Hayat kurtaracak öneriler

Yaz sıcaklığı varlığını hızla gösterdi. Nehir son bir haftadır okul dönüşü 1 saate yakın bisiklete biniyor.

Çocukların aklı bir karış havada. Okulların tatil olmasını en az onlar kadar biz büyükler de iple çekiyoruz. Sabahın köründe uyanmak, Nehir’i uyurken giydirmek artık benim için Çin işkencesine döndü. Kafamın üstünde 1 ton ağırlıkla geziyor gibiyim. Ama yaz gelince dert bitecek mi? Hayır... Bu sefer yaz sıcağında çalışacağız. Aklımız bir karış havada, gözümüz havuzlarda olacak. Koca bir kış boyunca antibiyotik kardeşliği yaptığımız üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla vedalaşıp, yaz hastalıklarıyla yeniden buluşacağız. Yaz aylarında çocukları bekleyen riskler kışa göre daha fazla. İshal, güneş çarpması, boğulma, böcek ısırması gibi rahatsızlıklar çocuklarımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Amerikan Pediatri Akademisi Üyesi Dr. Hayriye Aygar yaz hastalıkları konusunda ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. İnşallah kimsenin başına gelmez ama Dr. Hayriye Aygar’ın uyarıları hayat kurtaracak türden.

Özellikle 0-5 yaş grubu çocuklarda sık görülen yaz ishalini hafife almayın. İshal hızla gelişen sıvı kaybına neden olduğu için kayıp yerine konmazsa ölümlere yol açabiliyor. Her yıl beş yaşın altındaki yaklaşık 10 milyon çocuk ishalden ölüyor. İshal normalde 3-7 gün arasında geçiyor. Bazı anneler kendi kafalarına göre ilaç kullanıyor. Aman çocuğunuza doktor önerisi dışında ishal kesici ilaç veya antibiyotik vermeyin. Bu dönemde kaynatılıp soğutulmuş su, çocuğun yaşına uygun olarak ayran, açık çay, pirinç suyu, havuç suyu, çorbaları tercih edin. İshal geçtikten sonra çocuk normal tartısına ulaşana dek günde bir öğün fazla beslemeye özen gösterin.

Güneşin zararları

Güneş ışınlarının D vitamini üretilmesi açısından faydası yanında zararı da olduğunu artık sağır sultan bile biliyor. Alerjik çocuklarda güneş alerjileri yaşanabiliyor. (Şekil-A bir Nehir) Çocuğunuzun derisinde kızarma, kabarma, kaşıntı gibi belirtiler varsa güneşten daha fazla koruyun.

Yaşam boyu alınan güneş ışınlarının yüzde 75’i 20 yaşa kadar yani çocukluk döneminde alınıyor. Bu nedenle güneş ışınlarından bebekleri ve çocukları çok iyi korumak gerekiyor.

Hem yüzeysel hem de hücresel koruma sağlayan mineral filtreli ürünler kullanın. Çocukları oyundan koparmak zor olduğundan bazen istenmeyen güneş yanıkları meydana gelebiliyor. Güneş yanığı olan çocuğa soğuk duş, kompres yapmak gerekiyor. Güneş çarpmasında serin yere götürüp giysilerini çıkarmak, başına buz kompresi yapıp serin tutmak, bol sıvı vermek hayat kurtarıcı olabilir. Ama baş dönmesi, ateş, bulantı, kusma olursa doktora başvurun.

Çocukları parklardan, bahçelerden koparmak mümkün değil. Bu nedenle böcek ve sinek ısırıklarına karşı bazı önlemler alabilirsiniz. Mesela pikniğe, çocuk bahçesine giderken çocuğunuza parlak renkli veya çiçek desenli giysiler giydirmeyin. Çocuğunuz üzerinde kokulu sabun, parfüm, saç spreyi kullanmayın. Arı sokmalarında ısırılan bölgeyi sabunla yıkayıp bol durulayın. Buz uygulayın. Kaşımayın. Alerjisi varsa doktora götürün.

Boğulma riski

Geçen yaz biz tatilin önemli bir bölümünü havuzda geçirdik. Nehir sadece yemek yemek ve tuvalet ihtiyacını gidermek için sudan çıktı. Gözümün önünde olmasına rağmen yine de havuzda güvenliğinin tam olmadığına inanıyorum. Her an müdahale hazır halde olunca gözümü kapatıp güneşin tadını da çıkaramıyorum. Zaten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Amerikan Pediatri Akademisi Üyesi Dr. Hayriye Aygar da "Çocukları bir an için bile olsa, havuzun içinde veya yakınında asla yalnız olarak bırakmayın" diye uyarıyor.

Eğer bir boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsanız paniklemeyin. Çocuğu düz bir yere yatırın, yüzüstü çevirerek ağzındaki ve burnundaki suların dışarı çıkmasını sağlayın. İlk yardım tekniklerini biliyorsanız suni solunum yapmak durumunda kalabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları