Havada rekabet kızıştı, Torino ve Barcelona Sivas’la eşitlendi

YURTDIŞINA tarifeli sefer düzenlediği nokta sayısı 40’a ulaşan özel havayolu şirketlerinin oluşturduğu rekabet ortamı, pazarın yüzde 26 büyümesini, fiyatların da 350 Euro’dan 180-200 Euro’ya gerilemesini sağladı. İstanbul’dan Roma ve Beyrut’a 49 Euro’ya, Paris’e 99 Euro’ya, Liyon’a 89 Euro’ya, Viyana’ya da 89 Euro’ya uçulabiliyor. İstanbul-Sivas bilet fiyatına, Alitalya’yla Torino’ya, Spainair’le de Barcelona’ya uçmak mümkün hale geldi.

Haberin Devamı

ÖZEL hava yolu şirketlerinin iç hatlardan sonra, dış hat uçuşlarda da tarifeli seferlere başlaması, rekabetin yoğun yaşandığı noktalarda bilet fiyatlarının ortalama yüzde 40 ucuzlamasını, pazarın da yüzde 26 büyümesini sağladı. Özel hava yolu kuruluşlarının son altı 6 ayda peş peşe devreye soktuğu yeni hatlarla, tarifeli sefer düzenlediği nokta sayısı yurt dışında 40’a ulaşması, uluslararası hava yolu kuruluşlarının da Türkiye’ye yönelik özel kampanyalar düzenlemesine neden oldu.
Artık, Pegasus Hava Yolları’yla 49 Euro’dan başlayan fiyatlarla Roma ve Beyrut’a, Onur Air’le Paris’e 99 Euro’ya, Liyon’a da 89 Euro’ya uçmak mümkün olabiliyor. Sunexpres, 89 Euro’ya Viyana’ya, Atlas Jet, 130 Euro’ya Erbil’e, Anadolu Jet’de 390 TL’ye Moskova’ya uçarken, Sabiha Gökçen’den uçuşlara başlayan Alitalya, Torino’ya bilet fiyatlarını 88 Euro’ya, Spainair de Barsolona fiyatlarını 55 Euro’ya kadar düşürdü. Bunun sonucunda, yurt dışına uçmak, lüks olmaktan çıktı. Türk Hava Yolları’yla 189 TL olan İstanbul-Sivas uçak bileti fiyatına, Alitalya’yla Torino’ya, Spainair’le de Barcelona’ya uçmak mümkün hale geldi.
350 Euro’dan 180 Euro’ya indi
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Ulaştırma Bakanlığı’nın son dört yıl içinde uluslararası hava ulaşım anlaşmalarında yaptığı değişikliklerle, tarifeli uçuşlarda “tek taşıyıcı”lıkdan “çoklu taşıyıcı”lığa geçilmesi, hava yolu şirketleri arasında yaşanan rekabetin iç hatlardan dış hatlara kaymasına sağladı. Avrupa başta olmak üzere bir çok uçuş noktasında ortalama 350 Euro olan bilet fiyatı, özel hava yolu şirketlerinin devreye girmesiyle birlikte 180-200 Euro’ya kadar geriledi. Rekabet ortamının oluşması, sadece fiyata değil aynı zamanda da hizmet kalitesine de yansıyor. Erken rezervasyon, iç hatlarda olduğu gibi dış hat uçuşlarında da bilet fiyatlarında önemli avantajlara yol açıyor. Son dakika satışlarıyla 15-20 gün önce yapılan alımlar arasında büyük fiyat farklılıkları oluşabiliyor.
THY’den yeni hat atağı
Türk Hava Yolları (THY), Moskova gibi bazı hatlarda Anadolu Jet silahını kullanıyor. Uçuş ağını Gana’nın Acra şehrine kadar uzatan THY, bilet fiyatlarını Karadağ, Podgorica’ya gidiş-dönüş 202 Euro’ya, Sabiha Gökçen’den Londra’ya da gidiş-dönüş fiyatını 173 Euro’ya kadar çekti. Gidiş dönüş fiyatlarını Tanzaya/Darüsselam’a 445 Euro, Uganda Entebbe’ye 457 Euro, Gürcistan Soçi’ye de 208 Euro olarak belirledi.
Fiyat 49 Euro’dan başlıyor
2007 yılından bu yana yurt dışına tarifeli uçuşlar düzenleyen Pegasus Hava yolları, Roma, Milano, Sofya, Kharkov, Beyrut, Tiflis, Stockholm, Lyon, Marsilya ve Paris’i de uçuş ağına ekleyerek, Türkiye’nin toplam 23 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren özel havayolu şirketi konumuna geldi. Yurt dışı bilet fiyatları, 49 Euro’dan başlayarak, uçakların doluluk oranına göre kademeli olarak artıyor. Erken bilet alan ucuz fiyatla uçma şansını yakalayabiliyor. Uçuşlarda, en ucuz bilet oranı sezona göre, yüzde 5-10 arasında değişebiliyor.

