Havuz değil, ıslak mayo mantar yapar

Mantar hastalığı sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini seviyor. Sıcakla birlikte bu koşullar fazlasıyla sağlanıyor. Islak mayoyla kalmak mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biri.

Haberin Devamı

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Mahmut Yavuz, mantarlardan korunmada havlu, terlik, törpü, tırnak makası gibi kişisel eşyaların paylaşılmamasının önemli olduğunu hatırlatıyor. Cildin üst tabakası, tırnak ve saç gibi yerlerde üreyen, küf benzeri mantarlar enfeksiyona yol açabiliyor. İnsandan insana ya da hayvandan insana geçebilen mantarlar kaşıntı, cilt lezyonları ve kızarıklık, halka şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikâyetlere neden olabiliyor.
Dr. Yavuz mantar enfeksiyonların korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
Deniz kenarında uzun süre ıslak mayolma kalmayın ki kasık ve genital bölge mantarlarına uygun zemin oluşmasın.
Havuz yerine denizi tercih edin.
Plaj, havuz kenarı, otel odaları, sauna ve hamam gibi alanlarda çıplak ayakla yürümeyin.
Eller ve ayaklar yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının kurulanmasına özen gösterin. Bu nedenle de daima kendi havlunuzu kullanın.
Kolay hava alan ve terletmeyen ayakkabılar tercih edin. Ayakkabının içine pamuklu çoraplar giyin ve her gün değiştirin.
Dar giysiler giymekten kaçının. Başkalarının giysilerini giymeyin.
Cildinizi mutlaka temiz ve kuru tutun.

Haberin Devamı

Kirli havuz, deniz mantar yapar mı?

Havuz suyunun içindeki klor, vajinada normalde bulunan ve ortamın asidik olmasını sağlayan yararlı bakterilerin de fonksiyonlarını yitirmelerine neden oluyor. Bunun sonucunda kadının genital bölgesinde normalde bulunan mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona neden olabiliyor. Havuzdan sonra ortaya çıkan mantar enfeksiyonu başka birisinden ya da havuzdan bulaşan mantarlara değil, kadının kendi vücudunda bulunan mantar sporlarının aktif hale gelmesine bağlı. Genital bölgenin nemli kalması da mantar için uygun zemin hazırlıyor. Islak mayoyla oturmak en sık yapılan yanlışlardan biri.

Kirli tuvaletten bulaşır mı?

Aslında tuvalet temizliği iyi yapılıyorsa bulaşma riski çok düşük. Ancak unutmamak lazım ki tuvalet temizliği kadar kişisel hijyen de çok önemli. Kullandığınız tuvaletin temiz olduğundan emin olmak için kullanmadan önce ve sonra sifonu çekerek bol suyla temizleyebilirsiniz. Kişisel hijyen için de bol su ile temizlenmekte yarar var. Özellikle kadınların önden arkaya doğru temizlenmeleri gerekir, bol suyla yıkanan bölgenin nem kalmayacak şekilde kurulanması mantar enfeksiyonlarının oluşmasını engelliyor.

Yazarın Tüm Yazıları