Halka açıldı diye takımınızı kimse ele geçiremez

BEŞİKTAŞ Spor Kulübü'nün hisselerinin yüzde 99,9'una sahip olduğu Futbol Yatırımları A.Ş.'nin yüzde 15'i, Galatasaray Sportif A.Ş.'nin yüzde 16'sının talep toplama yöntemiyle halka açılma işlemi tamamlandı.

Fenerbahçe Spor Kulübü de Fenerbahçe Sportif A.Ş.'nin halka açılması için gerekli yasal zorunluluklar olan, süre ve iki yıl kár etme şartlarını yerine getirdi. Bütün bu çalışmalar, ‘‘Spor kulüplerinin şirketleşmesi ve halka arzı’’ sorunlarını tekrar gündeme getirdi.

HALKA AÇILAN NE?

Dernek stütüsündeki spor kulüpleri ve kulüplerin kongre üyeleri ne olacaktır? Şirketten hisse senedi alanların hukuki durumu nedir?

Şirketlerin halka açılmalarından sonra da Spor Kulüpleri, şimdi olduğu gibi Dernekler Kanunu'ndaki statülerini aynen koruyacak. Spor kulüplerinin kongre üyeleri de kazanılmış bütün haklarına aynen sahip olacaklar ve tüzüklerinin gereği yerine getirilerek yeni üye kaydına da devam edilecek.

Spor kulüplerinin sahipleri gene kongre üyeleridir. Halka açılan şirketin sahibi de Spor Kulübünün ta kendisidir. Çünkü çoğunluk hissesi kulüptedir. Şirket daima Kulüp Yönetim Kurulu'nun oluşturduğu Yönetim Kurulu tarafından yönetilecek. Kulüp Genel Kurulu, kendi yönetim kurulunu seçtiği zaman, dolaylı olarak şirketin yönetim kurulunu oluşturacak kişileri de kendileri seçmiş olacak. Halka arz edilen hisse tutarı azınlık hissesi olduğu için, şirket hisselerinin belli bir kişi tarafından, belli bir gurup tarafından, başka bir kulübün yöneticileri tarafından toplanmak suretiyle şirketin yönetimini ele geçirmesi matematiksel olarak mümkün değil.

Şirketten hisse senedi alanlar, sadece şirketin ortağı olacaklardır. Kulüp üyeliği sıfatları olmayacaktır. Aynı şekilde kulüp üyeleri de şirket ortağı değillerdir. Üyeler isterlerse, hisse senedi alarak aynı zamanda şirketlerinin ortağı da olabilirler.

VERGİ AVANTAJLARI?

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 7'nci madde 8'nci bendine göre ‘‘Beden Terbiyesi Teşkilatına dahil derneklere veya kamu kurumlarına ait spor kuruluşları ile sadece spor faaliyetinde bulunan anonim şirketler, Kurumlar Vergisinden muaftır.’’ Bu lafza göre, sadece spor faaliyetinde bulunan kulüpler ile anonim şirketler muafiyetten yararlanacak. İster kulüp, ister anonim şirket olsun muafiyet kapsamı içersindeki gelirler:

Stad maç hasılatı ve stad kira gelirleri

İsim hakkı gelirleri

Radyo ve TV yayın gelirleri

Forma reklam gelirleri

Saha içi reklam gelirleri

Sponsorluk gelirleri

Spor tesislerindeki sadece izleyicilere hizmet veren büfe gelirleri

Kurumlar Vergisinden muaftır.

Kurulacan ve halka açılan anonim şirket, hem kulüpten futbolcuların bonservislerini satın alarak veya kiralayarak liglere katılmak suretiyle ‘‘spor faaliyetinde bulunma şartı’’nı yerine getirmeli ve yukarıda sayılan gelir türlerinden başka bir gelir türüne sahip olmamalıdır ki, kulüp/dernek statüsünde iken sahip olunan vergisel avantajları kaybetmesin. Kurulacak şirketin bu sayılan gelir getirici faaliyetler dışında başka ticari faaliyetlerde bulunması, örneğin her çeşit spor malzemeleri, forma, eşofman, hediyelik eşya satması, otopark işletmesi, stad dışında lokal veya restaurant gibi sosyal tesisler işletmesi durumunda muafiyet şartları ihlal edilmiş olacağından Kurumlar Vergisi'nden muaf olamayacaktır. Ve önemli bir vergi avantajını kaybedecektir.

ŞİRKETLER NASIL OLMALI?

Kurulan şirketlerden biri futbol takımının patronu olacak, oyuncuların giderlerini ve sadece vergi muafiyetindeki gelirleri toplayacak, kesinlikle ticari faaliyette bulunmayacaktır ki, vergi muafiyetini kaybetmesin. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafındandan verilen muktezalar tamamen bu görüştedir. İşte halka açılacak şirket de budur. Bu durumda en az bir veya daha fazla şirketin daha kurulması gerekmektedir. Bu kurulacak şirket veya şirketler; Kurumlar vergisi ödeyeceklerdir. Her çeşit forma, spor malzemesi, tekstil ürünleri satabilecekler, her türlü ticari faaliyette bulunabilecekler, fabrikalar turistik tesisler, inşaat ve turizm gibi işleri de yapabileceklerdir. Kar ettiklere takdirde, vergilerini ödedikten sonra statülerine göre ortaklarına dağıtacaklardır. Bu şirketler de istenirse halka açık hale gelebilirler.

Devam edeceğim.
Yazarın Tüm Yazıları