Hayri Çetinkaya: Borsada yedi trilyon liralık yabancı sürprizi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa'nın bayram tatili sonrasında beklenenin aksine iki gün üst üste rekor kırarak yükselişinin altından yabancıların 7 trilyon liralık alımı çıktı. Sadece 8-10 banka hissesinde sınırlı kalan bu yabancı alımları borsayı, beklenilenin aksine yeni rekora taşıdı.

Borsa yoruldu. İki ayda yüzde 80'den fazla prim yapan borsanın yorulması doğaldır. Bir üstadın ifadesiyle; bu yükseliş, sadece 8-10 hisse üzerinde gerçekleştiyse, yorgunluk bir kat daha artar.

Bayram sonrası beklentilerin aksine yeni rekorlarla tanışan borsada, iki günlük hızlı yükselişin ardından dün yorgunluk belirtileri başladı. Önceki gün 4 bin 896 puandan kapanan borsa dün sabah açılışta gelen alım dalgası kısa sürdü. Özellikle hızlı yükselen banka hisselerinde kár amaçlı satışlar borsada yükselişi frenledi. İlk seansın sonunda endeks 13 puanlık artışla 4 bin 910 puandan kapandı. Endeksteki bu küçük artışta bu kez sanayi hisseleri etkili oldu.

Borsada daha doğrusu, mali endekste ağırlığı olan banka hisselerindeki yorgunluk, ikinci seansta da kendini hissettirdi. Banka hisseleri yürümeyince İMKB endeksi de günü sadece 30 puanlık artışla 4 bin 926 puandan tamamladı.

HACİM DARALDI

Borsada başlayan durgunluk, işlem hacminde de önceki güne azalmayı beraberinde getirdi. İlk seansta 67.1 trilyon, ikinci seansta da 61.5 trilyon lira olmak üzere günlük toplam işlem hacmi, 128 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Aslında borsada uzun bayram sonrasında kredi işlemlerin de baskısıyla kár amaçlı satışlar bekleniyordu. Bu beklentilerin aksine borsa, haftanın ilk günü yeni tarihi rekoruna ulaştı. İlk günkü sürpriz rekorda, yabancı (bıyıklı mı, bıyıksız mı oldukları bilinmiyor) yatırımcı faktörü etkili oldu. Yabancılarla çalışan büyük bir aracı kurum üzerinden hafta başında dış kaynaklı 3.5 trilyon lira net para girişi olduğu, önceki gün dış kaynaklı para girişinin net 7 trilyon lirayı bulduğu konuşuluyor.

Yabancıların hafta başında önce YKB ile başlayan alımları, öğleden sonra İş ve Garanti Bankası ile sürdü. Haftanın ikinci günü, bu hisselere, Akbank, Sabancı Holding ve Erdemir eklendi. Böylece haftanın ilk iki günü sadece 8-10 hisse üzerinden borsaya 7 trilyon lira net yabancı parası girdi.

Çok az sayıda hissenin değeri arttığı için borsa yatırımcıları, aracı kurum çalışanlarına, ‘‘borsa arttı bizim hisseler kıpırdamıyor’’ diyerek yakınıyorlar. Aracı kurumlar da, ‘‘bekleyin sıra sizin hisselere de gelecek’’ diyorlar. Borsada yükselişin devamı, taze para girişinin devamına bağlı.



Yazarın Tüm Yazıları