Hayat alaya gelmez

Güncelleme Tarihi:

Hayat alaya gelmez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 00:00

Haftanın en eğlenceli filmi Cameron Diaz’ın sıra dışı bir öğretmeni canlandırdığı Kötü Öğretmen. Kate Hudson ve Gale Garcia Bernal’li Bir Tutam Cennet ise türün meraklılarına seslenen sıradan bir romantik komedi. Tayfun Pirselimoğlu başyapıtı Saç tabii ki haftanın en iyisi!

Haberin Devamı

Bir Tutam Cennet
A Little Bit Of Heaven
Yönetmen: Nicole Kassell
ABD/2011/106’

Başarılı bir reklamcı olan Marley Corbett hayata alaycı yaklaşan, aşka inanmayan genç bir kadındır. Ama bir gün kanser olduğunu öğrenince hayatını, doktoruyla karşılaşınca da aşkı sorgulamaya başlar. 2004 yılında The Woodsman filmiyle başarılı bir başlangıç yapan ancak kariyerini televizyon dizileriyle sürdüren Nicole Kassell’ın filmi sıradan bir romantik komedi. Son yıllarda daha çok küçük rollerde görünen Kathy Bates ve izlemeye hasret kaldığımız Whoopi Goldberg (ki kendisi Tanrı rolünde) filmin sürprizleri.

Saç ve tutku

Saç
Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Türkiye-Yunanistan/2010/131’
İstanbul’un Tarlabaşı semtinde perukçuluk yapan Hamdi kanser olduğunu ve çok az zamanı kaldığını öğrenir. Bir gün dükkana saçlarını satmak için gelen Meryem’e aşık olur ve saplantılı bir hal alan tutkusunun peşinde giderken bir katile dönüşür. Türkiye sinemasının en özgün yönetmenlerinden Pirselimoğlu, Rıza’yla başladığı ve Pus’la devam ettiği “Vicdan Üçlemesi”nin bu son ayağında bir kez daha yalnız ve iletişimsiz, sürekli izleyen ve seyirci kalan, yanı başımızdan geçen ama dokunmayan insanların dünyasına çeviriyor kamerasını. Bu yıl İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film başta olmak üzere toplam üç dalda ödül alan Saç, sabrı olan seyirciye sarsıcı bir deneyim sunuyor.

Öğretmenin böylesi!

Haberin Devamı

Kötü Öğretmen
Bad Teacher
Yönetmen: Jake Kasdan
ABD/2011/92’

Elizabeth Halsey kırık not vermekle kalmayıp sınıfta küfreden, içki içen, öğrencilere en asil tavsiyesi “Bir gece önce çok geç yatmışsanız, derste uyuyun” olan, işinden nefret eden bir öğretmendir. Tek derdi bir an önce evlenip artık çalışmak zorunda kalmamaktır. Ne yazık ki hayalleri kısa sürer ve nişanlısı tarafından terk edilir. O da yeni bir plan yapar ve okula yeni gelen zengin ve yakışıklı yedek öğretmenin kalbini kazanmaya çalışır. Elizabeth’in akıl almaz dalavereleri ve bunların doğurduğu çılgın sonuçlar öğrencilerini olduğu kadar meslektaşlarını, hatta kendisini de hayrete düşürür. Filmin senaristlerinden Lee Eisenberg Kötü Öğretmen’in yaratım sürecini şöyle anlatıyor: “Sanki kadınlar için pek fazla komedi rolü yokmuş gibiydi. ‘Saturday Night Live’da pek çok komik kadın sanatçı görüyoruz: Çok komik ve çekiciler. Sonra filmlere gidiyoruz ama bu filmlerde iki erkeğin kanka olması için aksesuar falan gibiler. Biz gerçekten de kadın bir komedyen için bir proje yazmak istedik.” Elizabeth rolünde izlediğimiz Cameron Diaz da benzer görüşte: “Karşınıza böyle roller çıkmıyor. Olmuyor işte. Özellikle de kadınlar için. Bu senaryo hem çok tahrip edici, hem muhteşem, hem de çok komik. Senaryoyu ilk kez okumayı bitirdiğimde kafamda kuşkuya yer kalmamıştı: Bu rolü canlandıracaktım”.

Biz ne öğretmenler gördük

Haberin Devamı

Tepetaklak Nelson (Half Nelson, 2006)
Öğrencilerine varoluştan, Amerikan İç Savaşı’ndan, özgür düşünceden, diyalektikten bahseden, uyuşturucu bağımlısı ve hayata tutunamayan bir öğretmen. Ryan Gosling öğretmen Dan Dunne rolünde kusursuz.

Piyano Öğretmeni (La Pianiste, 2000)
Elfriede Jelinek’in aynı adlı romanından uyarlanan film, Viyana Müzik Konservatuarı’nın otoriter piyano öğretmeni Erika Kohut’un saygı uyandıran hayatının gerisinde karanlık arzular yatmaktadır. Isabelle Huppert ve Michael Haneke bir araya gelirse neler olur’un yanıtı bu filmde.

Öğretmen (Teaching Mrs. Tingle, 1998)
Üç lise öğrencisi, kalpsiz tarih öğretmenleri Bayan Tingle’ı kaçırıp öğrencilere çektirdiği eziyetten pişman olmasını sağlamaya çalışırlar. Ama kimin daha iyi ders verdiği kısa sürede anlaşılır. Helen Mirren Bayan Tingle rolünde dehşete düşürüyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!