Halkla alay ettiler

Güncelleme Tarihi:

Halkla alay ettiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Federasyon'un F.Bahçe-Altay maçını kasıtlı olarak saat 14.00'e aldığını ileri süren Başkan Ali Şen, ‘‘Maçın saat 14.00'te oynanması demek UEFA yayın kurallarına göre o maçın yayınlanmaması demektir’’ diye konuştu...

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, Futbol Federasyonu'nun Altay maçını pazar günü saat 14.00'e almasına büyük tepki gösterdi. Şen, ‘‘Federasyon bu kararla milyonlarca vatandaşı hem karşısına aldı, hem de alay etti. Futbol Federasyonu kimin federasyonudur. Halkın sırtından para kazanmak isteyenlerin mi, yoksa kulüplerin ve halkın federasyonu mudur?’’ dedi.

Ali Şen sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü: ‘‘Futbol Federasyonu ne yazık ki, hiç bir sorunun altından kalkmadığı gibi, yeni sorunlar üretmekte çok usta. Fenerbahçe BİMAŞ ile anlaştıktan sonra Futbol Federasyonu yayın belgesi vermedi. Doğal olarak kanuni prosedür işlemeye başladı.

KİĞILI'YI SATTILAR

Özerk Futbol Kanunu'nun öngördüğü Tahkim Kurulu futbol dünyasının anayasa mahkemesidir. Karar kesindir, nihaidir. Tahkim Kurulu bu kararı vererek, F.Bahçe'nin BİMAŞ ile yaptığı sözleşmeyi onayladı. Bu onaydan sonra Sayın Başkan Abdullah Kiğılı, ‘Havuz sisteminde konulan tazminatın altından kalkamayacağım için görevimden istifa ediyorum' dedi. Bu dürüstce bir hareketti. Abdullah Kiğılı'nın seçtiği yönetim kurulu üyesi arkadaşları Kiğılı'yı sattılar ve ‘Sorunu biz çözeriz' diyip koltuklarını bırakmadılar.

TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ

Bugünkü Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy televizyonlara çıktı, ‘Türkiye Hukuk devletidir. Tahkim Kurulu kararı kesindir. Tahkim Kurulu'nun kararını tatbik edeceğiz' dedi. Yetmedi, Devletin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Yücel Seçkiner aynı şekilde beyanatını verdi. Daha sonra Futbol Federasyonu, Tahkim Kurulu'na iki defa müraacat ederek, Fenerbahçe maçlarının BİMAŞ'dan yayınlanmaması konusunda yürütmeyi durdurmayı talep etti. Tahkim Kurulu bunu da reddetti.

TAHKİM HEP REDDETTİ

Bu da yetmedi, Federasyon bu kez, bir daha Tahkim Kurulu'na giderek tashih-i karar, yani ‘kararın düzeltilmesini' istedi. Tahkim Kurulu bunu da reddetti. Futbol Federasyonu'nun öne sürdüğü hiç bir yasal gerekçe olmadığı gibi, aklı sıra UEFA'nın aldığı tavsiye kararlarını sanki bir UEFA kararıymış gibi bildirmeye kalktı.

NİJERYALI ŞEN

Okocha'nın ikinci düğününe Nijerya'nın geleneksel kıyafetlerini giyerek katılan Başkan Şen ile Uche, Okocha ve eşi Nisheki'ye mutluluklar diledi.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile konuştum, ‘Bu durumda ne olur' dedim. Yanımda Abdullah Kiğılı ile Ayhan Bermek de vardı. Şenes Erzik aynen şunları söyledi: ‘Tahkim Kurulu'nun kararı kesindir. Futbol Federasyonu Fenerbahçe maçlarının yayın belgesini derhal ATV'ye vermelidir. UEFA olarak bu konulara karışmayız.'

KİMİN FEDERASYONU?

Herkes Fenerbahçe- Altay maçını ATV'de açık kanaldan yayınını beklerken, Futbol Federasyonu maçı Pazar günü saat 14.00'e alıverdi. Maçın 14.00'te oynanması demek, UEFA yayın kurallarına göre Cumartesi günleri 14- 19 saatlerinde, Pazar günü de 14- 18 arasında canlı yayın yapılamayacağından dolayı televizyondan yayınlanamaması demek. Federasyon bunu bilerek maçı o saate koydu. Milyonlarca vatandaşı hem karşısına aldı, hem de milyonlarca insanla alay etti. Futbol Federasyonu kimin federasyonudur. Halkın sırtından para kazanmak isteyenlerin mi, yoksa kulüplerin halkın federasyonu mudur?

Fenerbahçe'nin deplasman maçlarının yayın yetki belgesini federasyon CINE5'e verdi. Yani Fenerbahçe markasını, adını gasbetmiş, Fenerbahçelilerin hakkını hiç bir para ödemeden Fenerbahçe'nin markasını, kulübün izni olmadan yayınlatmıştır. Fenerbahçe parasını havuz sisteminden almamaktadır. 14 milyon doları BİMAŞ'tan almıştır. BİMAŞ bir saat gecikmeksizin, bütün paraları ödemiş ve taahhüütünü yerine getirmiştir.

