Hayri Çetinkaya: Hükümet programı ve IMF borsayı heyecanlandırdı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Önce mayıs ayı enflasyon raramları, ardından Hazine ve hükümet yetkililerinin 11 Haziran ile ilgili açıklamaları, piyasaları umutlandırdı. Ardından Başbakan Bülent Ecevit'in okuduğu ve piyasaların çok cesur bulduğu hükümet programı, borsayı coşturdu. Borsa 380 puan birden arttı ve 5 bin 366 puandan kapandı.

PİYASALARDA dün yeni bir iyimserlik dalgası başladı. İyimserliği besleyen ilk olumlu gelişme, mayıs ayı enflasyon rakamlarının piyasaların beklentisinin altında çıkmasıydı.

Enflasyon rakamlarının düşük çıkmasının ardından dün sabah borsa alımlarla açıldı. Bankacılık cephesinde 11 Haziran'a ilişkin endişeler ve ortaya atılan dedikoduların sürmesi nedeniyle, enflasyon iyimserliğinin faizlere yansıdığı söylenemez. Bono oranları yüzde 102-103 düzeyindeki seyrini sürdürdü.

Piyasalar, sabah seansının sonlarına doğru Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay'dan gelen, bankaların 11 Haziran'da karşılacağı durumla ilgili yaptığı olumlu açıklamalarla biraz daha rahatladı. 11 Haziran'da bankaların durumunda hiç bir değişiklik olmayacağını belirten Uluğbay, bankacılık yasasının piyasaların isteği doğrultusunda düzenlemeler yapılarak kısa sürede çıkarılacağını vurgulaması, faizlerden çok borsada daha etkili olduğu gözlendi. Keza Uluğbay'ın açıklamalarından sonra, banka hisselerinde alım emirlerinin hızlandığı gözlendi.

Sabah seanslarında, düşük enflasyon ve Uluğbay'ın bankalarla ilgili açıklamaları etkili oldu. Piyasalarda öğleden sonra iyimserliği artıracak yeni gelişmeler yaşandı. En önemlisi Başbakan Bülent Ecevit'in önümüzdeki dönemde yapacaklarını içeren hükümet programını okumasıydı. Hükümet programında, acil çözüm bekleyen sorunların yanısıra, yapısal reformların hayata geçireleceği, özelleştirmeye devam edileceği yolundaki kararlı ifadeler umut vericiydi.

Hükümetin istikrar vaadeden programına, öğleden sonra yine borsadan daha belirgin bir cevap geldi. Banka ve kamu hisselerinde başlayan alım dalgası ile endeks ikinci seansın başlarında hızla yükseldi ve 5 bin 200 puanın üzerine çıktı.

Seans boyunca devam eden alımlarla, İMKB endeksi günü 380 puan birden artarak, 5 bin 366 puandan tamamladı. Gün sonunda hisseler ortalama yüzde 7.6 oranında prim yaptı. İşlem hacmi de dün umut vericiydi. Borsada önceki günkü 66 trilyon liralık hacim katlanarak, 140 trilyon liranın üzerine çıktı.

Piyasalarda, IMF heyetinin 15 Haziran'da Türkiye'ye yapacağı ziyaret de, olumlu beklentileri artıran bir gelişmeydi. Uygulanması halinde hükümet programını oldukça cesur bulan piyasa çevrelerinde, böyle bir icraat programının da IMF'yi olumlu etkileyeği konuşuluyor.



Yazarın Tüm Yazıları