Hayri Çetinkaya: Borsaya, GSM dopingi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

BORSA, Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunu iyiye gittiği ve GSM satış ihalesinin yolaçtığı olumlu beklentilerle dün 18 bin puan sınırına dayandı. Endeks 843 puan birden artarak 17 bin 746 puana yükseldi. Hisseler, yaklaşık yüzde 5 oranında prim yaptı.

BORSA olumlu beklentilerle, hızla artarak 18 bin puan sınırına dayandı. Önceki gün 17 bin puanın biraz altında kapanan borsa endeksi, dün 843 puan birden artarak, 17 bin 746 puana yükseldi.

Borsada hisseler yaklaşık yüzde 5 oranında prim yaptı. Önceki günkü GSM satış ihalesine gelen 2 milyar 525 milyon dolarlık rekor teklifin piyasalarda yarattığı coşkunun, devamı olarak da nitelendirmek mümkün.

Endeksteki artışa paralel borsaya para girişi ile işlem hacminin de arttığı gözlendi. Önceki gün 759 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün biraz daha arttığı ve 787.6 trilyon lira oldu. Bu hacim, 9 Mart 2000'de gerçekleşen 920.9 trilyon liralık hacimden sonra ulaşılan günlük en yüksek işlem hacmi seviyesi oldu.

Borsada işlemler, ağırlıklı olarak İMKB-30 endeksinde yeralan hisselerde yoğunlaştı. İMKB-30 endeksi yüzde 4.8 oranında arttı. Mali endeksin yarısı seviyelerinde seyreden sanayi endeksinde dün gerçekleşen yüzde 6'lık artış ise sanayii şirketlerinde yılın ilk çeyreğine ilişkin olumlu beklentileri doğrular nitelikte bulunuyor.

Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunun iyiye gitmesi ve önceki iünkü GSM ihalesinin piyasalarda yarattığı iyimserlik nedeniyle ilk seans hızlı alımlarla açıldı.

Güne 17 bin 179 puandan başlayan endeks ilk dakikalarda 17 bin 600 seviyelerine kadar yükseldi. Daha sonra gelen satışlarla bir miktar gerileyen endeks seansın ilk yarısını 17 bin 255 puandan tamamladı.

Seansın ikinci yarısında tekrar gelen alımlarla endeks, yükselişe geçti ve birinci seansı 17 bin 386 puandan kapattı.

İlk seanstaki 483 puanlık artışın ardından öğleden sonraki seansta, 17 bin 378 puandan kararsız açıldı. Bir süre dar alanda yatay bir seyir izleyen endeks ilk saatin sonlarına doğru gelen alımlarla 17 bin 500 seviyelerine kadar yükseldi.

Seansın ilk yarısını 17 bin 477 puandan geçen endeks, son yarım saatte gelen alımlarla tekrar yükselerek 17 bin 807 puanı kadar yükseldi. ardından gelen kár satışlarıyla biraz gerileyen endeks günü 17 bin 746 puandan kapattı.

ECEVİT MORALİ

Başbakan Ecevit'in kameralar karşısına çıkması piyasaları olumsuz etkileyen spekülasyonları ortadan kaldırırken, başarıyla gerçekleştirilen GSM ihalesinden gelecek paranın Hazine'yi rahatlatlatacak olması da sevindirici bir gelişmeydi.

Hazine'ye girecek paranın faizleri düşüreceği ve bu yüzden alternatif yatırım araçlarının cazibesinin kalmayacağı için borsaya para girişinin önümüzdeki günlerde artabileceği hesapları yapılıyor. Endeksin 18 bin puanı aşmasında Cumhurbaşkanlığı seçiminde sağlanacak uzlaşmayı gözardı edilmemeli.

Tüpraş, destekle

31.000'de tutuldu

HALKA arzın ardından gecikmeli olarak dün tekrar işlem görmeye başlayan Tüpraş hisseleri, dün yüzde 12.67 oranında değer kaybetti.

Tüpraş hisselerinin sırası, dün işlem gördüğü son seansta gerçekleşen işlemler sonucu oluşan 35 bin 500 liralık baz fiyattan açıldı. Hisseler, birinci seansın daha ilk yarısında kısa sürede taban yaparak, 31 bin 500 liraya kadar geriledi. Hisselerin ilk senas sonunda değer kaybı, yüzde 11.27 oldu.

Hisselerin fiyat ikinci seansta da gelen satışlarla 29 bin liraya kadar geriledi. Ancak ÖİB'in, halka arz fiyatının altına inmemesi için desteklenceği vaadi uyaırnca bu seviyelerden alımlar geldi. Ve destek alımları ile hisse gün sonunda 31 bin liradan kapandı.

Yazarın Tüm Yazıları