“Haydi kızlar futbola”

Güncelleme Tarihi:

“Haydi kızlar futbola”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 11:51

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türkiye'de “erkek sporu” olarak bilinen futbolun, kadınlar arasında da yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bünyesinde Kadın Futbolu Müdürlüğü kurdu.

TFF Kadın Futbol Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'de hala emekleme döneminde olan kadın futbolunu yaygınlaştırmak için TFF tarafından önemli çalışmalar yürütülüyor.

Çalışmalar çerçevesinde TFF Futbol Geliştirme Direktörlüğü bünyesinde Kadın Futbolu Müdürlüğü kuruldu ve milli takımlar ve liglerle ilgili tüm geliştirme faaliyetleri bu müdürlük tarafından düzenlenmeye başlandı.
Geçen yıl hayata geçirilen “Kız Futbol Okulları” bu alandaki en önemli projelerden biri. 2011 yılında Edirne'den Hakkari'ye 85 noktada 14 bin kız çocuğu futbol eğitimi aldı.

TFF'nin Ülker'in sponsorluğunda hayata geçirdiği “Futbol Köyleri” projesi de kızların küçük yaşta futbolla tanışmasına olanak sağlıyor.

Proje kapsamında bu yıl kadın futbol kulüplerinin de desteğiyle “Kız Futbol Eğitim Merkezleri” adı altında kızların futbol ailesine girmesi ve yeteneklerini sergilemelerine olanak tanıyacak önemli bir organizasyon gerçekleştirilecek.
TFF Kadın Futbolu Müdürü Dr. Erden Or, yaptığı açıklamada, kadın futbolunun ülke çapında bilinirliğini arttırmak, kulüp altyapılarına havuz oluşturmak, milli takımlara oyuncu kazandırmak ve uluslararası alanda başarı sağlamak için bir yol haritası çizdiklerini belirtti.

Dünyadaki kadın futbolu gelişimine bakıldığında Türkiye'nin geride kaldığının görüldüğünü ifade eden Or, şunları kaydetti: “Son Dünya Kupası'nda, kadınların da erkekler gibi mücadele edebildiği ve kadın futbolunun seyir zevki yüksek ve yetenekli oyuncuları barındıran bir branş olduğu görüldü. Futbolun sadece bir erkek oyunu olmadığı ve kızların da sahada rahatlıkla bu sporu yapabilecekleri biliniyor. TFF olarak ülkemizdeki kadın futbolunu geliştirmek için Milli Takım yaş gruplarımıza havuz oluşturmayı ve oluşan alt yapıyı sağlıklı şekilde geleceğe taşımayı amaçlıyoruz.”

Or, “Kız Futbol Okulları” projesinin bu yıl 4 ay süreceğini, projenin en güzel yanının kadın futbolunun gelişmesi adına uzun yıllardan beri faaliyet gösteren kadın futbol kulüpleri ile TFF'nin projede birlikte yol alacak olması olduğunu vurguladı.

Projede 12-13 yaş grubu ve 14-15 yaş grubu olmak üzere iki grubun bulunacağını, her ay yeni bir grubun eğitime davet edileceğini dile getiren Or, şu bilgileri verdi:
“Her grup 1 ay süresince haftada 2 çalışma ile futbol temel eğitimi alacak. Burada eğitim alan kızlar arasından yetenekli olanlar kadın futbol kulüplerinin U-13 ve U-15 takımlarında yer alacak ve TFF tarafından organize edilecek olan U13/U15 turnuvalarında sahaya çıkacak. Bu projeyle futbol hayatına başlayan kızlarımıza çeşitli eğitim burslarından Milli Takım oyunculuğuna kadar uzanan pek çok fırsatlar yaratılmış olacak.”

“14 bin kız çocuğu futbolla tanıştı”

Kadın Futbolu Geliştirme Biriminden Necla Güngör ise “Kız Futbol Okulları” projesinin geçen yıl başladığını, hedefin kadın futbolunun bilinirliğini arttırmak ve kadın kulüplerine oyuncu havuzu oluşturmak olduğunu vurguladı.
Bu yıl proje çerçevesindeki çalışmaların Kız Futbol Eğitim Merkezi olarak Kadınlar 1. Lig'de mücadele eden takımların altyapısını kuvvetlendirmek ve 2012-2013 sezonunda uygulamaya geçilecek olan 13 yaş altı yerel lig organizasyonu için ön hazırlık oluşturmak amacıyla yapılacağını dile getiren Güngör, şunları anlattı: “Proje çerçevesinde 70 ilde 85 merkezde uygulama yapıldı. 14 bin kız çocuğu futbolla tanıştı. Bu sene ise Kadınlar 1. Ligi'nde yer alan 12 takımımızla işbirliği yaparak kulüplerin altyapısında uygulamaya geçirilecek. Bu sayede her ay yaklaşık bin 600 oyuncu kulüplerin altyapısında eğitim almaya başlayacak.

Kız futbol okullarında eğitim 6 ay sürdü. Eğitimlere devam etmek isteyen kız çocukları bölgedeki kulüplere yönlendirildi. Yetenekli olanlar yaz sezonunda yapılan TFF-Ülker kız futbol köylerine davet edildi ve Milli takım antrenörleri tarafından özel eğitime alındı. TFF-Ülker Kız futbol köylerinden seçilen oyuncular milli takım alt yapısı kadrosunda yer alıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!