Hakemleri rahat bırakalım

Güncelleme Tarihi:

Hakemleri rahat bırakalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Serdar ÇAKMAN
Haberin Devamı

Metin Tokat, FIFA kokartlı hakemimiz. Son 1.5 ayda yönettiği, biri A Milli düzeyde olan üç uluslararası müsabakadan çok yüksek puanlar aldı. Türk hakemliğinin Avrupa'daki yüzakı olurken, gözlemcileri de FIFA ve UEFA'nın en önemli hakem hocaları idi. Fransız Voutrakt, Belçikalı Phone gibi.

Geliyoruz ülkemize. Tokat, Galatasaray-Antalya maçını yönetti. Kendisinden beklenmeyen hatalar yaptı. Performansı yüksek bir hakem yurt dışında mükemmel, yurt içinde hatalı. Sebebi açık. Ülkemizde hakemler üzerinde çok açık baskı sistemleri üretiliyor. Yapılan insani hatalarda hep kasıt aranıyor. Tokat, Avrupa'da bu kadar başarılı iken Türkiye'de başarısız damgasını yemek ister mi? Bundan çok mu zevk alır? Bence yapılan hatalarda kasıt arayan yöneticiler ve bazı kalemşörleri bu ikilemin en büyük sebepleridirler.

Metin Tokat, Galatasaray'ın Tugay'la kazandığı golü yardımcısı Burhan Mermer'in de yerindeki ikazı ile iptal ederken haklı idi. Ancak, hakemi aldatmaya yönelik ve sportmenlik dışı bu hareketin cezası, sarı kartı Tokat atladı; ki bu ikinci sarıdan kırmızıya dönüşüp Tugay'ın oyun dışı olması demekti. Ayrıca kart uygulamasındaki yanlışlıklar bununla kalmadı. Yardımcı hakemi iten Hagi ve yerdeki Burhan'ın boğazına basan Fatih'in de oyun dışı kalması gerekiyordu. Cafer'in ikinci sarıdan ihracı da doğru ancak takımlara uygulanan çifte standart hakem Tokat'ın büyük hatasıydı. Kayseri'de hakem Ünsal Çimen tartışmalı tüm pozisyonlarda doğru karar verdi. Ancak Fenerbahçe'nin kazandığı üçüncü golde yanlış yerde durduğundan top kendisine çarpıp kaleye girdi. Büyük şanssızlık olmakla birlikte tecrübeli hakemin ayak altında durmaması gerekirdi.

İzmir'de hakem Sadık İlhan, özellikle Altay'ın golünde yardımcısı ile doğru kararı buldu ve en az hata ile maçı tamamladı. Gaziantep'te, Namık Kemal Demiroğlu ve Trabzon'da Serdar Çakır çok başarılı idiler. Karabük'te Alican Lakot da hatasıza yakın maç yönetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!