Hakemin düşüşü

Güncelleme Tarihi:

Hakemin düşüşü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1997 00:00

Serdar ÇAKMAN
Haberin Devamı

Futbol bir garip oyun. 90 dakika içerisinde yerlerde yuvarlanan futbolcunun haddi hesabı yokken, çok doğal karşılanan bu durum bir hakemin başına geldiğinde tribünlerde binlerce, televizyonları başında milyonlarca insan gülmekten kırılır. Bu tezat niye; hiç düşündünüz mü?

Oysa oyun kuralları hakemi de bir oyuncu olarak kabul etmekte. Bence hakem, oyun içinde kendini kaybettirip, düdük çalınması gerektiğinde ortaya çıkan kişidir. Fazla ayak altında dolaşıldığında ise Ünsal Çimen gibi gol de atılır, yere de düşülür. Hakem sahada yere sağlam basacak.

Yıllar önce Galatasaray'da oynayan Stumpf bana çarpıp yere düştüğünde de seyircilere çok komik gelmişti. Yani, böyle çarpışmalarda yere düşen hakem de olsa futbolcu da olsa seyredenlerin gülmesi kadar, doğal bir şey olamaz. Trabzon'da, Gaziantepli futbolcu ile çarpışıp düşen Ünsal Çimen, Trabzon'un golü öncesindeki kesin faulü es geçince oyunun neticesine tesir etti. Gol posizyonu öncesinde Abdullah'ın topu alışı rakibini itip, yere düşürdükten sonra oldu. Galatasaray-Şekerspor maçında Arif'in ceza alanında düşürülmesi kesinlikle penaltıydı. Bu pozisyonda penaltıyı vermeyen Sadık İlhan kadar, olur olmaz pozisyonlarda kendini yere atan Arif de suçlu. Hakemler hangisinin gerçek hangisinin aldatmaca olduğuna karar vermekte zorlanıyorlar. Arif'in bu imajını hemen düzeltmesi hem kendisine, hem de takımına zarar gelmemesi bakımından çok önemli.

Karabük'te kritik tüm pozisyonlarda doğruyu bulan Oğuz Sarvan çok başarılıydı. Uche'nin ihracı, Tayfun-Hüseyin, Uche-Erdoğan mücadelesindeki devam karaları da doğruydu ve penaltı söz konusu değildi. Kayseri'de kaleci-Oktay mücadelesinde, kalecinin topa müdahalesi ve yönünü değiştirmesine penaltı kararı vermeyen Erol Ersoy doğru olanı yaptı. Ersoy bu maçı hatasıza yakın tamamladı. Tebrikler.

Bursa'da Serdar Çakır kırmızı kartları kural gereği olarak doğru kullandı. Samsun'da gol olan topta, hakem Ali Uluyol'un penaltıya hükmetmesi yanlıştı. Golü verip, elle oynayan oyuncuya ihtar vermeliydi. Bariz gol şansının engellenmesi ortadan kalktığı için kırmızı kart da yanlış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!