Havuz enfeksiyonları kabusunuz olmasın

Güncelleme Tarihi:

Havuz enfeksiyonları kabusunuz olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2017 09:58

Havuz enfeksiyonları kabusunuz olmasın

Haberin Devamı

MUĞLA Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, halkın ve çocukların serinlemek için tercih ettikleri yüzme havuzlarında güvenlik ve hijyen önlemleri alınmadığı takdirde, olası sağlık sorunlarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, vatandaşların kullandıkları havuzların kirlenmediğinden ve temizliğinden emin olmaları gerektiğini söyledi. Müdür Ceyhan, "Kavurucu sıcaklar tüm ülkeyi etkilerken büyükten küçüğe pek çok kişi kendini serin sulara atmanın yollarını aramaktadır. Mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklıkların üstesinden gelmek için serin sularda yüzmek herkesin önceliği. Özellikle aşırı sıcaklardan bunalan çocuklar, imkanları el veriyorsa en çok keyif aldıkları havuzlara ve denizlere koşuyor. Ancak çocukların havuz keyfi, özellikle iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar nedeniyle kötü sonuçlar doğurabiliyor. Çocuklar iyi temizlenmemiş havuzlardan mide bağırsak enfeksiyonları, dış kulak yolu enfeksiyonu kapabiliyor ya da göz problemleri yaşayabiliyor.  Bu noktada en büyük görev yine anne-babalara düşmektedir. Bir yüzme havuzunun kirliliği sadece çocuklar için risk oluşturmamaktadır, yetişkinler içinde büyük riskler taşımaktadır" dedi.

"ANNE VE BABALAR KURALLARA DİKKAT ETMELİ"

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ceyhan, bakımı yapılmayan ve insan sağlığına uygun olmayan havuzların, gençler, bağışıklık sistemi bozukluğu olanlar ve yaşlılar için büyük risk oluşturduğunu belirterek, "Buna ek olarak, vatandaşlarımız havuz kullanım standartlarına hassasiyet göstermez iseler ağır hasta olabilirler. Kullandıkları havuzların kirlenmediğinden ve temizliğinden emin olmalıdırlar. Çocukları havuza girmeden önce anne ve babaların bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"YÜZERKEN SAKIZ ÇİĞNEMEYİN"

Müdür Ceyhan, çocuklarda havuzun yol açtığı rahatsızlıklar ve bunlardan korunma yöntemlerini şöyle sıraladı:

"Çocuklarınızın, bebek bezi ile asla havuza ve denize girmesine izin vermeyin. Çocuğunuzu sık sık tuvalete götürün veya bezini sıkça değiştirin. Mikropların etrafa bulaşmasını önlemek için çocuğunuzun bezini havuz kenarında değil tuvalette veya bez değiştirme alanlarında değiştirin. Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra ellerinizi sabun ile yıkayın. Havuza girmesinden önce ve sonra çocuğunuzu su ve sabunla iyice yıkayın. Dışarıda kullanılan ayakkabılar ile havuz bölgesine girmeyin, yüzme havuzunu mayo ve bone giyerek kullanın. Havuza girmeden önce sabun ile duş alın ve havuz girişlerindeki ayak yıkama havuzlarını mutlaka kullanın. Yüzeceğimiz havuzun suyu bulanık olmamalıdır; bu tür havuzlara kesinlikle girmeyin. Yüzme havuzunda hayvanların insanlarla birlikte bulunmalarına hiçbir şekilde izin verilmez, böyle bir durumda havuzu kullanmayın ve işletmeciyi uyarın. Yüzme havuzlarının yapılan en son analiz sonuçları (sıcaklık, ph, serbest klor değerleri ile suyun mikrobiyolojik özellikleri) kullanıcıların görebileceği bir panoya asılmalı veya elektronik olarak ilan edilmelidir. Son 2 hafta içerisinde ishalli bir hastalık geçirdiyseniz veya ishalli bir hastalık geçiriyorsanız havuza girmeyin ve yüzmeyin. Bu durumda suya mikrop bulaştırabilir ve diğer insanların hastalanmasına sebep olabilirsiniz. Havuz suyunu yutmaktan kaçının. Sakız çiğnerken su yutulabilmektedir. Bu nedenle yüzerken sakız çiğnemeyin. Göz enfeksiyonlarından korunmak için yüzme gözlüğü, kulak enfeksiyonlarından korunmak için tıkaç kullanın. Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi sabun ile yıkayın. Sağlığınızı korumak için kullandığınız havuz suyunun dezenfekte edildiğinden emin olun."

TURİZM TESİSİ İŞLETMELERİNE SESLENDİ

Havuzlu turizm tesisi işletmelerine de seslenen Ceyhan, "Tüm tuvaletlere, banyolara, duş yerleri, havuz kenarlarına misafirlerinin tuvalet ve lavabo kullanımlarını gerçekleştirdikten sonra tekrar tekrar duş almaları gerekliliğini, vurgulayan uyarı tabelaları koymalarını misafirlerin bu konunun ciddiyetini anlamalarını, gerçekten herkesin korunmasını sağlamak için bizimle işbirliğine davet ediyorum" dedi.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!