Hakan Çalhanoğlu'nun frikiklerinin sırrı golf vuruşu

Güncelleme Tarihi:

Hakan Çalhanoğlunun frikiklerinin sırrı golf vuruşu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 10:07

Almanlar Viyana surlarını yıkan Hakan Çalhanoğlu'nun frikiklerinin gizemini çözdü.

Haberin Devamı

1-Topla arasına 5 metre mesafe bırakıp barajı kontrol ediyor.
2-Sabit ayağını golf sopası gibi doğrusal tutuyor. Vuruş ayağı ise aşağıdan yukarı doğru topa temas ediyor.
3-Vuruşta vücudunu topun üzerine doğru yatırıyor.
4-Vuruş Hakan’ın bacaklarında büyük bir ivme yaratıyor ve bacaklarının alt kısmını çapraz birleştiriyor.

Hakan Çalhanoğlunun frikiklerinin sırrı golf vuruşu


TOP ÖYLE SPİN ATIYOR Kİ KALECİ YA GÖRMÜYOR YA DA MÜDAHALE ETMEK İÇİN GEÇ KALIYOR

Milli Takım’ın yıldızı Hakan Çalhanoğlu, Viyana’da Avusturya’ya attığı frikik golü sonrası bir kez daha “Yok artık” dedirtti. Serbest vuruşlarda adeta hipnotize olup, gol makinesine dönüşen Hakan’ın frikiklerinin sırrı ne? Almanlar bu soruya uzun süredir kafa yoruyorlar.

Çıkan ilk sonuçlara göre Hakan’ın sırrı, çok çalışma, yetenek ve sezginin karışımı. Sport1’e göre Hakan, topun başına geçtiğinde içgüdüsel bir vuruş yapıyor. Hakem, atış izni verdiği andan itibaren Hakan, kalecinin sinirlerini bozmaya başlıyor. Hakan’ın vurduğu top öyle bir spin atıyor ki kaleci topu görmüyor, görse de müdahale edecek kadar zamanı olmuyor.

Haberin Devamı

ÇALHANOĞLU FRİKİĞİ BİR MARKA
Hakan, frikik atmayı Juninho ve David Beckham’dan öğrendi. Saatlerde internetten bu iki oyuncunun serbest vuruşlarını izledi ve sonunda kendi tekniğini geliştirdi. Artık bütün dünyada “Hakan Çalhanoğlu frikiği” diye bir marka var.

Peki, Hakan Çalhanoğlu’nun vuruş tekniğinin sırrı ne? Hakan, serbest vuruşlarda bacağını bir golf sopası gibi kullanıyor. 4 aşamalı bir sürecin sonunda da atışı gole çeviriyor. Süreç Hakan’ın topla arasına yaklaşık 5 metre mesafe verip barajı kontrol etmesiyle başlıyor. Sonra ikinci aşamaya geçiyor ver şut esnasında sabit ayağını doğrusal bir şekilde tutuyor.

Hakan Çalhanoğlunun frikiklerinin sırrı golf vuruşu


GOL OLANA KADAR BİR SEREMONİ
Vuruş ayağı ise aşağıdan yukarı doğru topa temas ediyor. Topa vurmakla iş bitmiyor. Vuruş sırasında ve hemen akabinde vücudunu topun üzerine doğru yatırıyor. Vuruş Hakan’ın bacaklarında büyük bir ivme yaratıyor ve Hakan bacaklarının alt kısmını çapraz şekilde birleştiriyor.

Bu vuruş tekniği futbol topunu, golf topuna çeviriyor ama delik yerine kaleye giriyor. Hakan, frikik olduğu andan itibaren törensel bir havaya soktuğu vuruşu gole çevirirken, bilinçli ya da bilinçsiz fizikteki spin (dönüş) kurallarını futbol sahasında milyonlara sunuyor. Yani Hakan’ın frikikleri bilimsel birer fenomen.

Haberin Devamı

TEK RAKİBİ FENERBAHÇELİ DİEGO RİBAS
Alman Bayer Leverkusen’de forma giyen Hakan Çalhanoğlu, Bundesliga’nın en iyi frikikçisi değil. Hakan’dan daha iyi bir frikikçi var: Diego Ribas… 2004-2005 sezonundan sonra Diego 13 kez Bundesliga’da frikik golü attı. Hakan’ın Bundesliga frikik golü sayısı ise 11. Milli futbolcuyu, Sejad Salihovic 10 golle izlerken, Juan Arango’nun 9, Silva ve Fuchs’ün ise 7’şer frikik golü var. Hakan, 3 frikik golü daha atarsa Diego’nun rekorunu tarihe gömecek.

FUTBOLCU FRİKİK
Diego 13
Hakan 11
Salihovic 10
Arango 9
Silva/Fuchs 7

AVRUPA'DA 1 NUMARA
Hakan, 2013-14 sezonundan itibaren ligde attığı 11 golle Messi ve Ronaldo’yu bile geçti. Milli futbolcunun 11 frikik golüne karşı, Ronaldo 5, Messi 3 frikikte kaldı.

Avrupa’nın 5 büyük ligi, 2013-14 sezonundan 16 Kasım’a kadar baz alındığında en iyi frikikçi Hakan Çalhanoğlu çıkıyor. Hakan, bu süreçte kullandığı 82 frikikte 11 kez ağları havalandırıp, %13.4’lük bir başarı ortalaması tutturdu. Cristiano Ronaldo ise 73 frikikte 5 gol atarken, %6.8’de kaldıb. Messi’nin 70 frikiğinden sadece 4’ü gol oldu ve %5.7’de kaldı. Avrupa’nın en yüksek oranla frikik atan ismi ise Miralem Pjanic. 38 frikikte 7 gol atan Roma’nın Boşnak orta saha oyuncusu %18.4’lük başarı yakaladı. (Akşam)

MESSİ VE RONALDO'YA FARK ATTI
FUTBOLCU GOL VURUŞ %

Hakan Çalhanoğlu 11 82 13.4
Miralem Pjanic 7 38 18.4
Cristiano Ronaldo 5 73 6.8
Lionel Messi 4 70 5.7
Zlatan İbrahimovic 3 61 4.9
Lionel Messi 4 70 5.7
Zlatan İbrahimovic 3 61 4.9 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!