Halk Sağlığı Müdürlüğünden Yeşilay Kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Yeşilay Kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 14:38

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. YUSUF KAYA 1-7 MART YEŞİLAY HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU.

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya 1-7 Mart Yeşilay Haftası Etkinlikleri kapsamında basın açıklamasında bulundu.
Dr. Yusuf Kaya yapmış olduğu açıklamada, “ 5 Mart 1920 yılında bağımlılık yapıcı alkollü içki, sigara ve uyuşturucu maddelerin zararlarının ve bağımlılığının önlenmesi amacıyla Hilali Ahdar Derneği kurulmuş, daha sonra Yeşilay adını almıştır. İçinde bulunduğumuz hafta 1920 den beri Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında; bağımlılık yapan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararları ile birlikte, bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yolları vatandaşlarımıza tekrar anlatılmakta ve farkındalık yaratılmaktadır. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur. Öncelikle en yaygın bağımlılık yapan alışkanlık olan sigara ile mücadele çalışmaları çerçevesinde; İlimizde kurulan Tütün Kontrol Kurulu kararınca bütün ticari kuruluşlar, işyerleri, kamu kurum ve kuruluşları, toplu taşıma araçları, ticari taksilerin denetimini yapmak üzere denetim ekipleri oluşturulmuştur. İlimizde sigaraya karşı mücadele, 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 49 ekibimizle 7/24 saat hizmet prensibiyle çalışmalar ve denetimler yapılmaktadır. Yapılan denetimlerle birçok kişi pasif içicilikten kurtarılmıştır. Yine bu kapsamda sigaranın sağlığa zararlı olduğu ve sigarayla mücadele edilmesi gerektiği bilinci topluma yerleşmektedir. 4207 Sayılı Kanun kapsamında 2014 yılı içinde Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tütün denetçi ekiplerince denetimler yapılmıştır. İhlal tespit edilen işletmelere ve şahıslara tutanak tutulup idari para cezası verilmiştir. Alkollü araç kullanımı sebebiyle belgeleri alıkonulan sürücülere, belgelerini yeniden alabilmeleri için alkolün zararları ve alkollü araç kullanmanın insan üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimleri” Müdürlüğümüzde verilmektedir. Çocuğun Psiko-Sosyal Gelişimini Destekleme Programı çerçevesinde il genelinde görevli sağlık personeline verilen eğitimlerde; ebeveynleri alkol ve sigara kullanan 0-6 yaş aralığındaki çocukların bu tür maddelerin zararlı etkilerinden nasıl korunacağı anlatılmaktadır. Kısaca ÇPDG denilen bu eğitimleri alan sağlık personeli ise aile hekimliği birimlerinde bağımlılık yapan maddelere karşı ebeveynleri bilgilendirmekte ve gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır.
Toplumumuzda sağlık kalitesinin yükseltilmesi ve sigara, alkol, uyuşturucu maddelerden uzak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarımız, eğitimlerimiz, müdahale ve desteğimiz bütün hızıyla devam etmektedir. Yeşilay Haftası vesilesiyle bütün Zonguldak halkına sağlıksız alışkanlıklardan uzak, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!