Avrupa’dan talep Kıbrıs’a kayıyor

Haberin Devamı

HAVA yolu şirketleri, bu yaz özellikle Avrupa ülkelerinden Türkiye’nin güney ve Ege sahillerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs’a da yoğun talep olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye çıkışlarında ise Londra, Paris, Roma ve Milano seferleri ön plana çıkıyor.

Dinamik fiyatlandırma

Haberin Devamı

DIŞ hatlarda 17 farklı noktaya tarifeli uçuş gerçekleştiren SunExpress, Almanya’nın yanı sıra Hollanda, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, İsveç, Norveç, Finlandiya, Lüksenburg, Mısır, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, İtalya gibi ülkelere sefer düzenliyor. Tüm tarifeli dış hat uçuşlarında bilet fiyatları, tek yön her şey dahil 49.99 Euro’dan başlıyor ve dinamik fiyatlandırma sistemiyle ücretlendiriliyor.

6 ayda 44 milyon kişi uçtu

TÜRK hava yolu şirketlerini kullanarak seyahat edenlerin sayısı 2010 yılının ilk 6 ayında yüzde 23.7 artarak 44 milyonu geçti. Bu uçuşların 20 milyon 842 bini dış hatlarda gerçekleşti. Dış hat uçuşlarından yararlanan yolcuların sayısında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21.5 oranında artış yaşandı.

Kademeli fiyat var

Haberin Devamı

ATLASJET, İstanbul’dan Süleymaniye, Erbil, Mykonos ve Tripoli ve Kıbrıs’a tarifeli seferler düzenliyor. Atlasjet’in dönem fiyatları herşey dahil 130 Euro’dan başlarken, bu kademeli olarak 240 Euro’ya kadar çıkababiliyor. Paris’e tarifeli uçuş seferi düzenleyen Onur Air’de tek yön uçuş fiyatları 59 Euro’dan başlayıp, 219 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Amsterdam, Brüksel, Düsseldorf, Frankfurt, Moskova’nın da aralarında bulunduğu 12 farklı noktaya tarifeli seferi bulunan Anadolu Jet’te de dönem fiyatları Amsterdam’a tek yön herşey dahil 517 TL olurken, Moskova’ya 390 TL’ye uçulabiliyor.

Rekabet uçmayı lüksten çıkarıyor

YILLIK taşıdığı yolcu sayısını 8.3 milyona çıkartmayı hedefleyen Pegasus Hava Yolları’nın ticaretten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk, tarifeli uçuşlarda rekabet ortamının oluşmasıyla birlikte yurt dışı pazarının yüzde 26 büyüdüğünü söyleyerek, “Rekabet, sadece fiyatların düşmesini değil, aynı zamanda hizmet kalitesinin de artmasını sağlıyor. Bu Türkiye’nin diğer ülkelerle imzaladığı ikili hava taşımacılık anlaşmalarının yeniden ele alınıp, rekabeti kısıtlayıcı maddelerin tek tek değiştirilmesiyle daha da artacak. Böylece, uçmak lüks olmaktan çıkacak” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları