Hayri Çetinkaya: Kredili satış ve Çukurova borsayı 5 bin puana çekti

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsadaki düşüş, kredili satış ve Çukurova Elektrik sendromu ile dün de sürdü. İMKB endeksi 185 puan daha kayıpla 5 bin 86 puana geriledi. Hisseler ortalama yüzde 3.5 oranında geriledi.

Borsada kredili satış ve Çukurova Elektrik'in Gözaltı Pazarı'na alınmasının yarattığı satış baskısı sürüyor. Borsa endeksi dün 185 puan daha gerileyerek, 5 bin 86 puandan kapandı. Hisse senetleri ise ortalama yüzde 3.5 oranında değer kaybetti.

Önceki gün büyüklerin ve yabancıların satışları ile başlayan düşüş, dün kredili müşterilerin satışlarının gelmesiyle hızlandı. Siyasi parti liderlerinin aralarında anlaşarak, yeni hükümet kurma çalışmalarına başladığı hafta başından itibaren düşüşe geçen borsanın son iki günlük kaybı, yüzde 7.4 oldu. Önceki günkü sert düşüşün devamı olarak açılan ilk seansta endeks, yoğun satışlarla 5 bin 74 puana kadar geriledi. İlk seansı, küçük tepki alımları ile biraz toparlanarak 5 bin 132 puandan tamamlayan borsada satışlar, ikinci seansta devam etti. İkinci seansta endeks birara 5 bin puanın da altına indi ve 4 bin 980 puana kadar geriledi.

Borsaya beklenen yabancı yatırımcının bir türlü gelmemesi bir tarafa, riski kabullenerek işlem yapan mevcut yabancıların devam eden satışlarını kár amaçlı değerlendirmek mümkün. Gelişmekte olan borsalar arasında getiri açısından 1999'da liste başı olan ve uluslararası çevlerede pahalı hale geldiği konuşmaya başlayan İMKB, umarız son düşüşlerle taze para çekecek kadar ucuzlamıştır.Borsadaki düşüşte beklentilerin bitmiş olmasının da kuşkusuz payı var. Ancak asıl etki, Çukurova Elektrik hisselerinin gözaltı pazarına alınmasıylü büşlüyün endişelere bağlanıyor. Borsacılar, ÇEAŞ'ın Gözaltı Pazarı'na alınmasıyla, yatırımcının cezalandırıldığı üzerinde duruyorlar.

EL OVUŞTURANLAR

Portföyünde ÇEAŞ hissesi bulunduran yabancı fonların ve büyük bankaların uğradığı kayıp ise, kaydi olarak, trilyonlarla ifade ediliyor.

Borsanın işlem hacmi ve halka açıklık oranı açısından en büyük hisselerinden biri olan Çukurova Elektrik hisseleri dün Gözaltı Pazarı'nda 15 dakika süreyle işlem gördü.

İMKB tarafından sırası kapatılmadan önce en son 460 bin liradan işlem gören ÇEAŞ hisseleri dün 410 bin liraya geriledi. Gözaltı Pazarı'nda sadece 7 lot işlem gören ÇEAŞ hisseleri, yüzde 10.8 oranında değer kaybetti.

Bu arada son günlerde, portföyünde bol miktarda ÇEAŞ hissesi olduğu öne sürülen ünlü spekülatörün, aslında bu hisseleri son düşüşten önce boşalttığı haberleri geliyor. Hiç hissesi olmadığı için bankalarda teminatlı kredisinin de söz konusu olamayacağı dillendirilen bu spekülatörün, ÇEAŞ'daki son düşüşü ellerini ovuşturarak seyrediyormuş. Bizden söylemesi.



Yazarın Tüm Yazıları