Hayri Çetinkaya: Ecevit’in hızı piyasanın yönünü belirleyecek

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

DSP Lideri Bülent Ecevit'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesi, piyasalarda küçük dalgalanmaya yolaçtı. Ecevit'e görev verilmesi sonrasında borsada binde 7'lik bir artış yaşanırken bono faizleri 1 puan düştü. Piyasaların seyri, Ecevit'in hükümeti kurma süresine bağlı.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, hükümeti kurma görevini DSP Lideri Bülent Ecevit'e verdi. Hükümeti kurma görevinin Ecevit'e verilmesinin, piyasalarda daha önce satın alınan bir beklenti olduğu için fazla heyecan yarattığı söylenemez. Borsa haftanın ilk günü küçük çapta yükselirken bono faizleri 1 puna kadar düştü.

Ecevit'in görevi alması, borsayı sabah seansında biraz hareketlendirdi. Sabah açılışta ilk dakikalarda gelen satış dalgası ile biraz gerileyen borsa, kısa sürede toparlandı ve ilk seansı 49 puan artarak, 5 bin 403 puandan tamamladı.

İkinci seansın ilk dakikalarında da alım dalgası devam etti. Fakat seansın ikinci yarısından itibaren artan satışlarla endeks, ilk seanstaki değerinin altına indi. Kapanışa doğru gelen alımlarla biraz toparlanan İMKB, günü binde 7'lik primle 5 bin 393 puandan tamamladı. Borsada işlem hacmi de bir önceki 99 trilyon liralık rakamın biraz üzerinde, 112 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Fakat işlemlerin çoğu, yine İMKB 30 endeksinde yeralan hisselerde gerçekleşti. Borsada dünkü küçük çaplı yükseliş, Ecevit'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesine bağlanıyor.

Ecevit iyimserliğinin, borsanın yanısıra faiz cephesinde de kısmen etkili olduğunu söylemek mümkün. Bono oranları dün 1, 1.5 puan kadar gerileyerek, yüzde 92-93 düzeyine geriledi.

ÇİFTE İHALE

Bono oranlarının seyri Hazine'nin bugün gerçekleştireceği çifte ihaleye bağlı. Bugün mayıs ayının ilk ihalesini düzenleyen Hazine, 800 trilyon ile 1 katrilyon lira toplamayı hedefliyor. Bu hedefi yakalayabilmek için Hazine bugün 6 aylık bono ve 14 aylık da tahvil olmak üzere iki ayrı ihale düzenliyor.

Hazine, yarınki 1.1 katrilyonluk iç borç geri ödemesini karşılayabilmek için bugün ihalelerde oranların biraz yükselmesine razı olabilir. Ayrıca nisan ayı enflasyon rakamlarının beklenenden biraz yüksek çıkması da, Hazine'nin işini zorlaştırabilir. Nisan sonu itibariyle yıllık enflasyon oranının tekrar yüzde 50'ye çıkması, ihale oranlarının yüksek çıkmasına yolaçabilir.

Piyasalardaki iyimserlik dalgasının devamı, bundan sonra hükümetin nasıl ve ne zaman kurulacağına bağlı. DSP Lideri Bülent Ecevit, hükümeti kurmak amacıyla diğer siyasi parti liderleriyle yapacağı temaslarda, ne kadar kısa sürede sonuca ulaşırsa, piyasalar da aynı hızda toparlanıp yönünü belirleyecektir.

Ecevit'in kısa sürede, kurmayı başaracağı istikrarlı hükümet, borsayı yeni rekorlara taşırken, faizler de hızla düşüşü başlatabilir. Ne diyelim.. Ecevit'e kolay gelsin.



Yazarın Tüm Yazıları