Harbiye’de künefe

Kadayıf kelimesi Arapça katife sözcüğünün çoğulu olan ‘Kataif’ten gelir.

Arap mutfağının bu çok ünlü tatlısı baklava kadar yaygın olmasa da onun kadar ünlüdür. Tel kadayıf dışında yassı kadayıf da, Ramazana özgü özel tatlılardır. Bana göre en müthiş tel kadayıf tatlısı ‘KÜNEFE’dir. En lezzetlisini ise hep Antakya-Harbiye’de yemişimdir. Belki de Harbiye’nin o binlerce yıllık tarihi dokusu, yayla havası, her yerden fışkıran suları ve defne ağaçlarının kokusu, bu lezzeti daha da arttıran etmenlerdi. Odun ateş üzerinde, özel kaplarında pişirilen künefenin esas sırrı, içine koyulan o özel tuzsuz taze peynirinde gizliydi. Çatala taktığınız anda uzayıp sünen ve ılık şerbetle bütünleşen peynirin tadı unutulmazdı!!!

İnce Noktalar

Çok taze ve dolayısıyla sert eti pişirmeden önce, sirke veya şarap, bir ufak soğan rendesi ve 3-4 yemek kaşığı sıvıyağla terbiyeleyip, en az 3-4 saat bekleterek yumuşatmalısınız.

KABUL GÜNÜ

Yağma Hasan böreği

Yapılışı:

İlk olarak mercimek, maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırarak bir kenarda bekletelim. Bu arada yufka sosunu hazırlayalım. Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı iyice çırpalım ve tezgaha serdiğimiz yufkanın her tarafına sürüp, dört bir kenarını ortada birleşecek şekilde katlayalım. Zarf şekline getirdiğimiz yufkayı 4 eşit parçaya bölüp, her bir parçanın içine 1 yemek kaşığı kadar mercimekli harçtan koyalım. Sonra yufkanın dört ucunu ortada birleştirerek ters çevirelim ve yağlanmış tepsiye dizelim. İkinci yufkaya da aynı işlemleri uygulayalım. Çırptığımız yumurtayı böreklerin üzerine sürüp, susam serpiştirelim ve 175 dereceli fırında, 30 dakika pişirelim. Sıcak sıcak servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

Yufka sosu için

2 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzerine sürmek için

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı susam

İç harcı için

2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)

1 demet maydanoz (incecik doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Çerkez tavuğu

Yapılışı:

Tavuğu yıkadıktan sonra bir tencerede 4 su bardağı su ilavesiyle, iyice yumuşayana kadar haşlayalım. Daha sonra suyunu süzüp derilerini çıkaralım ve çok ufak parçalar halinde didikleyelim. Öte yandan bayat ekmek içi, ceviz ve sarmısakları bir mutfak robotundan geçirerek püre haline getirelim. Üzerine 1 su bardağı ılık tavuk suyu, tuz (varsa toz kişniş de katabiliriz) ekleyerek karıştıralım. Sonra da bu harcı didiklediğimiz tavuklarla iyice harmanlayalım. Eğer çok katı olursa bir miktar tavuk suyu daha ekleyebilirsiniz. Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı zeytinyağında 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberi 1 dakika kadar kızdırıp üzerine gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet bütün tavuk

2 dilim bayat ekmek içi

3 diş sarmısak

1,5 su bardağı ceviz içi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yazarın Tüm Yazıları