’Hayalet Müze’ye nihayet tadilat

Güncelleme Tarihi:

’Hayalet Müze’ye nihayet tadilat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2007 00:00

Elektrik donanımındaki arıza nedeniyle altı yıl önce kapatılan Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde yine tadilat çalışmalarına başlandı. Müze tadilat kapsamında, elektrik tesisatından havalandırmaya, güvenlikten dış cephe yenilenmesine kadar baştan aşağı elden geçirilecek.

ELEKTRİK donanımındaki arıza nedeniyle altı yıl önce teşhire kapatılan Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Altındağ Belediyesi’nin işbirliği ile tadilat çalışmalarına başlandı. Müze, en geç Kasım ayından itibaren ziyaretçilerini ağırlayabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı restorasyon projesinin mali yükünü Altındağ Belediyesi üstlendi. Belediyenin proje için açtığı ihaleyi kazanan Delta İnşaat, bir ay önce müzede tadilatlara başladı.

MALİYETİ YÜKSEK

Yürütülen çalışmalar kapsamında, elektrik tesisatı, havalandırma, kapalı devre kamera sistemi, güvenlik, dış cephe düzenlemesi, yangın sistemi, kalorifer tesisatının yenilenmesi gibi bir çok işlemle müze, baştan aşağı elden geçirilecek. Müzeye yedek su deposu da konulacak ve jeneratör takılacak. Tarihi binanın tadilatının kontrolü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Altındağ Belediyesi kontrolörleri tarafından yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Mustafa Atalar, müzenin her yerinin tadilata ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bazı yerlerde dış taşlar düşme, balkon yıkılma durumuna gelmişti, içerde yine elektrik, kalorifer tesisatı olsun, büyük tadilat gerektiriyordu" dedi. Ancak tarihi bina olduğu için tadilatların yüklü maliyet getirdiğini, genel müdürlük bütçesi ve DÖSİM kaynaklarının bunun için yeterli olmadığını ifade eden Atalar, bu nedenle zamanında başlanan tadilatların bitirilemediğini dile getirdi.

BELEDİYE DEVREYE GİRDİ

Mustafa Atalar, emlak vergilerinden yapılan kesintilerin belediyeler ve özel idarelerce kullanıldığını hatırlatarak, binanın tadilatı için Altındağ Belediyesi’nin devreye girdiğini anlattı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de tadilatları Ekim veya Kasım ayında bitirmeyi öngördüklerini söyledi. Ancak tarihi bina olduğu için müzede yeni bir takım onarımların ortaya çıkabileceğini belirten Tiryaki, restorasyon projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlandığını, Ankara Valiliği’nin de projeye ciddi destek verdiğini söyledi.

Tiryaki, Türkiye’nin en zengin resim ve heykel müzesinde tabloların sıcak ve nemden etkilendiğini, elektrik ve güvenlik sistemlerinde sorun olduğunu anımsatarak, bu eksikliklerin giderileceğini, ayrıca binanın bir çok bakımdan elden geçirileceğini kaydetti. n A.A.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!