Haydi karateye

Güncelleme Tarihi:

Haydi karateye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 00:00

Karatenin bir saldırı ya da kavga sporu olmadığının altını çizen karate milli sporcusu ve milli hakem Murat Çiriş, özellikle küçük yaşta karateye başlayacak çocukların karate sporuyla özgüveni yüksek bireylere dönüşeceğini söyledi.

ALTI yaşından beri karate yapan ve bu yıl içinde karatedeki 26. yılını dolduran milli sporcu ve milli hakem Murat Çiriş, günden güne artan suç olayları yüzünden ailelerin çocuklarının dışarı çıkmasından bile endişe duyduğunu belirterek, "Karate bireyin özgüvenini arttıran, kendini savunmaya yönelik ruh, beden ve psikolojik bütünlüğünü sağlayan bir branştır. Aileler özellikle küçük yaştaki çocuklarını bu spora yönlendirmelidirler" dedi.

Toplumda bilinenin aksine karatenin bir saldırı sporu olmadığını belirten Çiriş ’Neden karate?’ sorusunu şöyle yanıtladı:

"Karate bir saldırı sporu değildir. Karate sadece bir savunma sporu da değildir. Gencin kendisine güvenini sağlıyor. ABD ve AB ülkeleri arasında yaygın bir spor dalı. Çünkü karate mütevazı davranmayı öğretiyor, gençlerin enerjilerini yanlış şeylere sevketmesine izin vermiyor. Uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor. Şiddetten uzak, bireyin kendini savunmaya yönelik ruh beden ve psikolojik bütünlüğünü sağlayan, özgüvenini geliştiren, sosyal ve estetik bir spor dalıdır.

KONTOLSÜZ GÜÇ GÜÇ DEĞİLDİR

Karate bir anlamda materyali insan olan bir sanat dalıdır. Felsefesi sevgi saygı ve disiplindir. Güvenlik açısından da karate çok önemli. Maalesef dünya çok bozuldu. Her şey taşlaşmış. Aileler çocuklarını sokağa çıkaramıyorlar. Sosyal dejenerasyon sağlıklı bir büyümeyi engelliyor. Karate çocukların bunlardan uzak durmasını sağlıyor. Önce özgüven sağlıyor sonra da gücü disipline etmeyi öğretiyor. Biz yıllardır ’Kontrolsüz güç, güç değildir’ sloganını kullanıyorduk. Sonradan bir firma bunu reklam sloganı yaptı."

Murat Çiriş Milli Karateci ve hakemliğinin yanında Ankara Valiliği onaylı Elit Spor Kulübü’nün de kurucusu. Bu kulüpte 100’ün üzerinde öğrencisi olan Çiriş Başkent’in en iddialı kulübü olduklarını söylüyor. Elit Spor Kulübü Balgat’ta Osmanlı caddesi 12/B’de Başkentlilere hizmet veriyor. Elit Spor Kulübüne 285 09 00 numaralı telefondan ulaşılabiliyor

Dünya şampiyonu olduk kimse bizi karşılamadı

KARATE branşında dünya şampiyonu olmalarına rağmen gereken önemin bu spor dalına verilmemesini eleştiren Karate Milli Sporcusu ve Milli Hakem Murat Çiriş, "2005’te dünya şampiyonu olduk, kimse karşılamaya gelmedi" dedi.

Türkiye’de karate branşında 200 bin lisanslı sporcu bulunduğunu söyleyen Çiriş sözlerine şöyle devam etti:

"Bunca sporcuya rağmen hakettiği yerde bulunmuyor. Onlarca Dünya ve Avrupa şampiyonu Türkiye’den çıktı. Karate bugüne kadar bünyesinde yabancı antrenör ve sporcu bulundurmayan tek branş. Ancak futbol kadar popüler olmadığı için sponsor bulmakta büyük zorluk çekiyoruz. Karate Milli Takımımız onlarca takımı yenip Dünya Şampiyonu oldu. Kimse karşılamaya gelmedi. Bu çok üzücü. Karate sporunun hakettiği değeri kazanması için devlet teşviki de olmalı. Karate sporu işletmeleri teşvik kapsamına alınarak salonlar yenilenmeli. Bankacılık ve Kobi kapsamına da alınırsa bu spora gönül verenler için çok önemli bir gelişme olur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!