Hayri Çetinkaya: Kritik oylama için nefesler tutuldu

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar, bugün Meclis'te yapılacak kritik oylamayı bekliyor. Anayasa değişikliği konusunda bugün Meclis'ten çıkacak sonuç, başta borsa olmak üzere piyasaların da seyrini belirleyecek.

PİYASALARDA herkes Meclis'te bugün yapılacak kritik oylamanın sonucunu merak ediyor. Mart ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında çıkması ve koalisyon ortağı siyasi parti liderlerinin hükümetin devamında kararlı oldukları yolunda açıklamaları ile dün piyasalarda morallerin biraz düzeldiği gözlendi.

Borsa, olumlu gelişmelerin etkisiyle günü yüzde 455 puanlık artışla 16 bin puanın üzerinde, 16 bin 216 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 2.89 oranında prim yaptı. Borsada endeksteki yükselişe paralel işlem hacminde de önemli oranda artış dikkat çekti.

Önceki gün 389.8 trilyon lira olan toplam işlem hacmi, dün yaklaşık yüzde 40 oranında artışla, 537.6 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Enflasyondaki sürpriz düşüşün ve siyasilerin iyimser mesajlarının etkisi borsada sabah seansında daha keskin hissedildi.

Borsa önceki günkü 159 puanlık düşüşün ardından güne yoğun alımlarla başladı ve endeks ilk dakikalarda, hızla 16 bin puanın üzerine çıktı ve 16 bin 497 puana kadar yükseldi.

Seansın ikinci yarısında da, yükselişini devam ettiren borsa, birara 16 bin 700 puanı da gördü. Ancak seans sonuna doğru gelen kár satışlarıyla endeks biraz geriledi ve birinci seansı 16 bin 457 puandan tamamladı.

İlk seansta 316 trilyonu aşan işlem hacminde de hızlı artış dikkat çekti.

Borsada öğleden sonraki işlemlerde siyasi cephedeki belirsizlik tekrar hissedilmeye başladı. Sabah seansında düşük enflasyon dopingi ile hızlı

İkinci seansta artan satışlarla endeks birara 16 bin puanın da altına indi ve 15 bin 900 puana kadar düştü. Kapanışa doğru gelen alımlarla toparlanan borsa, günün 16 bin puanın üzerinde 16 bin 212 puandan tamamladı.

İkinci seansta işlem hacmi de, ilk seansın biraz altında, 221.6 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsanın seyrinde, Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin tekrar uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bugün Meclis'te yapılacak oylama belirleyici olacak. Meclis'teki oylamada, milletvekilleri Demirel'in görev süresinin uzatılmasını istemediği yolunda bir sonuç çıkarsa, siyasi belirsizlik günleri 16 Mayıs'a kadar devam edeceği söylenebilir.

Keza Demirel'in yeniden seçilmemesi halinde, yeni adayların belirlenmesi gündeme gelecek. Yeni tek bir Cumhurbaşkanı adayı üzerinde de Meclus'in mevcut yapısı ile kolay ve kısa sürede anlaşacağını söylemek zor.

Yazarın Tüm Yazıları