TAZMİNATI GÖRECEKLER

Futbol Federasyonu üyeleri, CINE5 ile yapılan havuz kontratında 50 milyon dolar olan tazminattan korktuklarını söylemişlerdir. Peki Fenerbahçe maçlarını bedava yayınladıklarından dolayı Futbol Federasyonu üyelerine karşı açılan ve esas şimdi açılacak çok büyük tazminatların altından nasıl kalkacaklardır?

Görülüyor ki, Futbol Federasyonu'nun içinde büyük çatlaklar var. Asbaşkan Hadi Türkmen ile dün konuştum. Futbol Federasyonu bugün (çarşamba) toplantı yapıp karar vereceğini söyledi. Ve de Tahkim Kurulu kararına uymanın gerektiğini söyledi. Bir bakıyoruz ki, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu toplantısı çarşamba günü olmadığı gibi maçı da yayın dilimi olmayan saate ve güne alıyorlar. Dürüstlüğünden hiç şüphe etmediğim Hadi Türkmen, bize mi yalan söyledi, yoksa Futbol Federasyonu'nu esas yöneten güçlerin idaresinin onların elinde olduğunu bilmeden mi bizimle konuştu.

AVRUPA'DA DURUM

Geçen hafta İtalya ve Hollanda'nın büyük kulüpleri havuz sisteminin içinde olmalarına rağmen paylaşımın büyük kulüpler lehine az olmasından dolayı mahkemeye başvurdular ve oradaki mahkemeler aynen şu kararı verdi: ‘Bu bir arz talep meselesidir. Büyük kulüpler haklıdır, diledikleri yayın kuruluşuyla anlaşma yapabilirler'. Aynı yola Almanya ve İngiltere'nin büyük kulüpleri de başvuruyor. İspanya'da zaten aynı konu mahkemelik.

HALKA YAZIK DEĞİL Mİ?

Futbol Federasyonu milyonlarca futbolseverin, vatandaşın cebinden ne istiyor. Halka yazık değil mi? Halk geçim sıkıntısını çekerken neden açık kanallardan maç seyretme haklarını gaspederler. Halkla neden alay ediyorlar. Futbol Federasyonu üyelerine tavsiyem, Fenerbahçe'nin dış maçlarının yayınına izin verdiklerinden dolayı haklarında açılacak tazminatların hesabını yapsınlar.

ULUSOY YALANCI

Altay maçı benim İstanbul'daki başkan olarak taraftarlarla beraber olacağım son maç. Futbol Federasyonu Başkanı yalan konuştuğu için ona yalanını ispat etmeye davet etmiştim. Faksı da kendisine çekmiştim. Canlı şahidim de Abdullah Kiğılı'dır. Kiğılı telefonda aynen şunları söyledi: ‘Başkanım çektiğiniz faks doğrudur. Canlı şahidi benim. Haluk Ulusoy yalancının biridir.'

GÜLÜNÇ DURUMDALAR

Ben de Abdullah Kiğılı'yı onun arzusu üzerine canlı şahit olarak gösteriyorum.’’

Bu arada, Futbol Federasyonu'nun Ali Şen'i tedbirli olarak ceza kuruluna vereceği şeklindeki haberler üzerine F.Bahçe Başkanı şunları söyledi: ‘‘Beni Altay maçında tedbirli olarak ceza kuruluna vereceklermiş. Başkanlığım zaten haftaya bitiyor. Vatandaş Ali Şen'in stadın hangi Şeref Tribününe sokmamaya, hangi kanun maddesine göre olacağını tesbit etsinler. Böyle gülünç duruma düşen bu federasyon nasıl Türkiye'de hizmet edecektir. Altay maçında başkanım.

ALTAY MAÇI ÜCRETSİZ

O gün Fenerbahçe Stadı'na gelecek olan futbolseverler ücretsiz maç izleyecektir. Ben Fenerbahçe başkanı olarak zaten hep halkın ve taraftarın başkanıydım. O maçı da halkım ve taraftarlarımın arasında izlemek zaten bana bu federasyonun hakim olduğu şeref tribünden milyon defa daha fazla şeref verecektir. Futbolu yöneten bu federasyon üyeleri ve başkanı o gün Fenerbahçe stadına gelsinler. Gelsinler ki halkın sesini duysunlar.’’

TRABZON TRİBÜNÜNDE

Disiplin Kurulu'nun kendisine ceza vermesi halinde başkanlığındaki son maç olan Trabzonspor kupa rövanşını Trabzonspor taraftarlarıyla birlikte izleyeceğini söyleyen Şen, ‘‘Bu sezon gittiğim her yerde ilgi gördüm. Bunun nedeni halkın hakkını aramam. Trabzon'da, Karabük'te, Bursa'da, Kayseri'de, Van'da destek gördüm. Trabzonspor seyircisinin büyüklüğünü aralarında maç izleyerek kanıtlayacağım. Belki de guinnes rekorlar kitabına da adımı yazdıracağım’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!