelmeye başlayan yabancı yatırımcıların girişini hızlandıracaktır’’ dedi. Özer, yeni halka arzların yatırımcılara kazandıracağını söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları