Hayri Çetinkaya: Ecevit, piyasayı Yılmaz şokundan kurtaramadı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın son çıkışları ile artan siyasi belirsizlik piyasaları esir almış durumda. Önceki gün şok düşüş yaşanan borsa, dün de binde 9 oranında kayıpla, 5 bin 405 puana geriledi. Ecevit'in açıklamaları da piyasanın moralini düzeltemedi. Faiz cephesinde de olumsuz rüzgarlar esiyor. Bono oranları 1-2 puan daha artarak yüzde 97 seviyesine kadar yükseldi.

Piyasalarda ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın önceki günkü açıklamaları ile birden artan siyasi belirsizlik ağırlığını dün de sürdürdü. Yılmaz'ın DSP Lideri görevi iade edebilir yolunda sarfettiği sözlerle borsada önceki gün yaşanan şok düşüş, dün hız keserek devam etti. Faizlerdeki yükseliş ise devam etti.

DSP Lideri Bülent Ecevit'in, ikinci tur görüşmelerin sonunda hükümeti kurma görevini iade edebileceği yolunda Yılmaz tarafından ortaya atılan iddiayı reddeden açıklamaları, piyasada moralleri düzeltmeye yetmedi.

Borsa, önceki günkü yüzde 6'lık çöküşün devam niteliğinde güne düşüşle başladı. Birara 5 bin 426 puana kadar gerileyen İMKB endeksi, küçük çaplı tepki alımlarının da etkisiyle seansın ilk yarısında 6 puan artıya geçti. İlk seansın sonlarına doğru, hızlanan alımlarla endeks yükselişe geçti ve birara 5 bin 475 puana kadar çıktı. İlk seans sonunda endeks 71 puan artarak, 5 bin 528 puandan yüzde 1.3'lük primle kapattı. İlk seansta, 62 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.

İkinci seansın daha başından itibaren gelen satışlarla endeks geriledi ve kısa sürede eksiye geçti. Hisseler seans ortalarına doğru, birara eksi yüzde 2.5 oranında değer kaybetti. Kapanışa doğru gelen tepki alımları ile endeks biraz toparlanmasına karşın günü düşüşle tamamladı. Gün sonunda endeks 52 puanlık kayıpla 5 bin 405 puandan kapandı. Hisseler ortalama binde 9 oranında geriledi. İkinci seansta ise 72.9 trilyon liralık işlem gerçekleşti. böylece günlük toplam işlem hacmi de, 134.9 trilyon lirayı buldu.

SATIŞA BAHANE

ANAP Lideri'nin piyasaları sarsan açıklaması, kár amaçlı satışlar için de bahane oluşturdu. Özellikle fiyatları fazla şişen kárlı hisselerde, yoğun satışlar dün de devam etti.

Uluslararası borsalarda, özellikle Moskova ve New York borsalarında önceki gün siyasi gelişmeler nedeniyle yaşanan çalkantıyı satışa malzeme etmek isteyenler oldu. Fakat dün gerek Moskova'nın yanısıra Avrupa borsalarının güne yükselerek başlaması gerekse New York Borsası'nın Hazine Bakanı Rubin'in istifa şokunu kısa sürede atlatıp, toparlanarak kapatması, bizim uyanıkların bu bahaneyi kullanmasını önledi.

YILMAZ'IN TAKTİĞİ

Siyasi gelişmeler borsanın yanısıra faiz cephesini de olumsuz etkiledi. Önceki gün yükselişe bono oranları dün 1-2 puan daha artarak yüzde 97 düzeyine yükseldi.

Ecevit'in hükümet görüşmeleri için ikinci tura çıkmadan kısa süre önce Yılmaz'ın çıkış yapması, piyasa çevrelerinde, pazarlık gücünü artırmak için başvurulan bir taktik olarak nitelendirenler çoğunlukta.

Yılmaz'ın, Ecevit ile ilgili görüşlerinin ardından dün de ekonomiyle ilgili felaket senaryoları üzerinde durması ve yaz aylarında büyük bir kriz beklendiği yolunda görüşler ortaya atması dikkat çekti. ANAP Lideri'nin öngörüleri doğru olabileceğine değinen finans çevreleri, Yılmaz'ın tahminlerinin zamanlamasına takılmış durumdalar.

DSP Lideri Bülent Ecevit'in kurmayları ile olası koalisyon ortaklarına sunmak üzere kurmayları ile hazırladığı protokolün erken ortaya çıkması, hükümet görüşmelerini hızlandıracak gibi. MHP'nin, birkaç gündür kamuoyunda konuşulanların aksine koalisyon hükümetinde pürüz çıkarmaması, piyasaların yönünde keskin bir dönüşe yolaçabilir. Bu yüzden, önümüzdeki günler, piyasaların seyri açısından önemli. Aman dalgalanmalara dikkat.



Yazarın Tüm Yazıları