Haydi bastır 12 Sarı Adam

Güncelleme Tarihi:

Haydi bastır 12 Sarı Adam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2002 21:36

Avrupa ikincisi Basketbol Milli Takımı bu sefer dünya kantarında. Geçen yıl heyecan dolu altı maçta tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran 12 Dev Adam, dört gün sonra Amerika Indianapolis'te 16 takım arasından sıyrılıp Dünya Basketbol Şampiyonası'nda madalya için mücadele edecek.

Avrupa gümüş madalyasından sonra Türk takımı aşağı yukarı aynı kadroyla Indianapolis'e hazırlandı. Geçen yıl son kez milli formayı giyen Orhun Ene dışında fire yok. Buna karşılık büyük potansiyele sahip birçok oyuncu tecrübelerini artırıp yeni kariyerlere yelken açtılar. Örneğin takımdaki NBA oyuncusu sayısı ikiye çıktı. Sacramento Kings formasıyla NBA finalini ve belki de şampiyonluğunu kıl payı kaçıran Hidayet Türkoğlu artık yalnız değil. Milli takımın uzunlarından Mehmet Okur geçen hafta Detroit Pistons'la iki yıllık mukavele imzaladı. Bir başka önemli oyuncu, skorer forvet İbrahim Kutluay da Panatinaykos'la birlikte kulüpler düzeyinde Avrupa Şampiyonluğu'na ulaştı. Mirsad Türkcan'a gelince, o da CSKA Moskova formasıyla Avrupa Ligi'nin en iyi oyuncusu seçildi. Kilit noktalardaki oyuncuların böylesine iyi bir sezonu geride bırakmaları madalyaya giden yolda olumlu bir işaret.

Sakatlıkların da etkisiyle Türkiye hazırlık maçlarında istenen tempoyu yakalayamadı. Ama Belgrad'da Yugoslavya'yı kendi seyircisi önünde 80-75 mağlup ederek favorilerden hiç aşağı kalmadığını gösterdi.

FAVORİ BELLİ

Ev sahibi ABD dünya şampiyonluğunun en büyük adayı. 1992'den beri NBA oyuncularını kadroya alarak büyük şampiyonalara damgasını vurdu. Rüya Takım adı verilen NBA oyuncuları üç kez Olimpiyat şampiyonu, bir kez Dünya Şampiyonu oldular ve yenilgi yüzü görmediler. Ama dünyanın geri kalanıyla aralarındaki fark gitgide kapanıyor. İlk Rüya Takım'ların rahatlığı artık yok. 1996'da Yugoslavya karşısında fazlasıyla zorlanmışlardı. İki yıl önceki Olimpiyat yarı finalinde Litvanya'nın elinden son saniyelerde kurtuldular. Zaten NBA'in mültimilyoner yıldızları da artık milli takımda oynamak için can atmıyorlar. Kendi evlerindeki bu Dünya Şampiyonası'nda da Kobe Bryant, Shaquille O'Neal, Tim Duncan, Kevin Garnett, Vince Carter gibi en önemli yıldızlar forma giymiyor. Bunun yerine daha takım oyununa yatkın oyuncular tercih edildi. Jason Kidd sakatığı nedeniyle forma giyemeyecek. Son anda teklif yapılan Michael Jordan ise olumlu yanıt vermedi.

Yugoslavya bu şampiyonaya unvanını korumak için geliyor. Dört yıl önce NBA oyuncularının yokluğunda dünyanın zirvesine çıkmışlardı. Şimdi asıl ABD'yi devirmek istiyorlar. 1996'da daha kaliteli oyunculardan kurulu ABD'yi 30 dakika zorlamışlardı. Geçen yıl fazla zorlanmadan Avrupa Şampiyonu oldular. Ama hazırlık döneminde sürpriz yenilgiler aldılar. Türkiye'nin yanısıra Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yenildiler. Ama Bodiroga ve Stojakoviç gibi yıldızlara sahipler.

BİRİNCİ TURDAKİ RAKİPLER NE DİYOR?

Brezilya kaptanı Marcelo Magalhaes Machado Marcelinho:

‘‘Geçen Dünya Şampiyonası'nda 10. olduk. Bu sefer ilk altıya girsek başarılı sayılırız. NBA oyuncularına karşı iki yıl önce oynamıştım. İlk anda biraz şaşırıyorsunuz, ama aramızdaki fark o kadar da büyük değil. Belki ABD'yi yenemeyiz ama sonuna kadar zorlarız.’’

Porto Riko kaptanı Jose Ortiz:

‘‘Dünya Şampiyonası'nda kolay maç yok. Ama ikinci tura yükselebileceğimiz bir gruptayız. Brezilya'yı zaten tanıyoruz. Türkiye de iyi bir takım. Ama Avrupa Şampiyonası'nda kendi sahalarında ve müthiş bir seyirci desteği altında oynadıklarını unutmamak lazım. Ayrıca, bazı hakem kararlarından da yararlandılar. Bunlar Indianapolis'te olmayacak.’’

Lübnan antrenörü John Neumann:

‘‘Amacımız ikinci tura yükselmek. Grubumuzdaki herkes çantada keklik olduğumuzu düşünüyor ama herkesi şaşırtacağımıza eminim. Aslında en önemli nokta bir Arap ülkesi olarak şampiyonaya katılmamız. Allah'a inancım tamdır ve onun izniyle ikinci tura çıkacağız.’’

TÜRKİYE'NİN MAÇLARI

Birinci tur:

29 Ağustos: Porto Riko

30 Ağustos: Brezilya

31 Ağustos: Lübnan

İkinci tur:

2- 3- 4 Ağustos: İspanya, Yugoslavya, Kanada

Çeyrek final:

5 Ağustos

Yarı final: 7 Ağustos

Final: 8 Ağustos

İşte bizim takım

ADI YAŞI BOYU OYNADIĞI TAKIM

Hidayet Türkoğlu 23 2.03 Sacramento Kings

İbrahim Kutluay 29 1.97 Panatinaykos

Mehmet Okur 23 2.10 Detroit Pistons

Mirsad Türkcan 26 2.06 Montepaschi Siena

Hakan Köseoğlu 22 1.87 Darüşşafaka

Tutku Açık 22 1.94 Ülker

Kaya Peker 22 2.07 Efes Pilsen

Ufuk Sarıca 30 1.90 Darüşşafaka

Kerem Tunçeri 23 1.87 Efes Pilsen

Asım Pars 26 2.12 Efes Pilsen

Harun Erdenay 34 1.90 Ülker

Haluk Yıldırım 30 2.00 Ülker

Ömer Onan 24 1.94 Efes Pilsen

Hüseyin Beşok 27 2.12 Makabi Tel Aviv

DÜNYA ŞAMPİYONLARI

1950 Arjantin

1954 ABD

1959 Brezilya

1963 Brezilya

1967 Sovyetler Birliği

1970 Yugoslavya

1974 Sovyetler Birliği

1978 Yugoslavya

1982 Sovyetler Birliği

1986 ABD

1990 Yugoslavya

1994 ABD

1998 1.Yugoslavya, 2. Rusya, 3. ABD
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!