Harbiye'nin yarısı oruçlu

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Evet yanlış okumadınız. Toplam öğrenci sayısı 3 bin 34 olan Kara Harp Okulu'nda bu Ramazan bin 600 subay adayı oruç tutuyor.

Yani okulun yarısından fazlası sahura kalkıyor, iftar açıyor.

Genelkurmay'ın basın turuna katılan Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman DiLipak, okul komutanına, ‘‘Oruçlu öğrenci sayısında yıllara göre bir artış var mı?’’ diye soruyor. Tümgeneral Işın Koşaner, ‘‘Pek değişmiyor. Ama daha Ramazan'ın ilk günlerindeyiz. Yoğun dersler ve program nedeniyle oruçlu sayısı Ramazan sonuna doğru biraz düşer. Mesela geçen yıl bin 200 öğrenci kalmıştı’’ diyor.

Harbiye'de isteyen namazını kılıyor, orucunu tutuyor.

Ama askeri disiplinden taviz verilmiyor.

* * *

Kara Harp Okulu'nda dini vecibelerini yerine getirmeye gayretli bu kadar çok öğrenci çıkması rastlantı değil. Çünkü bu öğrenciler Türk nüfusunun genetik mirasına uygun aile yapısından geliyor.

Harbiye'ye giren öğrencilerden yüzde 30'unun babası devlet memuru. Memur çocuklarını yüzde 21'lik payla babası işçi olan öğrenciler izliyor.

Yani her 100 askeri öğrencinin 50'si memur-işçi çocuğu.

Oğlunu Kara Harp Okulu'na yollayan memur aileleri içinde yüzde 30'luk payla subay ve astsubaylar başı çekiyor.

Harbiye'ye öğrenci veren coğrafi bölgeler içinde Marmara ilk sırayı alıyor. Bu bölgeyi İç Anadolu ve Ege takip ediyor. Güneydoğu ise son sırada.

Her 100 Harbiyeliden sadece ikisi Güneydoğu kökenli...

Bu istatistikleri yorumlarken Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak'ın uyarısını akılda tutmakta yarar var:

- Bu rakamlar sadece sonuçtur. Hiçbir kota uygulamıyoruz. Sınavı kazananların baba meslekleri ve bölgesel kökenlerinin dökümü bu...

* * *

Malûm Cumhuriyet'in kurucusu, büyük önder Atatürk, Harbiye mezunu.

Ama Harbiyeli tek Cumhurbaşkanı Atatürk değil.

İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Kenan Evren Harbiye diplomalı diğer Cumhurbaşkanları.

Kara Harp Okulu beş Cumhurbaşkanı yanı sıra dört başbakan da çıkarmış: İsmet İnönü, Ali Fethi Okyar, Recep Peker ve yine Cemal Gürsel.

Askerin siyasi ağırlığı Harbiye müzesinsa daha iyi anlaşılıyor.

* * *

Harbiye öğrencileri Sistem Mühendisliği alanında lisans düzeyinde eğitim görüyor. Dün gezdiğimiz kampüste 52 bin kitaplık kütüphaneden yararlanıyor.

Sekiz öğrenciye bir bilgisayarın düştüğü dershanelerde ders yapıyor. İngilizcenin yanı sıra Almanca, Fransızca ve Rusca öğreniyor. Hele Janus programıyla savaş simülasyonu dersi var ki, bilgisayar oyununu andırıyor.

Harbiye öğrencileri Çizgi Ötesi diye bir dergi çıkarıyor, kapalı devre TV yayını deniyor. Kısa misafirliğimiz sırasında kamera ve teypleri bize doğru uzatarak Harbiye izlenimlerimizi sordular. Meğer bu sorular ısınma amaçlıymış.

Çünkü hemen ardından, ‘‘Kamuoyu yoklamalarında ordu en saygın kurum çıkıyor, siyasiler ve medya ise çok altlarda, sizce neden?’’ türü sorular geldi.

Doğru-düzgün yanıtverebildiğimi pek sanmıyorum.

İsterseniz bu sorulara biraz da siz kafa yorun.

İnanın zamanıdır.



Yazarın Tüm Yazıları