Hangi tür kitap daha çok satıyor

AMERİKA'DA kitap satışlarıyla ilgili bir istatistikte, roman, öykü, şiir dışı (nonfiction) kitapların daha çok sattığı gerçeği ortaya çıktı.

Özellikle en çok satanlar (bestsellers) listesinde yer alan kitap türlerindeki oran şöyle:

Roman dışı yüzde 54, roman, öykü, şiir yüzde 17, yaşama, başarı, sağlık konusundaki kitapların oranı yüzde 29.

Bizde böyle bir listenin çıkacağını sanmıyorum. Mutlaka, roman satışları düşünüldüğünde fiction öne geçer.

Son yıllarda roman satışının fazlalığı bunu ispatlıyor.

Amerikan yayıncılığının kendine özgü bir satış grafiği var. Sağlık konusundaki kitaplar, diyetle ilgili yeni eserler büyük ilgi görüyor.

İnsanlara, başarı yolunu kat ederken neler yapması gerektiği konusunda akıl veren çalışmalar da Amerikan yayıncılığının değişmez çok satan türlerinden biri.

Hiç kuşkusuz bizim ülkemizde de artık popüler bilim kitapları, başvuru eserleri, sağlık ve kişiliğin oluşması konusundaki yayınlar, genellikle genç kuşak okurunun büyük ilgisini çekiyor.

TÜBİTAK'ın başlattığı nonfiction çizgide, yeni ilgi pencerelerinden bakılıyor dünyaya. Bilim kurgu da bunlardan biri. Fantastik edebiyatı da katabiliriz bu gruba.

* * *

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği'nin elinde, değerlendirmemize kaynaklık yapabilecek bir çalışma yok.

Ancak kitabevlerinin verdiği sayılara, bilgilere dayanarak bazı sonuçlara varabildim.

Simurg Kitabevi'nde en çok nonfiction satılıyor. Çünkü o kitabevinin okuru, romandan çok, araştırma, inceleme, anı kitaplarına eğilimli. Sözgelimi Simurg'daki satış türlerinde roman ve şiir, anılmaya değer bir sayıya yükselemiyor.

Adam Kitabevi'nde öncelik, roman, şiir ve politik kitapların. Tarih, öykü de sıraya giriyor. Politik kitaplar da çok satıyor.

Nasıl popüler bilim kitapları okuru bilime çektiyse, popüler tarih kitapları da okurda tarihe karşı merakı artırdı.

Anıların okunurluk oranı artınca, tarih ve anı, nonfiction sayısını yükseltti.

Kitap Sarayı'nda ise inceleme, araştırmanın yanı sıra ideolojik kitaplar ağırlıkta. Romanlar, öyküler, şiirler ilk çıktıklarında bir rüzgárla satıyor Kitap Sarayı'nda ama diğer türlerin gölgesinde kalıyor.

Yapı Kredi Kitabevi'nden alınan sonuç, fiction'ın zaferini gösteriyor.

* * *

ÖNÜMÜZDEKİ yıllarda nonfiction'ın bizde patlama yapacağını sanıyorum.



Çelik Gülersoy'dan önemli bir açıklama:

AYA İrini'yi bilmeyen taksi şoförleri başlıklı yazım üzerine dostum Çelik Gülersoy, bizi ve turistleri sevindirecek bir açıklamada bulundu.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, 1960'lı yıllarda şoförler için bir İstanbul Kılavuzu hazırlamış. O tükenmiş, şimdi bu Kılavuz'un yeni basımını yaptırıyormuş ve en geç iki ay içinde bütün taksi şoförlerine dağıtılacakmış.

İstanbul'da yaşayan herkes adına, özellikle taksi şoförleri adına teşekkür ederim.
Yazarın Tüm Yazıları